breaking news Νέο

«Φωτιά» το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

«Φωτιά» το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

«Αλμυρή» θα είναι φέτος η τιμή του πασχαλινού τραπεζιού αφού τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά τραβούν την… ανηφόρα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και των τιμών των καυσίμων. Χαρακτηριστικό είναι πως το αρνί που σήμερα κοστίζει 8-9 ευρώ το κιλό θα φτάσει τα 10-13 ευρώ δηλαδή το συνολικό κόστος για ένα αρνί 10-12 κιλών θα κινηθεί μεταξύ 80 και 130 ευρώ. Το ψήσιμο του αρνιού θα κοστίσει περί τα 30 ευρώ.

Ένα από τα κλασικά πασχαλινά εδέσματα, το κοκορέτσι έχει κόστος 7-15 ευρώ το κιλό ενώ οι μπριζόλες 12 ευρώ (μοσχαρίσιες) και 6,5 ευρώ (χοιρινές).

Το κλασικό συνοδευτικό, οι πατάτες κοστίζουν από 1,03 ευρώ το κιλό. Το κόστος για ένα μαρούλι φτάνει τα 0,60 έως 0,80 λεπτά του ευρώ ενώ η τιμή της γραβιέρας αγγίζει τα 13 ευρώ το κιλό. Το ψωμί για το πασχαλινό τραπέζι κοστίζει από 1,60 ευρώ έως 2,60 ευρώ ενώ τα αυγά 0,20 έως 0,60 το τεμάχιο. Τέλος, στο πασχαλινό τσουρέκι οι τιμές ποικίλουν και ξεκινούν από τα 3 ευρώ και φτάνουν στα 14 ευρώ.

 

Πλαφόν στις τιμές των αμνοερίφιων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών

Πλαφόν στις τιμές των αμνοερίφιων που θα διακινηθούν εν όψει του Πάσχα ζήτησε από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), προκειμένου «να παταχθούν στην αρχή τους τα διαφαινόμενα κερδοσκοπικά τερτίπια» και μην ξεπεραστεί η αναμενόμενη αύξηση του 20% στο τελικό κόστος για τον καταναλωτή.

«Προφανώς δικαιούνται ένα θεμιτό κέρδος τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι έμποροι και οι κρεοπώλες, αλλά όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί ούτε για ένα σεντς, αλλά την ίδια στιγμή πιέζεται σημαντικά, λόγω των ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών και της ενέργειας», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης προσθέτοντας ότι «η κερδοσκοπία που οσμίζομαι πρέπει να παταχθεί προτού θεριέψει».

Άλλωστε, όπως εξήγησε «αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο καταναλωτής στο κόστος, τελικά ούτε οι κτηνοτρόφοι θα πουλήσουν, ούτε οι έμποροι θα βγάλουν κέρδος, ούτε και εμείς οι κρεοπώλες θα κρατήσουμε τους πελάτες στα κρεοπωλεία μας», τόνισε. «Αν αυξηθεί πολύ η τιμή του κρέατος στο αρνί και το κατσικάκι οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα είδη κρέατος. Εμείς αν δούμε κάτι τέτοιο θα κάνουμε αγορές μόνο για να καλύψουμε τις παραγγελίες μας», ξεκαθάρισε.

 

Η εξέλιξη των τιμών

Πέρυσι η τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία κυμάνθηκε από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, όταν το 2020 διαμορφωνόταν σε 9-9,5 ευρώ/κιλό, ανέφερε ο κ. Κεσίδης, και πρόσθεσε ότι «από τον Σεπτέμβριο η τιμή των κρεάτων, δηλαδή μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, έχει αυξηθεί 20% και διαπιστώνουμε ήδη ότι ο κόσμος ζορίζεται».

Στο πλαίσιο αυτό, λέγοντας ότι ενώ πέρυσι τέτοια περίοδο οι κρεοπώλες είχαν ήδη από 15 έως και 20 παραγγελίες ενόψει του Πάσχα «φέτος αυτές δεν ξεπερνούν τις πέντε, με τους καταναλωτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της διαμόρφωσης της τελικής τιμής στα αμνοερίφια».

Επισημαίνεται ότι αυτή την εποχή γίνονται αγορές αρνιών και κατσικιών από Ιταλούς και Ισπανούς εμπόρους για τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα και σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, αυτοί αγοράζουν αμνοερίφια σε τιμή που κυμαίνεται από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής