breaking news Νέο

Διακόσια χρόνια από την καταστροφή του Μοναστηριού του Προδρόμου Βέροιας από τους Τούρκους

Διακόσια χρόνια από την καταστροφή του Μοναστηριού του Προδρόμου Βέροιας από τους Τούρκους

Με φωτιά, σπαθί και αγχόνη πέρασε τον τόπο μας, εκείνο το σκληρό Απρίλη του 1822, ο Μεχμέτ Εμίν Πασάς, ο επονομαζόμενος και ροπαλοφόρος (εμπού λουμπούτ), για την αγριότητά του ενάντια στους χριστιανούς της Ημαθίας.

Πολλά τα χωριά που καταστράφηκαν. Στο Διχαλεύρι (μεταξύ Στενημάχου και Νάουσας), όπου βρίσκεται το σπίτι του Καρατάσου, ο Τούρκος Στρατάρχης, που κατέπνιξε την επανάσταση της Νάουσας, έριξε...αλάτι, για μην ξαναφυτρώσει τίποτε! Επίσης δεν έμεινε πέτρα επί πέτρας και στα μοναστήρια μας. Μεγάλη Πέμπτη του 1822, το Μοναστήρι του Προδρόμου της Σκήτης Βέροιας καταστράφηκε ολοσχερώς.  «Μεγάλη Πέμπτη 1822- Μεγάλη Πέμπτη 2022: 200 Έτη Μνήμης και Θυσιών» αναφέρει ο Καθηγούμενος του Μοναστηριού Πορφύριος Προδρομίτης για τις εκδηλώσεις μνήμης και τη θεία λειτουργία που τελέστηκε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονος,για τους μαρτυρικώς τελειωθέντες, μοναχούς και λαϊκούς .

Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η ελληνική πολιτεία θα αποδώσει την τιμή που πρέπει στον ιστορικό και πανορθόδοξο αυτό τόπο, όπου μόνασε πλήθος Αγίων και θα βοηθήσει στην αναστήλωσή του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής