breaking news Νέο

Το τσουνάμι ανατιμήσεων απειλεί να πνίξει τα έργα σε δήμους - Περιφέρειες

Το τσουνάμι ανατιμήσεων απειλεί να πνίξει τα έργα σε δήμους - Περιφέρειες

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο των κατασκευών λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής πολλών βασικών υλικών εξ αιτίας των οποίων έχουν τιναχτεί στον αέρα οι προϋπολογισμοί σχεδόν όλων των δημοσίων έργων. Η κατάσταση αυτή, πέρα από τις κατασκευαστικές εταιρείες, έχει θορυβήσει και τους δήμους και τις περιφέρειες επειδή πολλά έργα έχουν ήδη σταματήσει, με κίνδυνο μάλιστα να εγκαταλειφθούν οριστικά από τους αναδόχους. Παράλληλα πολλοί νέοι διαγωνισμοί καθίστανται άγονοι καθώς οι εταιρείες αποφεύγουν, μέσα σε αυτό το σκηνικό ρευστότητας, να καταθέσουν προσφορές ή καταθέτουν μηδενικές εκπτώσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναφέρουν  παράγοντες του κλάδου των κατασκευών, αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές εταιρείες οι οποίες υλοποιούν μικρά δημόσια έργα, κυρίως σε δήμους και περιφέρειες. Σύμφωνα με τους ίδιους «έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να εμφανίζονται φαινόμενα παρατεταμένων διακοπών σε αρκετά έργα, ενώ αυξάνονται οι αιτήσεις διάλυσης των συμβάσεων με πρωτοβουλία των εργολάβων».

Οι ανατιμήσεις στα βασικά υλικά του κατασκευαστικού κλάδου τους τελευταίους μήνες ήταν πέραν κάθε απαισιόδοξης πρόβλεψης. Για παράδειγμα οι αυξήσεις στο τσιμέντο είναι πάνω από 30%, στον χάλυβα η τιμή έχει διπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 1.000 δολάρια τον τόνο, στον χαλκό έχει τριπλασιαστεί σπάζοντας το φράγμα των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, το αλουμίνιο πήγε τρεις και τέσσερις φορές επάνω κ.ο.κ. Και κοντά σ' αυτά βεβαίως, υπάρχουν οι αυξήσεις στην ενέργεια και κυρίως στα καύσιμα, γεγονός που επηρεάζει όλη την κατασκευαστική αλυσίδα. Στέλεχος μεγάλης εργοληπτικής οργάνωσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι την τελευταία εβδομάδα εργοστάσιο στην Αθήνα το οποίο παράγει τούβλα αύξησε την τιμή κατά 35%. «Αυτό δεν οφείλεται βεβαίως σε αύξηση της τιμής του πηλού, αλλά στην αύξηση της ενέργειας που χρησιμοποιείται προκειμένου να ψηθεί».

Εκπρόσωπος μεσαίας εργοληπτικής εταιρείας σημειώνει ότι «πέρα από τις ανατιμήσεις άρχισαν να παρατηρούνται και ελλείψεις σε υλικά όπως για παράδειγμα στο pvc που χρησιμοποιείται για δίκτυα ύδρευσης. Επίσης πολλές προμηθευτικές εταιρείες δεν μπορούν να δεσμευτούν για το πότε θα μας παραδώσουν υλικά και φυσικά σε τι τιμές«. Εκτός όλων αυτών, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται και έλλειψη σε εργατικό δυναμικό. «Ένα μεγάλο μέρος το έχει απορροφήσει η οικοδομική δραστηριότητα η οποία, μετά την πολυετή κρίση, ξαναπαίρνει μπρος. Επίσης, πολλοί προτιμούν να εργάζονται στα μεγάλα έργα τα οποία έχουν χρηματοδότηση, ενώ ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού έχει φύγει εκτός Ελλάδας τα τελευταία χρόνια».

 

Σε αναμμένα κάρβουνα δήμοι – περιφέρειες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρές εργοληπτικές εταιρείες. «Αυτό συμβαίνει γιατί πήραν τα έργα με μεγάλες εκπτώσεις και σε τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές. Επίσης, οι μικρές εταιρείες δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης», αναφέρουν κύκλοι των εργοληπτικών οργανώσεων.

Τα έργα αυτά, αφορούν κυρίως δήμους και περιφέρειες και γι' αυτό οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς πολλά έργα έχουν «παγώσει», ενώ σε νέες δημοπρασίες δεν προσέρχονται εταιρείες και όσες εκδηλώνουν ενδιαφέρον προσφέρουν σχεδόν μηδενικές εκπτώσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δηλώνει  ότι «η επίπτωση που βλέπουμε προς το παρόν στα έργα των δήμων είναι κάποια καθυστέρηση στην υλοποίησή τους. Μόνο σε μία περίπτωση, στο δήμο Ναυπάκτου, έχουμε ενημέρωση ότι ζητήθηκε διάλυση της εργολαβίας. Οι εργολάβοι προσπαθούν να τρενάρουν τα έργα, κυρίως τα έργα ασφαλτόστρωσης, μπας και πέσουν οι τιμές, αλλά και για να δουν τις αναθεωρημένες τιμές που βγαίνουν ανά τρίμηνο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας δηλώνει ότι «προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Όμως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές, τότε σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα». Μέχρι στιγμής το μόνο που παρατηρείται είναι κάποια καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων ασφαλτόστρωσης. Όσον αφορά τις προκηρύξεις νέων έργων ο κ. Μπίλλιας εκτιμά ότι «σ' αυτές θα πρέπει να αναμένουμε σχεδόν μηδενικές εκπτώσεις».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής