breaking news Νέο

Χρήστος Γιαννακάκης : «Το κόστος παραγωγής φρούτων στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 51%»

Χρήστος Γιαννακάκης : «Το κόστος παραγωγής φρούτων στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 51%»

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδηγούν στην αύξηση του κόστους για την παραγωγή ιταλικών φρούτων κατά 51% και ακόμη και κατά 67% για τα κηπευτικά, με τραυματικές συνέπειες για τις φάρμες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ανάλυσης των δεδομένων από την Coldiretti, η οποία είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός που αντιπροσωπεύει Ιταλούς αγρότες επιχειρηματίες , στην Fruit Logistica 2022 στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της Coldiretti, Ettore Prandini, ο οποίος βρέθηκε στο Βερολίνο, για να συναντήσει ιταλικές εταιρείες, έθεσε την ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης με τίτλο «Οι νέες προκλήσεις για την επανεκκίνηση των ιταλικών φρούτων και λαχανικών».

Η κρίση πλήττει τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες άμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία, όπως επισημαίνει η Coldiretti, είναι το πρώτο προϊόν που ξοδεύουν τα νοικοκυριά. Η δε κατανάλωση έχει ήδη μειωθεί κατά 3% και η συνολική ποσότητα  σε σχέση με πέρυσι μειώθηκε σε  5,9 εκατομμύρια τόνους.

Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση για τον εθνικό τομέα οπωροκηπευτικών, λέει η Coldiretti. «Για να υπερασπιστούμε την ιταλική κληρονομιά φρούτων και λαχανικών, είναι απαραίτητο να παρέμβουμε, για να περιορίσουμε το ακριβό κόστος ενέργειας και παραγωγής με άμεσα και διαρθρωτικά μέτρα και να σχεδιάσουμε το μέλλον», επιβεβαιώνει ο πρόεδρός  της Ettore Prandini, ο οποίος τόνισε ότι «είναι είναι απαραίτητο να εργαστούμε για συμβάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας με ποιοτικά και ποσοτικά ακριβείς στόχους και δίκαιες τιμές που δεν πέφτουν ποτέ κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως απαιτείται από τη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών».

Η αναφορά του προέδρου της «Κοινοπραξίας», Χρήστου Γιαννακάκη, προφανώς αναδεικνύει την αναγκαιότητα κοινών στόχων και στη χώρα μας, αφού το κόστος παραγωγής, ειδικά στην περιοχή μας, με τα ροδάκινα να είναι φρούτα που απαιτούν υψηλό καλλιεργητικό κόστος, να έχει εκτοξευθεί στα ύψη.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής