breaking news Νέο

Το ευρωατλαντικό «tour» του κ. Ζελένσκι και η «στάση» του στην Ελλάδα -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Το ευρωατλαντικό «tour» του κ. Ζελένσκι και η «στάση» του στην Ελλάδα -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Αρκετή συζήτηση προκαλεί η πρόσκληση και ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, την Πέμπτη 7 Απρίλη 2022. Φυσικά δεν είναι η πρώτη του ομιλία σε «δυτικά» κοινοβούλια όχι όμως πάντα ανέφελα. Για παράδειγμα, στην Αυστρία, η πρόσκληση Ζελένσκι από το φιλελεύθερο κόμμα NEOS να μιλήσει στη Βουλή «σκόνταψε» στις αντιδράσεις άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, που επικαλέστηκαν την ουδετερότητα της Αυστρίας, αλλά και το γεγονός ότι ο Ζελένσκι, με την ομιλία του, θα μεταφέρει την εικόνα «μόνο από τη μία πλευρά». Τελικά, η ομιλία δεν έγινε ποτέ... Αλλά και στο Ισραήλ, όπου μίλησε με τηλεδιάσκεψη στο Κοινοβούλιο, προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις, ακόμα και από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Σημαντική μερίδα του Τύπου θεώρησε ότι ο Ζελένσκι υποκίνησε δυνάμεις εναντίον του Ισραήλ με την ομιλία του και τον χαρακτήρισαν «αχάριστο» ενώ άλλα ΜΜΕ τον χαρακτήρισαν «ψεύτη» και «απατεώνα», που «έστειλε τον λαό του στην τραγωδία και μετά έκλαιγε». Στην Ελλάδα δυστυχώς μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου (πλην ΚΚΕ) το θεωρεί ως αναγκαίο και θετικό γεγονός την ομιλία του στη Βουλή. Ας δούμε όμως ορισμένες πλευρές που δεν μπαίνουν στη συζήτηση.

1. Ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας.Η κυβέρνηση Ζελέσνκι -όπως και οι κυβερνήσεις πριν από αυτόν- προέκυψε υπό συνθήκες μεγάλων εκβιασμών προς τον ουκρανικό λαό, ειδικά μετά το πραξικόπημα του 2014, με την άμεση παρέμβαση του ευρωατλαντικού στρατοπέδου.

- Ευθύνεται για την καταπάτηση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, για τη στήριξη και συνεργασία με τα φασιστικά τάγματα εφόδου, όπως το τάγμα του Αζόφ, που έχει ενταχθεί οργανικά στον ουκρανικό στρατό, την αστυνομία και όλες τις κρατικές δομές.

- Ευθύνεται για την νομιμοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας, την αποκατάσταση ως «εθνικών ηρώων» (!) των συνεργατών των Ναζί στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

- Ευθύνεται για την απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, τις διώξεις των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, την αναίτια σύλληψη και φυλάκιση του Γραμματέα και άλλων στελεχών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας που αυτή τη στιγμή κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους. Θυμίζουμε ότι το ΚΚ Ουκρανίας έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια σε αυτή την απόφαση, ενώ επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου είχε διαπιστώσει σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς της ουκρανικής κυβέρνησης στην Ανατολική Ουκρανία.

- Ευθύνεται για την απαγόρευση 11 ακόμα κομμάτων της αντιπολίτευσης.

- Ευθύνεται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που ζουν στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και η ελληνική.

Μάλιστα αυτή τη στιγμή ένας από τους αντιπροέδρους της ελληνικής βουλής, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, καθώς και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, έχουν χαρακτηριστεί “ανεπιθύμητα πρόσωπα” (personae non gratae), από την ουκρανική κυβέρνηση, επειδή βρέθηκαν παλιότερα στην Ουκρανία για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό και στους διωκόμενους κομμουνιστές!

2. Η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Ας ξεφύγουμε από το δίπολο που πάνε προπαγανδιστικά να στήσουν, δηλαδή ο «κακός και δικτάτορας Πούτιν και ο πατριώτης και δημοκράτης Ζελένσκι». Και οι δύο – μαζί και με τον ευρωατλαντικό παράγοντα- σέρνουν τους λαούς τους στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων. Χρειάζεται ριζικά διαφορετικός δρόμος για τους λαούς αν θέλουν να δουν πραγματική ειρήνη και προκοπή.  Αυτός είναι η απαλλαγή από κάθε λογής «Ζελένσκι» και «Πούτιν», αλλά και από κάθε «Μπάιντεν», «Μακρόν» και άλλους, από την ίδια την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό σε κάθε χώρα. Από τους πραγματικούς υπαίτιους δηλαδή για τα δεινά των λαών σε πόλεμο και «ειρήνη»!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής