breaking news Νέο

Χρ.Σόφης : «Χτίζεται ένα σχολείο όχι δημόσιο και δωρεάν, όπως το θέλουμε και οραματιζόμαστε, αλλά ένα σχολείο ταξικών φραγμών, για να χωρά λιγότερους μαθητές και φυσικά λιγότερους εκπαιδευτικούς»

Χρ.Σόφης : «Χτίζεται ένα σχολείο όχι δημόσιο και δωρεάν, όπως το θέλουμε και οραματιζόμαστε, αλλά ένα σχολείο ταξικών φραγμών, για να χωρά λιγότερους μαθητές και φυσικά λιγότερους εκπαιδευτικούς»

Με αφορμή την παρουσία του στην Ημαθία, ο Χρήστος Σόφης, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, παραχώρησε συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8. Παρουσιάζουμε εκτενή αποσπάσματα :

Ποια κατά την άποψή σας είναι τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών στη συγκυρία που ζούμε; 

«Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία. Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε,  λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μία φάση κλιμάκωσης και όξυνσης της αντιπαράθεσης-σύγκρουσης. Από τη μία πλευρά έχουμε την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έρχεται με μία ιδιαίτερη ένταση να χτυπήσει και αποδημήσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο σχολείο και όσα έχουν κατακτήσει οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες τους εδώ και χρόνια, μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας πήρε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Και μιλάμε για την αξιολόγηση, ένα κομβικό ζήτημα, που απασχόλησε ιδιαίτερα τον κλάδο μας και που είχαμε πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο, που δεν έχει καμία σχέση με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, όπως την παρουσίασε η πλευρά της κυβέρνησης, αλλά αυτό που βασικά θέλουν είναι να αποδημήσουν το δημόσιο σχολείο, να το κατηγοριοποιήσουν με ταξικούς όρους να κλείσουν σχολεία, να αλώσουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή έχουμε σε εφαρμογή και μια σειρά άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, πάρα πολύ σκληρά. Όπως είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, τις δραματικές συνέπειες τις ζήσαμε πέρσι, που περίπου 40.000 μαθητές έμειναν έξω από τα ΑΕΙ. Έχουμε επίσης την κακόφημη τράπεζα θεμάτων, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και θα οδηγήσει σε ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις, τα παιδιά ιδιαίτερα. Γενικότερα, έχουμε μία κλιμάκωση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, χτίζεται ένα σχολείο όχι δημόσιο και δωρεάν, όπως το θέλουμε και οραματιζόμαστε, αλλά ένα σχολείο ταξικών φραγμών, για να χωρά λιγότερους μαθητές και φυσικά λιγότερους εκπαιδευτικούς».

Σε ερώτηση για το συνεχιζόμενο πόλεμο στη Ουκρανία και για το πώς θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται  το ζήτημα με τους μαθητές, υπογράμμισε : 

«Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα του πολέμου στη Ουκρανία είναι πάρα πολύ σοβαρό και επισκιάζει την κατάσταση και όλη τη συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας μας, αφορά και το παρακολουθεί όλος ο κόσμος με πού μεγάλη αγωνία. Η αντιπαράθεση αυτή στην Ουκρανία έχει να κάνει με την αντιπαράθεση στα δύο μεγάλα στρατόπεδα σχηματικά. Από τη μία πλευρά το στρατόπεδο της Δύσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε και από την άλλη η Ρωσία και η Κίνα σε δεύτερο φόντο, για τα αντιπαρατιθέμενα συμφέροντα αυτών γίνεται η στρατιωτική εισβολή. Δεν μπορεί κανείς ν’ αρνηθεί ότι έχουμε στρατιωτική εισβολή, που πρέπει να καταδικάσουμε, όπως επίσης πρέπει να καταδικάσουμε και τη στάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε., που μ’ έναν υποκριτικό τρόπο παρουσιάζονται σήμερα ως οι «εγγυητές της ειρήνης». Να θυμίσουμε ότι στη γειτονιά μας το 1999 στη Γιουγκοσλαβία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ήταν αυτοί που τη βομβάρδισαν και τη διαμέλισαν, όπως επίσης στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη. Νομίζω ότι αυτό το στρατόπεδο αποτελεί τους μόνιμους και πάγιους εμπρηστές της ειρήνης. Αν θα λέγαμε επιγραμματικά για το πώς θα πρέπει να σταθεί το εκπαιδευτικό κίνημα και πώς θα πρέπει να μιλήσει στα παιδιά, θα πρέπει να ξεδιπλώσει μία επιχειρηματολογία υπεράσπισης της ειρήνης και της φιλίας των λαών, χωρίς να βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Να λέει ότι υπαίτιοι του πολέμου είναι αυτές οι δυνάμεις, τα συμφέροντα και οι αντιπαραθέσεις τους δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα των λαών και φυσικά οι λαοί και το εκπαιδευτικό κίνημα μέσα σ’ αυτούς πρέπει να παίξει ένα ρόλο καταγγελίας και συμβολής στην προάσπιση της ειρήνης».

Τέλος αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΟΛΜΕ τόνισε : 

«Ήμουν μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, μέχρι που έληξε η θητεία του μετά τις παρατάσεις, που είχε δώσει η κυβέρνηση. Παρατάσεις που ως χώρος δεν συναινέσαμε. Οι παρατάσεις δόθηκαν με το επιχείρημα της πανδημίας. Έχουμε όμως αυτή τη στιγμή μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Το συνέδριο της Ομοσπονδίας, το ανώτερο όργανο που αποφασίζει για την πορεία του κλάδου, των κινητοποιήσεων και το μέλλον του, δεν έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο και αντί αυτού η πλειοψηφία των δυνάμεων που συγκροτούν το Δ.Σ – πρώτα και κύρια του κυβερνητικού συνδικαλισμού τωρινού και προηγούμενου- πήραν την απόφαση να πάνε στο Πρωτοδικείο και να διοριστούν ως διοίκηση μέχρι το καλοκαίρι του 2022, που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Σε μία τέτοια βαθειά αντιδημοκρατική μεθόδευση δεν συναινέσαμε και ως εκ τούτου δεν συμμετέχουμε ως παράταξη στη διορισμένη αυτή διοίκηση».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής