breaking news Νέο

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας στηρίζει τον αγώνα των σχολικών καθαριστριών

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας στηρίζει τον αγώνα των σχολικών καθαριστριών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ημαθίας συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων για να μην περάσει καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα.

Η δήθεν ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, με πόρισμα που ανακοινώθηκε πρόσφατα έχει σκοπό να εφαρμόσει μνημονιακή δέσμευση για εξορθολογισμό των ΒΑΕ, προωθώντας περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα των σχολικών καθαριστριών. Στη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης με την ΑΔΕΔΥ, αποκάλυψε ότι οι μειώσεις θα γίνουν μέχρι το Μάρτιο ενόψει της επόμενης μνημονιακής αξιολόγησης. Οι μειώσεις αφορούν σε περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους διαφόρων κλάδων και γίνονται μέσω της κατάταξής τους σε κατηγορίες. Οι καθαρίστριες πχ που εντάσσονταν έως τώρα στην πρώτη κατηγορία, ….υποβιβάζονται στη δεύτερη άρα θα υποστούν την αντίστοιχη μείωση.

Οι σχολικές καθαρίστριες είναι αυτές που εργάζονται για χρόνια σε καθεστώς ομηρίας με 10μηνες συμβάσεις με πολλές από αυτές να έχουν βρεθεί ξαφνικά χωρίς δουλειά και άλλες να εργάζονται με λιγότερες ώρες με μειωμένους μισθούς. Είναι οι εργαζόμενες πού τα δύο χρόνια και πλέον της πανδημίας προσπαθούν με αυτοθυσία να κρατούν τα σχολεία καθαρά για την προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας που συνήθως τα πληρώνουν από την τσέπη τους ενώ παράλληλα αποκλείστηκαν και από τη χορήγηση του δωρεάν self test. Εργάζονται καθημερινά καθαρίζοντας χώρους με μεγάλη συρροή κρουσμάτων, χρησιμοποιώντας δυνατά απολυμαντικά που επηρεάζουν την υγεία τους.

Σε αυτές τις συνθήκες αντί οι εργαζόμενες σχολικές καθαρίστριες να μονιμοποιηθούν, αντί να αυξηθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, να τους χορηγούνται τα μέσα ατομικής προστασίας η κυβέρνηση τους ετοιμάζει νέα αρνητική έκπληξη.  Το πόρισμα της επιτροπής προβλέπει την περικοπή του επιδόματος στα 70 ευρώ από 150 ευρώ που είναι σήμερα. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια εξανεμίζει τους ήδη τσακισμένους μισθούς, που η θέρμανση είναι πολυτέλεια σε δεκάδες λαϊκά νοικοκυριά, κάθε σκέψη για μείωση η περικοπή είναι απαράδεκτη.

Διεκδικούμε:

  • Καμία περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής  εργασίας
  • Όχι στην κατηγοριοποίηση των δικαιούχων ΒΑΕ
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Όχι στη μετατροπή των καθαριστριών σε εργολαβικούς εργαζόμενους.
  • Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία
  • Όχι σε ρατσιστικούς διαχωρισμούς με βάση την ιθαγένεια που εμποδίζουν το δικαίωμα στην εργασία

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής