breaking news Νέο

Οι G7 προειδοποιούν τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα

Οι G7 προειδοποιούν τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα

Προειδοποίηση στη Ρωσία απεύθυναν οι G7, προκειμένου να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 εξέδωσαν την σχετική ανακοίνωση στη δημοσιότητα την Πέμπτη (24/03) μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινό ανακοινωθέν, δηλώνοντας έτοιμοι να επιβάλουν «περαιτέρω κυρώσεις εάν χρειαστεί» κατά της Ρωσίας.

Υπενθύμισαν «τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει και που μας προστατεύουν όλους».

Συμπλήρωσαν πως «δεν θα φείδονταν προσπαθειών» για να καταστήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, «υπεύθυνους» για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο», διαβεβαίωσαν οι ηγέτες της G7. «Ο ρωσικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχουμε τίποτε εναντίον του», πρόσθεσε η G7 μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Όλες οι χώρες δηλώνουν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, δήλωσαν.

Αναφορικά με την ενέργεια, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Πρόσθεσαν ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

 

«Βόμβα» από Μπάιντεν: Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, θα απαντήσουμε

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ».

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, τόνισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν.

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

O Aμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πιστεύει πως η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε την Παρασκευή με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής