breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας : Δραματική αύξηση του κόστους έργων και ενέργειας στους δήμους της χώρας

Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας : Δραματική αύξηση του κόστους έργων και ενέργειας στους δήμους της χώρας

Το απόγευμα της Τετάρτης, 13ης Απριλίου, διεξήχθη η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας.

Με τη διάθεση της κοινωνίας να επανέλθει στην προ πανδημίας κανονικότητα, ξεκίνησε την , προ ημερησίας διάταξης, τοποθέτησή του ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Πέτσα για τα έργα που αφορούν, μέσω του «Αντώνης Τρίτσης», το δήμο.

«Έχουμε ενταχθεί, με αιχμή τη ΔΕΥΑΝ, σε πολλά έργα  και περιμένουμε να ενταχθούν και άλλες μας μελέτες. Ο κ. Πέτσας μας διαβεβαίωσε ότι θα  έχουμε άλλες  3 εντάξεις μέχρι τέλους Μαΐου. Δυστυχώς οι εκπτώσεις που θα λάβουμε, εξανεμίζονται, αφού τα υλικά των έργων, όπως η πίσσα, έχει τριπλασιαστεί στο κόστος τους. Καλούμαστε να πληρώσουμε ως δήμοι ένα τεράστιο ενεργειακό κόστος. Θα έχουμε προβλήματα με τον προϋπολογισμό μας»,  είπε ο δήμαρχος.

Για δοτή πλειοψηφία που έδωσε ο νόμος Θεοδωρικάκου στους δημάρχους, η τοποθέτηση του  επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκου Κουτσογιάννη, που αναφέρθηκε σε  αφωνία της κυβέρνησης και της ΚΕΔΕ, στην απόφαση του τμήματος του ΣτΕ, που τον έκρινε αντισυνταγματικό. Ο κ. Κουτσογιάννης ζήτησε επίσης την επαναφορά της διενέργειας με φυσική παρουσία των δημοτικών συμβουλίων.

Στην αντισυνταγματικότητα του νόμου Θεοδωρικάκου και η τοποθέτηση της Ίλιας Ιωσηφίδου.

Ως απόφαση-κόλαφο ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη μετάδοση αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στις δημοτικές επιτροπές, χαρακτήρισε την απόφαση του τμήματος του ΣτΕ ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Τσέλιος.

Ο κ. Τσέλιος έκανε λόγο για σταμάτημα των κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων από την κυβέρνηση, μέσω ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν τις θέσεις τους πολλοί εργαζόμενοι, ενώ αντίστοιχα πάρα πολλοί θα είναι και οι ωφελούμενοι, που δεν θα δέχονται  πια τις υπηρεσίες τους.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, Γιώργος Τασιώνας, αναφέρθηκε στα νέα έργα ύδρευσης- αποχέτευσης στις κοινότητες. «Στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε μια κοινότητα, που δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο»,  είπε, ενώ έκανε λόγο και για τα έργα τηλεμετρίας που δημοπρατεί η διοίκησή του, καθώς και τη λειτουργία έργων ΑΠΕ, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑΝ και του δήμου.

Απαντώντας ο κ. δήμαρχος, έκανε λόγο για αντιπολιτευτική διάθεση της μειοψηφίας προς την κυβέρνηση, για το νόμο Θεοδωρικάκου. «Δεν κάνω το συνήγορο της κυβέρνησης, με ενδιαφέρει η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι πρώτη φορά που υπήρξε προσφυγή στο ΣτΕ. Είναι πάνω από 25. Μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, που αντιμετωπίζουμε αυτή την τετραετία. Η ΚΕΔΕ έχει τοποθετηθεί. Οι δήμοι πρέπει να διοικηθούν. Οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν την επόμενη τετραετία στα δημοτικά συμβούλια.

Σε μερικά συμβούλια, όχι μόνο δεν υπάρχουν αποφάσεις, αλλά δεν γίνονται καν συμβούλια, με την αποχή της μειοψηφίας», είπε ο κ. Καρανικόλας.

Αναφορικά με τις δια ζώσης συνεδριάσεις είπε ότι θα επανέλθουν από το Μάιο, επισημαίνοντας όμως την έκρηξη της τεχνολογίας, που διευκόλυνε τις συνεδριάσεις εξ αποστάσεως.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής