breaking news Νέο

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Διογκώνεται η δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών για την κυβέρνηση λόγω ακρίβειας και λογαριασμών ρεύματος και οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις -ακόμα και οι συστημικές- καταγράφουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όσο πλησιάζει «η ώρα της κρίσης» στην κάλπη, είτε γίνουν εκλογές μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, είτε γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Χαρακτηριστική της νέας πολιτικής κατάστασης που διαμορφώνεται στην χώρα είναι η δημοσκόπηση της αξιόπιστης εφημερίδας «Δημοκρατία», που διαπιστώνει δραματικό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά η έρευνα έγινε τηλεφωνικά από την εταιρία Real Polls για λογαριασμό της προαναφερόμενης εφημερίδας, από τις 30 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου, σε 2.096 άτομα, με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 4,6%,για πρώτη φορά κάτω από το «ψυχολογικό» φράγμα του 5%. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. πέφτει στο 29% από 30,3% στην αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σχεδόν κατά μια μονάδα τα ποσοστά του, σε 24,4% από 23,5%.

Το ποσοστό που κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το χάνει το Κινάλ-Πασόκ, το οποίο δέχεται πιέσεις τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του και πέφτει στο 10,2% από το 11,1% που είχε τον Φεβρουάριο. Το ΚΚΕ καταγράφεται στο 3,6%,η Ελληνική Λύση στο 3,5% και το Μέρα25 στο 2% με πτώση 1,2 μονάδων.

Κόλαφος είναι, όμως, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως στην επιλογή της να αποστείλει θανατηφόρα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας. Η απόφαση της κυβέρνησης καταδικάζεται συντριπτικά καθώς το 72,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κρίνει αρνητικά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Νέα δημοσκόπηση, της Prorata αυτή τη φορά για την «Εφημερίδα των Συντακτών», δείχνει ψαλίδισμα της δημοσκοπικής διαφοράς μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η έρευνα της Prorata διεξήχθη πανελλαδικά από τις 8 έως τις 11 Απριλίου σε πανελλαδικό δείγμα 1236 ατόμων (χρήση ποσόστωσης σε φύλο, ηλικία και τόπο διαμονής σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ) και μέθοδο CAWI.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση κατεβάζει την διαφορά μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων στις πεντέμισι μονάδες πλέον. Η εκλογική επιρροή της ΝΔ (30%) υποχωρεί κατά 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Μαρτίου, ενώ η αντίστοιχη  του ΣΥΡΙΖΑ (24,5%) αυξάνεται κατά 0,5%.

Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να πιέζεται περαιτέρω μετά την πρόσκαιρη, όπως φαίνεται, ανοδική του πορεία, ανιχνευόμενο στο 12%.Η δημοσκοπική εικόνα των υπόλοιπων κομμάτων δεν μεταβάλλεται σημαντικά, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει το 5% των προτιμήσεων, την Ελληνική Λύση το 3,5% και το Μέρα25% το 2%,ποσοστό που δεν του εξασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά είναι η δημοσκοπικά ορατή αποτύπωση του κόμματος του οποίου ηγείται ο Ηλίας Κασιδιάρης, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, με έντονες ανοδικές τάσεις.

Από την δημοσκόπηση της Prorata φαίνεται ότι τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας, απασχολούν σε πρώτο πλάνο τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι εκτός από την έντονη ανησυχία τους για την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματα τους, χρεώνουν στην κυβέρνηση ανεπάρκεια μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ειδικότερα, ως προς τα ευρήματα της έρευνας, η ακρίβεια σε βασικά είδη επιβίωσης (όπως ρεύμα, θέρμανση και τρόφιμα), οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας είναι τα ζητήματα που ανησυχούν την κοινωνία κατά την τρέχουσα περίοδο, διατηρώντας -ή και ενισχύοντας- την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων (απογοήτευση, θυμός, απελπισία και φόβος) για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων  (76%) θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, με τους περισσότερους να αποδίδουν την εν λόγω ανεπάρκεια όχι σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση ή οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά στις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ο επικεφαλής των πολιτικών ερευνών της Prorata, Άγγελος Σεριάτος: «Τα ευρήματα αλλά και το ότι περίπου οι μισοί πολίτες επιθυμούν την προκήρυξη εκλογών επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι η αντικυβερνητική «γκρίνια» έχει μετασχηματιστεί σήμερα σε διευρυμένη κοινωνική δυσαρέσκεια με αντικυβερνητικό προσανατολισμό. Είναι μια σαφής ένδειξη αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Μια κοινωνία κουρασμένη και θυμωμένη, έτοιμη να μεταβάλει την εκλογική της συμπεριφορά».

Και συνεχίζει: «Κερδισμένο στη μεγάλη εικόνα είναι σαφώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει μετά από μια περίοδο στασιμότητας να κερδίζει πόντους, ευνοούμενο σαφώς και από την υποχώρηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος….».

Είναι αναντίρρητο γεγονός, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση και τους επόμενους μήνες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα φτάσουν στα όρια τους, καθώς η ακρίβεια και οι ληστρικοί λογαριασμοί ρεύματος, τους έχουν οικονομικά εξαθλιώσει.

Οι Έλληνες αδυνατούν ήδη να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, πόσο μάλλον να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις όπως είναι η πληρωμή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και λογαριασμών, που σύντομα θα προστεθεί και η πληρωμή του άδικου και λαομίσητου ΕΝΦΙΑ, των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής και του φόρου εισοδήματος. Η στάση πληρωμών φαίνεται να είναι μονόδρομος.

Υπάρχουν ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- ότι ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, δεν θα ψηφίσουν με κριτήρια ιδεολογικά ή κομματικών προγραμμάτων, αλλά με βασικό κριτήριο την «τσέπη» τους και την απομάκρυνση από την εξουσία όσων θεωρούν υπαίτιους για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα. Είναι η γνωστή από τα μνημονιακά χρόνια, αρνητική ψήφος.

Εξάλλου, δεν πρέπει να εκφεύγουν  της προσοχής μας και οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στα εσωτερικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το συνέδριο και την εκλογή του προέδρου του κόμματος (15 Μαϊου) από την λαϊκή βάση, που πιθανόν θα δημιουργήσουν μελλοντικά τις συνθήκες για θετική δυναμική στην κοινωνία και ως μια ελκυστική επιλογή για την κατάληψη της εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο και καθώς δεν διαφαίνεται δυνατότητα ανακοπής και πολύ περισσότερο αναστροφής της πτωτικής πορείας, εν ολίγοις η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, φαίνεται ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την τωρινή κυβέρνηση.

 

Θάνος Κάλλης

Δημοσιογράφος

Δικηγόρος-ιστορικός


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής