breaking news Νέο

Καρδιά του αγροτικού Τομέα η Κ. Μακεδονία - Πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες αγρότες

Καρδιά του αγροτικού Τομέα η Κ. Μακεδονία - Πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες αγρότες

Μέσω του προγράμματος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα 3.192 άτομα - επαγγελματίες αγρότες θα λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στο αντικείμενό τους.

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες αγρότες ξεκινά ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Μέσω του προγράμματος που εντάσσεται στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.3 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικού προϋπολογισμού 1.893.175 ευρώ, 3.192 άτομα θα λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στο αντικείμενό τους.

Το πρόγραμμα είναι συνολικής διάρκειας 90 ωρών, με το 40% του χρόνου να είναι πρακτική άσκηση διαρθρώνεται σε τέσσερα πεδία, φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή, μελισσοκομία και συνδυαστική παραγωγή και παρέχει στους ωφελούμενους βεβαίωση παρακολούθησης. Η επίσημη έναρξη έγινε προχθές και ολοκληρώνεται σήμερα με ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο οργανισμός ήδη πραγματοποιεί ταχύρρυθμα 4ήμερα σεμινάρια έξι ωρών ημερησίως για επαγγελματίες αγρότες, με τα μαθήματα να είναι σε ποσοστό 60 με 70% στο πεδίο. Το πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με τις περιφέρειες της χώρας παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση για ζητήματα όπως η διαχείριση και η οικονομία στις ζωοτροφές και η ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και νερού, ενώ περιλαμβάνει μαθήματα οικονομίας, marketing, branding. Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε ήδη στο Βόρειο Αιγαίο, σε Σάμο Μυτιλήνη, Χίο και Λήμνο, όπου παραδόθηκαν μαθήματα ελαιοκομίας και μελισσοκομίας. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου, στους συμμετέχοντας μοιράζονται ερωτηματολόγια, όπου μπορούν να καταγράψουν τυχόν επιπλέον απορίες, έτσι ώστε ο οργανισμός να επανέλθει με εξειδικευμένους επιστήμονες για τις λύσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι επιδοτούμενο, αλλά παρέχεται δωρεάν και είναι εξειδικευμένο ανά περιοχή με βάση τις καλλιέργειες που υπάρχουν.

Οι νέες αυτές δράσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος κατάρτισης και εκπαίδευσης νέων αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.1 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα προγράμματα δίνουν το στίγμα του προσανατολισμού που έχει ο οργανισμός για την εξειδικευμένη κατάρτιση του αγροτικού πληθυσμού. «Η Ελλάδα είναι ουραγός στην κατάρτιση και εκπαίδευση αγροτών στην Ευρώπη κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αντιστρέψουμε όχι όμως με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν.ε

 

Καρδιά του αγροτικού τομέα η Κεντρική Μακεδονία

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν, ο οργανισμός δίνει έμφαση στην Κεντρική Μακεδονία, την οποία χαρακτήρισε καρδιά του αγροτικού τομέα, καθώς στην περιοχή εκτρέφεται το 27% των βοοειδών, παράγεται το 45,2% του αγελαδινού γάλακτος, καταγράφεται το 20% εκτροφής προβάτων, ενώ είναι πρώτη περιφέρεια στη μελισσοκομία με 17% της συνολικής παραγωγής μελιού και τρίτη σε παραγωγή χοίρων. Άλλωστε, έχει το 16% εκτάσεων γεωργικής εκμετάλλευσης και το 19,2% των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα. Γι' αυτό, όπως εξήγησε, από τα 11 ερευνητικά ινστιτούτα του οργανισμού τα πέντε είναι στην περιοχή, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στον τομέα της κατάρτισης.

 

Κρίσιμη η εκπαίδευση των αγροτών

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος εξήρε τη συμβολή του οργανισμού στην προώθηση της στοχευμένης έρευνας που βοηθά να παράγονται ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα. «Καλύτερη επένδυση η επένδυση στη γνώση και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον καλύτερο αρωγό της πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, τόνισε πως είναι βασικό για την πατρίδα να έχει νέους γεωργούς και αγρότες και οι άνθρωποι αυτοί να έχουν γνώση, γιατί θα βοηθήσει τη χώρα και τους ίδιους να πάνε ένα βήμα πιο πέρα, να πάνε στην καινοτομία και σε καλύτερο εισόδημα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν προγράμματα για γεωργία ακριβείας με μεγάλους προϋπολογισμούς, αλλά οι αγρότες θα πρέπει να έχουν τεχνογνωσία για να τα αξιοποιήσουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου προϋπολογισμού 420 εκ. ευρώ όπου θα ενταχθούν 12.500 - 13.000 νέοι αγρότες με διπλάσιο ποσό επιδότησης, από 17.000 σε 35.000 ευρώ. Και πρόσθεσε ότι έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες, ώστε να μην απαιτείται φυσική παρουσία, προκειμένου σε έξι με επτά μήνες να γίνουν οι πρώτες εντάξεις.

Περισσότερη κατάρτιση ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Νίκος Παυλονάσιος, ο οποίος τόνισε πως δεν αρκούν μαθήματα λίγων ωρών ειδικά σε μία περίοδο που η γεωργία είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

 

Το πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών

Τα αποτελέσματα του προγράμματος για τους νέους αγρότες, προϋπολογισμού 14.578.200 ευρώ, παρουσίασε ο γενικός διευθυντής εκπαίδευσης – κατάρτισης του οργανισμού, Σπύρος Στάχτιαρης. Όπως είπε, συνολικά από το 2019 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 εκπαιδεύτηκαν 14.668 νέοι γεωργοί σε μαθήματα συνολικής διάρκειας 150 ωρών με συνάφεια με το αντικείμενο της εκμετάλλευσης. Σε 119 σημεία της χώρας υλοποιήθηκαν 829 προγράμματα, στα οποία εργάστηκαν 539 εκπαιδευτές. Τα περισσότερα προγράμματα ήταν στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικά 175, μέσω των οποίων εκπαιδεύτηκαν 3.145 ωφελούμενοι.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής