breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Λύση ή όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ριζωμάτων;

  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Λύση ή όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ριζωμάτων;
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Λύση ή όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ριζωμάτων;
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Λύση ή όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ριζωμάτων;
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Λύση ή όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ριζωμάτων;

Το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος Ριζωμάτων που βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, που τέθηκε στο στάδιο της ενημέρωσης, και το ενεργειακό κόστος που «καίει» τους δήμους, ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

Προεδρεύων του Σώματος ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλίας Τσιφλίδης, λόγω δικαιολογημένης απουσίας του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Άρη Λαζαρίδη.

Αρχικά το λόγο πήρε ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, ο οποίος είπε : «Το θέμα της ενέργειας «καίει» τους Δήμους. Πριν 10-12 μέρες ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος κατά 39% και γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα, όπως αν έχει «ταβάνι» αυτό το 39% και ποιός θα πληρώσει αυτά τα χρήματα. Ακούσαμε ότι θα υπάρξει μία προσπάθεια, θα υπάρξει έλεγχος και πραγματικά τόσο οι δήμοι όσο και οι πολίτες ζητάμε...προστασία από την κυβέρνηση, ζητάμε να υπάρξει έλεγχος και να μην υπάρχει αισχροκέρδεια».

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ριζωμάτων, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υφυπουργού Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλου, στην τοποθέτησή του ο Κ. Βοργιαζίδης ανέφερε : «Προφανώς είναι θετικά τα νέα, τα οποία και έτσι τα χαιρετίζουμε, θα πρέπει όμως το θέμα να ολοκληρωθεί, να ξέρουμε δηλαδή επακριβώς για τον αριθμό των στρεμμάτων, για τον οποίο μιλάμε. Σύμφωνα με τα τεκταινόμενα του '52 και του '56, τα στρέμματα ήταν 1.100, Σήμερα βέβαια είναι πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δασικού συνεταιρισμού, τα στρέμματα είναι 3.600, άρα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε για το σύνολο των στρεμμάτων και όχι για τα 1.100», κατέληξε ο Κ. Βοργιαζίδης, ευχαριστώντας παράλληλα το Θανάση Δέλλα για το ενδιαφέρον και την ενημέρωση που παρείχε για το συγκεκριμένο ζήτημα, o οποίος έκανε εκτενή τοποθέτηση και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.

Στις παρεμβάσεις Βεσυρόπουλου αναφέρθηκε και η επικεφαλής της παράταξης «Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη», Γεωργία Μπατσαρά, για το χρονίζον πρόβλημα, προς όφελος των κατοίκων των Ριζωμάτων, ευχαριστώντας τον Α. Βεσυρόπουλο για το ενδιαφέρον του να φτάσει στην ολοκλήρωση της λύσης αυτού του προβλήματος και να συνεχίσει με το ενδιαφέρον του και στην επίλυση και άλλων ζωτικών προβλημάτων που απασχολούν το δήμο μας. Ανέφερε επίσης ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους με τις τραγικές συνέπειές της στα νοικοκυριά, έχει επιπτώσεις δυστυχώς και στα έργα που εκτελούν οι δήμοι, ζητώντας και αυτή με τη σειρά της από την κυβέρνηση να ενσκήψει σ' αυτό το σοβαρό ζήτημα, για να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις.

Από την πλευρά του κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ», Παύλος Παυλίδης, επισήμανε την καταλυτική συνδρομή του Απόστολου Βεσυρόπουλου στη λύση του προβλήματος των κατοίκων των Ριζωμάτων και γι' αυτό είπε πως πρέπει να ευχαριστήσουμε τον υφυπουργό και τόνισε πως καλό θα ήταν να μη βγαίνουν άλλες ανακοινώσεις και πως αν υπάρχει κάποια έλλειψη, μπορεί να βγει άλλη τροπολογία αργότερα, αφού υπάρχει αυτή τη δυνατότητα. Επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, κάτι που έθεσε και στην προηγούμενη συνεδρίαση και πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη ο δήμος να το ξαναδεί.

Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μεταφοράς των τμημάτων ΤΕΙ από τη Σίνδο στο νομό των Σερρών, δηλώνοντας πως «πρέπει να ανοίξουμε μια πόρτα και αν μπορεί να γίνει κάτι, να διεκδικήσουμε και εμείς σαν Δήμος κάποιο τμήμα» και στο ζήτημα των προσφύγων της Αγίας Βαρβάρας που πρέπει, εφόσον έχουν τελειώσει τα χρονικά περιθώρια, να εγκαταλείψουν πλέον το χώρο, για να υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Απαντώντας στον κύριο Παυλίδη, ο δήμαρχος Βέροιας τόνισε πως όσον αφορά το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ριζωμάτων είναι πολύ θετική η παρέμβαση Βεσυρόπουλου, αλλά θα πρέπει να δοθεί λύση στο σύνολο των στρεμμάτων, με βάση τον αριθμό που παρουσίασε ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού και αυτό είναι το σημαντικό. Επίσης τόσο στο θέμα διεκδίκησης τμημάτων ΤΕΙ η απάντηση του δημάρχου ήταν πως «δεν έχει νόημα να πετάμε μπαλωθιές», όσο και στο θέμα των προσφύγων τόνισε πως η μεταφορά τους, εφόσον έχουν αποκτήσει την «πράσινη κάρτα» και έχουν γίνει νόμιμοι μετανάστες, είναι θέμα για το οποίο πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία και δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να φιλοξενηθούν μετανάστες από την Ουκρανία, «είμαστε ανοιχτοί σ' αυτό και το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν αυτό», κατέληξε ο κ. Βοργιαζίδης.

Στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Θεοδωρικάκου για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετά από την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο συνδυασμός του «Προτεραιότητα στον Πολίτη», αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Αντώνης Μαρκούλης.

Για συνεχιζόμενη κοροϊδία στους μικροϊδιοκτήτες των Ριζωμάτων μίλησε ο αρχηγός της παράταξης ΛΑΣ Γιώργος Μελιόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, τονίζοντας πως μόνο λύση προς όφελος των κατοίκων της περιοχής δεν προσφέρει και παραπέμπεται στο μέλλον η όποια λύση. «Οι κάτοικοι της περιοχής θα αναγκαστούν να ξανααγοράσουν αυτές τις εκτάσεις, που τις αγοράσανε μια φορά από τους τότε τσιφλικάδες και δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Μία είναι η λύση, άμεση νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, που θα παραχωρεί το ποσοστό της δημόσιας περιουσίας στους μικροϊδιοκτήτες χωρίς κανένα τίμημα», σημείωσε ο κ. Μελιόπουλος. Ο κ. Μελιόπουλος στην τοποθέτησή αναφέρθηκε επίσης στην επιτακτική ανάγκη χορήγησης των μέσων ατομικής προστασίας στις σχολικές καθαρίστριες, ώστε να έχουν όλα τα μέσα, για να είναι ασφαλείς στην εργασία τους και στην επικινδυνότητα της διασταύρωσης Πλουτάρχου με Λεωφόρου Στρατού και να παρθούν όλα τα μέτρα, ώστε να αλλάξει η κατάσταση σ' αυτή την επικίνδυνη διασταύρωση, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος τόσο για τα αυτοκίνητα, όσο και για τους πεζούς και κλείνοντας, έστειλε κάλεσμα προς όλους για συμμετοχή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 1ης Μαϊου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσανακτσίδης, αφού ζήτησε από τους πολίτες της Βέροιας να στηρίξουν την τοπική αγορά, ενόψει των εορτών του Πάσχα, στη συνέχεια κατέθεσε ερώτημα προς τη διοίκηση του Δήμου σε ποιό στάδιο βρίσκεται η ανάπλαση της Βεργίνας και η εγκατάσταση του τελωνείου στην αγορά της Κουλούρας. Απαντώντας ο κ. Βοργιαζίδης για το θέμα της ανάπλασης της Βεργίνας, είπε πως δεν μπορεί το έργο να τελειώσει μέσα σε ένα χρόνο και όσον αφορά το θέμα του τελωνείου δήλωσε πως «όσον αφορά τους επιχειρηματίες, που ήταν διατεθειμένοι να βάλουν χρήματα για τη δημιουργία του τελωνείου, δεν υπάρχει πλέον η διάθεση να χρηματοδοτήσουν το έργο. Όσον αφορά τα 200.000 ευρώ από την ΤΕΡΝΑ, που επρόκειτο να επενδυθούν εκεί, θα πρέπει να τα αξιοποιήσει ο δήμος Βέροιας κάπου αλλού».

Τις διαβάσεις των πεζών που έχουν σβήσει και δεν υπάρχουν πλέον στην πόλη της Βέροιας και ειδικότερα σε καίρια σημεία της, όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.α. έθιξε ο κ. Στεφανόπουλος. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Α. Τσαχουρίδης απάντησε πως είναι στο πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα με προσωπικό που θα προσληφθεί, προκειμένου να γίνουν οι διαγραμμίσεις, όπως και η ασφαλτόστρωση της οδού Περγάμου στην περιοχή Τσερμενίου, μέχρι το καλοκαίρι, απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Τσαναξίδη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΕΘΕ Δ. Πυρινός αναφέρθηκε στις παραστάσεις στα διηγήματα του Δημητρίου Βικέλα που ολοκληρώθηκαν και στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Βικέλα.

O πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης καλλιτεχνικού διευθυντή για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Ακολούθησε συζήτηση για τα τακτικά θέματα ημερήσιας διάταξης, καθώς έκτακτα δεν υπήρχαν και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων. Η συνεδρίαση έκλεισε με τις ευχές όλων για «Καλή Ανάσταση».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής