breaking news Νέο

Χρονογράφημα : Τα ονόματά μας - Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ

Χρονογράφημα : Τα ονόματά μας - Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ

Βρε μας λιποθύμησαν, σου λέω, δεν μας έχουν αφήσει σε χλωρό κλαρί να καθίσουμε, έχουμε γεμίσει Αβραάμηδες, Ισαάκιδες   και Κωστάκηδες. Μας τιμούν μόνον κάποιο λίγοι Νοτιοαμερικάνοι και κάμποσοι Ρώσοι. Οι βραζιλιάνοι ανέδειξαν το μεγάλο ποδοσφαιριστή Σώκρατες και οι φίλοι μας Ουρουγουανοί μας τιμούν  με τον άσο τους Diaz(Δίας). Τώρα οι Ρώσοι είναι σαφώς πιο φιλλέληνες με το Λεωνίδα (Λεονίτ) Μπρέζνιεφ, τον Αλεξέι Κοσύγκιν

και τον Αλεξέι Σολζενίτσιν. Οι βορειοαμερικάνοι μας τα έπρηξαν με τη Σάρα Πέιλιν, που τη σερβίρισε ο αδερφός της και σύζυγος Αβραάμ στο Φαραώ και τον Αβιμελέχ, σου λέει να μην μπει στο σόι μας κάνας ξένος  και μας διαλύσει το σπίτι, πρέπει να φυλαγόμαστε, ο κόσμος είναι κακός και μοχθηρός. Γι αυτό και προτιμήσαμε  να αναγνωρίζουμε ως προπάτορά μας τον Αβραάμ και όχι τον αμόρφωτο Πυθαγόρα ή τον ακούρευτο Πλάτωνα. Θελήσαμε έναν, να ξέρει από άρμεγμα και όχι από γεωμετρία. Με το γάλα μπορείς να ζήσεις, με τη γεωμετρία πιάσε το αυγό και κούρευτο. Το σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ τον λένε Ιωσήφ(τζο) Μπάϊντεν, δεν τον λένε Λεωνίδα ή Αριστοτέλη, ο πρώτος ήταν σφαγέας των Περσών και ο δεύτερος φαφλατάς, φανταστείτε πώς έγραψε 11.500 σελίδες φιλοσοφίας και τελικά τίποτα δεν μας είπε περί ξυλουργικής και βουκολισμού, ενώ ο συνονόματός μου ήταν συνοδός παρθένων  κυριών. Ξέρουν οι Αμερικανοί του Οχάιο τι κάνουν, δεν είναι ντουβάρια, να τιμούν θεατρίνους, όπως ο Σοφοκλής και ο Αισχύλος, Οι Αμερικάνοι έχουν τον τρόπο τους να τιμούν τις πρακτικές επιστήμες χημεία, φυσική και υδρογονάνθρακες και ύστερα να στολίζουν τα προϊόντα του με Ελληνικά ονόματα. Διαστημόπλοια DIA και Apollo. Με τα ελληνικά ονόματα βαφτίζουν τα διαστημικά τους επιτεύγματα, σκέψου δηλαδή να ονόμαζαν το διαστημόπλοιο Apollo αλλιώς και να το έλεγαν Ιακώβ ή ακόμα πιο κακόηχα να το έλεγαν Μήτσο. Ντροπή!! Κοπανάς έναν Έλληνα Θεό και διατηρείς την αξιοπρέπειά σου.                                                                                                     

Εμείς τώρα επιμένουμε στους Θανάσηδες και στο όνομα Μπάμπης, δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε σε έναν Παυσανία (πολύ κακός ο ανεψιός του Λεωνίδα, μακέλεψε τους πέρσες στις Πλαταιές) ή σε ένα Θεμιστοκλή, που έπνιξε κι αυτός χιλιάδες Περσόπουλα στη Σαλαμίνα. Επρόκειτο περί αποτρόπαιου εγκλήματος. Μήπως το όνομα Ήρα δεν είναι έξω από τις συνήθειές μας, πες το το κορίτσι Ρούλα, να σε δει ο Θεός. Το καλλίτερο για αγόρια είναι το όνομα Τάκης, όχι το βάρβαρο όνομα του υπαρχηγού του Λεωνίδα, που τον έλεγαν Διηνέκη. Έχει τόσα ήττα αυτό το όνομα, που δεν θα ξέρουν πώς να τον γράψουν στο στρατό. Πες τον Πάνο και βλέπουμε, θα τον λέμε Πανάκο και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Εγώ προτιμώ το όνομα Θανάης, είναι εύηχο και μοναδικό, θα ξεχωρίζει το παιδί στην κοινωνία, θα είναι μοναδικό, ο Θανάης θα λεν και θα κολλάει η γλώσσα τους. Πες το Κώστα το παιδί, τίμιος άνθρωπος ο Κωνσταντίνος, μόνον το γιο του Κρίσπο στραγγάλισε και τη δεύτερη γυναίκα του Φαύστα έκαψε με καυτό λάδι. Για τον ανεψιό του Λικίνιο προτίμησε το σπαθί του. Για το καλό τους.

Άλλη Προσωπικότητα έχεις, αν σε λένε Κώτσο κι άλλη αν σε φωνάζουν Ευριπίδη, μπερδεύεται η γλώσσα. Γι αυτό επιμένω το παιδί μας να το λέμε Κώτσο, Θανάς, Μιχαλάκη, Μήτσο και Γιάνν κι άσε τον ακούρευτο και άπλυτο να μοιάζει του βαπτιστή. Άσε που και το Βαγγέλς δεν είναι άσχημο, θα έχεις ένα όνομα στη λαχαναγορά! Αυτό είναι και το σωστό για το κράτος του Ισραήλ. Οι εβραίοι κάτι παραπάνω ξέρουν από μας πέραν της αγελαδοτροφίας και γενικότερα του βουκολισμού και της παστερίωσης του γάλακτος.

 

Φοίβος Ιωσήφ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής