breaking news Νέο

Με αφορμή ένα άρθρο και μια επιβράβευση ενός βεροιώτη ήρωα, του Γιάννη Καρατσιώλη

Με αφορμή ένα άρθρο και μια επιβράβευση ενός βεροιώτη ήρωα, του Γιάννη Καρατσιώλη

Στο φύλλο της εφημερίδας «Βέροια» της 18.12.2017 διάβασα το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του αγαπητού συναδέλφου κ. Δημ. Στυλιανίδη για το θρακιώτη (από τη Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας) γιατρό Φίλιππο Νίκογλου, που συνέβαλε στην αποτροπή της κατάληψης της Θεσσαλονίκης από τους Βούλγαρους το 1912 και συγχαίρω τον αρθρογράφο για την υπενθύμιση του γεγονότος, αν και λίγο μακριά από την επέτειο.

Μια συμπλήρωση – διευκρίνηση μόνο (επειδή ασχολήθηκα με το θέμα στην ίδια εφημερίδα παλιότερα γράφοντας για την ιστορία των – και ημαθιωτών – τώρα Στενημαχιτών της Νάουσας). Ο Φ. Νίκογλου δεν ήταν απλός υπίατρος του βουλγαρικού στρατού δηλ. υπολοχαγός, αλλά επιστρατευθείς έφεδρος εξ εφέδρων αντισυνταγματάρχης υγειονομικού της 7ης βουλγαρικής μεραρχίας, που κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ως πολίτης διέθετε πολυώροφη ιδιόκτητη κλινική (χειρουργική) στο κέντρο της Σόφιας.

Όταν οι Βούλγαροι ανακάλυψαν τι είχε γίνει, τον καταδίκασαν ερήμην εις θάνατον αλλά στο μεταξύ κατέφυγε στην Αθήνα, όπου πράγματι τιμήθηκε από τον βασιλιά Παύλο το 1949 (μετά από 37 χρόνια), όπως αναφέρει και ο κ. Δ. Στυλιανίδης και υπάρχει σήμερα και οδός με το όνομά του στη Θεσσαλονίκη.

Υγειονομικός επίσης ήταν και ο πρόσφατα επιβραβευθείς με την ονοματοδοσία στρατιωτικής ασκήσεως στην Ήπειρο από το Τάγμα Εθνοφυλακής Ηγουμενίτσας στις 19.11.2017 φαρμακοποιός έφεδρος ανθυπολοχαγός Δημήτριος Μερκουρίου Καρακωστής. Συγκεκριμένα η άσκηση του Τ.Ε. Ηγουμενίτσας – Φιλιατών έφερε το όνομα «Δημ. Καρακωστής», τον οποίο επίσης είχα καταγράψει μεταξύ των νεκρών του πολέμου 1940-41 στις τοπικές εφημερίδες «Βέροια», «Νέοι Καιροί» και «Ημερήσια» παλαιότερα.

Αξίζει να αναφερθούν μερικά επί πλέον στοιχεία για τον Βεροιώτη αυτόν ήρωα, που δεν είχα στη διάθεσή μου, όταν έγραφα για τους υπόλοιπους αξιωματικούς και οπλίτες της Ημαθίας.

Ο Δημ.Καρακωστής (γιος του μακεδονομάχου Μερκουρίου Καρακωστή με ομώνυμη οδό στη Βέροια) γεννήθηκε το 1910. Μητέρα του η Ευθυμία Καρακωστή και αδέλφια του οι Αναστάσιος, Στέργιος, Κωνσταντίνος, Εμμανουήλ, Ευανθία και Θεμιστοκλής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιτρατευθείς ως έφεδρος ανθυπασπιστής στο 51 Σύνταγμα Πεζικού πολέμησε και διακρίθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940-41.

Έπεσε μαχόμενος ηρωικά στις 9 Ιανουαρίου 1941, για την κατάληψη του υψώματος 753 στην Κλεισούρα της Αλβανίας (Β. Ήπειρος) επικεφαλής διμοιρίας. Διοικητής του 51ου συντάγματος ήταν ο τότε συνταγματάρχης Θ. Κετσέας με πρόταση του οποίου προήχθη μεταθανατίως επ' ανδραγαθία σε ανθυπολοχαγό.

Φρονούμε ότι μια οδός στη Βέροια πρέπει να αποδοθεί και σ' αυτόν, αφού τον ετίμησε πρόσφατα και ο ελληνικός στρατός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής