breaking news Νέο

Χρήστος Παπαστεργίου : «Χάθηκαν τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ για το νέο δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση»

Χρήστος Παπαστεργίου : «Χάθηκαν τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ,  ενώ για το νέο δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση»

Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των συμπερασμάτων της διήμερης επίσκεψης σε Νάουσα, Βέροια και Αλεξάνδρεια, έδωσε την Τετάρτη 30/3 στην «Ελιά» της Βέροιας ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της Κ.Μ. «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, καθώς και στελέχη της περιφερειακής παράταξης από την περιοχή της Ημαθίας. Μεταξύ των παρευρισκομένων οι πρώην δήμαρχοι Βέροιας Γ. Χασιώτης και Χ. Ουσουλτζόγλου.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι από την Ημαθία ξεκίνησαν τα προγραμματισμένα διήμερα στους νομούς Κ. Μακεδονίας, ενώ εκτιμώντας την κατάσταση (μετά την κρίση, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία), ανέφερε ότι έχει φτάσει «στο μη περαιτέρω». Και τόνισε ότι ως δίδαγμα της περιόδου βγαίνει η ανάγκη για αλλαγή τρόπου σκέψης και λήψης των αποφάσεων. Αναφέρθηκε για ΕΣΠΑ στην Κ. Μακεδονία και το «χάσιμο» χρημάτων, «χάθηκαν τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ»,  ενώ για το νέο τόνισε ότι «δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση». Για τους στόχους της παράταξής του τόνισε ότι θα ζητήσουν ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πρωτογενή παραγωγή, αλλαγή του τρόπου σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων, καθώς και δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων. Και κατέληξε στην ανάγκη «δημιουργικής συμμαχίας πολιτών και φορέων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, αναρωτήθηκε αν γνωρίζει κάθε νομός τα 8.500 έργα που λέει ο περιφερειάρχης ότι υλοποιούνται, ενώ άσκησε κριτική και για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι «έπαψε να το λέει τελευταία», αναφέροντας συγκεκριμένα νούμερα που το αποδεικνύουν («80% απορροφητικότητα και ενώ έληγε το 2020, έχουμε φτάσει το 2022 και ακόμη να δει κανείς τους άξονες που σχετίζονται με την επόμενη προγραμματική περίοδο π.χ κλιματική αλλαγή, κατάρτιση εργαζομένων, καινοτομία και νέα γνώση, η απορροφητικότητα εκεί είναι κάτω από 50%)».

Επίσης για την πανδημία τόνισε ότι ως περιφέρεια είμαστε στις χειρότερες περιφέρειες στους «σκληρούς δείκτες» (θάνατοι). «Η περιφέρεια έκανε προσπάθειες στον τομέα της υγείας, πχ. συγκροτήσαμε ενδοπαραταξιακή επιτροπή για την προώθηση του εμβολιασμού, υπάρχει ένα θέμα με ένα 30% που συνειδητά αρνείται τον εμβολιασμό και είναι κυρίως ευθύνη της πολιτείας. Το βασικό είναι πως θα σχεδιάσουμε το ΕΣΥ σε επίπεδο Κ. Μακεδονίας».

Επίσης άφησε και αιχμές σε σχέση με την αξιοποίηση των κονδυλίων του προγράμματος «Διέξοδος» (που δεν ήταν προορισμένα τα κονδύλια για το σκοπό αυτό αρχικά), με αφορμή την πανδημία και το μοίρασμά της σε επιχειρήσεις «με κριτήρια που δεν συζητήσαμε».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής