breaking news Νέο

Απόστολος Βεσυρόπουλος : «Η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση»

  • Απόστολος Βεσυρόπουλος : «Η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση»
  • Απόστολος Βεσυρόπουλος : «Η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση»

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση και αυτός ο στόχος περνάει μέσα από τη μείωση των φόρων» τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε ότι μέσα σε πρωτοφανείς, δύσκολες και οριακές συνθήκες,  η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να παρουσιάσει ένα ορατό και μετρήσιμο έργο στον τομέα της φορολογικής πολιτικής.

Εφαρμόσαμε όπως τόνισε, μια πολιτική μείωσης των φόρων, επιτυγχάνοντας δημοσιονομική ισορροπία, ανάπτυξη αλλά και δίνοντας ώθηση και δυναμική στην ανάπτυξη επενδυτικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Επισήμανε ότι η οικονομική και φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, συνέβαλε, μεταξύ άλλων:

  • Στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Στη διασφάλιση της κοινωνικής σταθερότητας.
  • Στη στήριξη των επιχειρήσεων, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές.
  • Στην επιστροφή σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα στο 2021.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ σημειώνοντας ότι «Είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα Φυσικά Πρόσωπα. Τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής μας το 2019, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%. Με το νόμο 4916/2022 που ψηφίστηκε πρόσφατα, προχωρήσαμε σε δεύτερη μόνιμη μείωση του κατά 13%, με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, υλοποιώντας συνολική μείωση κατά 35% του ΕΝΦΙΑ στα Φυσικά Πρόσωπα σε σχέση με το 2018 και υπερκαλύπτοντας την προεκλογική μας δέσμευση. Σε απόλυτους αριθμούς μιλάμε για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα της τάξης των 860 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλάβαμε.».

 

Παράλληλα έκανε μνεία σε μειώσεις φόρων, όπως:

  • Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 24% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση, υπενθυμίζοντας ότι είναι η δεύτερη μείωση που γίνεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού είχε προηγηθεί η πρώτη μείωση το 2019 από το 28% στο 24%.

 

  • Τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% από το φορολογικό έτος 2021 σε μόνιμη βάση.

 

  • Την επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.

 

  • Τη θέσπιση για τα φυσικά πρόσωπα εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αντί του 22% που ίσχυε για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους και για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

 

  • Την επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022, μέτρο που έχει ως άμεσα ωφελούμενους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.

 

  • Την παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

 

  • Την μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

 

  • Την καθιέρωση για το τρέχον έτος από την 1η Ιανουαρίου 2022 μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

 

  • Την αύξηση από την 01/10/2021 του αφορολόγητου ορίου για τις δωρεές και τις γονικές παροχές στις 800.000, για τη μεταβίβαση κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου από κάθε γονέα σε κάθε τέκνο, από παππού ή γιαγιά σε κάθε εγγόνι, μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και από κάθε τέκνο σε κάθε γονέα.

 

  • Την επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, και για το 2022.

 

 

 

Αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης με παρεμβάσεις όπως η δημιουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, η δημιουργία στην ΑΑΔΕ νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και η παροχή δυνατότητας στους πολίτες να θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους, ηλεκτρονικά και χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στην Εφορία για να καταθέσουν πινακίδες.

 

«Οι μεταρρυθμίσεις, οι μειώσεις φόρων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, θα έχουν συνέχεια. Συνδέονται με τον στόχο της βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης, με την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Η δέσμευση μας στην πολιτική μείωσης των φόρων παραμένει σταθερή και απόλυτη. Όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος, η πρώτη προτεραιότητα και  επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.  

Παραμένοντας πιστοί στις αρχές και στο όραμα της ιστορικής παράταξής μας, εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό μετρήσιμα και ορατά αποτελέσματα, παρά τις όποιες αντιξοότητες, διασφαλίζοντας τις συνθήκες για μία Ελλάδα πιο ισχυρή, με ενισχυμένο ρόλο στην διεθνή αγορά» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής