breaking news Νέο

Το κουφάρι της Κουλούρας- η Αμάλθεια και η ολιγωρία της Αντιπεριφέρειας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Του Β.Κωνσταντινόπουλου

Το κουφάρι της Κουλούρας- η Αμάλθεια και η ολιγωρία της Αντιπεριφέρειας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Του Β.Κωνσταντινόπουλου

Η  περιφερειακή αγορά της Κουλούρας ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, συγκεκριμένα χρηματοδοτήθηκε από την τότε ΕΟΚ σημερινή Ευρωπαϊκή  Ένωση με 1.000.000.000 δισ. δρχ. τη δεκαετία του 1980, το κτίριο έμεινε ημιτελές μέχρι και σήμερα συνεπώς στην πράξη δεν λειτούργησε ποτέ. Το 1987 σχεδιάστηκε να περιοριστούν  από 15 περιφερειακές αγορές  που σχεδιαζόταν αρχικά,  σε τέσσερις (4) (Βόλου, Κορίνθου, Χανίων και Κουλούρας) και σε αυτές τις αγορές θα συγκεντρωνόταν το  σύνολο της ποσότητας των οπωροκηπευτικών της χώρας.

Οι κτιριακές υποδομές θα περιλάμβαναν εγκαταστάσεις περίπου 12.000 τ.μ.( καταστήματα, εκθεσιακό, αμφιθέατρο, χώρους για ψυγεία οπωροκηπευτικών κτλ.).  Στην συνέχεια το 1994 το σχέδιο λειτουργίας των περιφερειακών αγορών ναυαγεί και  τα κτίρια  μένουν ημιτελή.Το 2006 η αγορά παραχωρείτε από τη Νομαρχία της Βέροιας στην  διαχείριση της νομαρχίας Ημαθίας (51%), του δήμου Απ. Παύλου (24 % ) και της Ε Α Σ Βέροιας (25%), που συστήνουν την "Αμάλθεια ΑΕ". Στην πορεία  κάποια στιγμή προτάθηκε να γίνει τελωνείο, μια πολύ σημαντική πρόταση που έχει  και αναπτυξιακό χαρακτήρα, διότι ο χώρος γειτνιάζει με  τον Οδικό άξονα της Εγνατίας που ευκολύνει τις μεταφορές και σταδιακά θα επιφέρει μεγάλη ανάπτυξη, αλλά συγχρόνως θα μειωθεί  και ο συγκοινωνιακός  φόρτος της Εγνατίας. Περισσότερα και πιο αναλυτικά για τα τεράστια  πλεονεκτήματα του έργου,θα τα αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο.

Το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας το 2017 με την αριθ. 138/2017 απόφασή του, συναινεί για την παραχώρηση κατά χρήση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), για χρονικό διάστημα πενήντα (50) ετών, τμήματος του συνόλου των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου της εταιρίας «ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑ Α.Ε.», προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης και λειτουργίας του τελωνείου Ημαθίας, ήτοι: α) Ισογείου κτιρίου γραφείων έκτασης 755,62 τ.μ. β) Τμήματος κτιρίου-αποθηκευτικού χώρου, έκτασης 890,00τ.μ. γ) Περιβάλλοντος χώρου-γηπέδου τουλάχιστον είκοσι (20) στρεμμάτων, με δυνατότητα επέκτασης, που θα καθοριστούν ανάλογα με τις ανάγκες λειτουργίας του τελωνείου.

 Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και η πρόταση που είναι πολύ θετική  αγκαλιάζεται από όλους (Δήμο Βέροιας, Επιμελητήριο, Επιχειρηματίες, τοπικούς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Κοινωνία) η περιφέρεια όμως και συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος  Καλαϊτζίδης   «περί άλλων τυρβάζουν», αφού ενώ λένε ότι ενδιαφέρονται για  το ζήτημα να γίνει το τελωνείο στην Κουλούρα δεν κάνουν στην πράξη καμιά ενέργεια. Μάλιστα στην πορεία ενώ υπάρχει ενδιαφέρων  από επιχειρηματίες της περιοχής που ανέρχονται σε 37 και από μεγάλη εταιρία για να συνδράμει οικονομικά προκειμένου  να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο χώρο του Τελωνείο Βέροιας, το έργο φρενάρεται και πάλι. Αυτά  ειπώθηκαν και  σε συνέντευξη  τύπου, που δόθηκε  από τον πρόεδρο  και κάποια από μέλη του Επιμελητηρίου, μάλιστα στην συνέντευξη αυτή  φωτογράφησαν και τον Αντιπεριφερειάρχη  Κώστας Καλαϊτζίδη ότι αποτελεί  "τροχοπέδη" στην προοπτική αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, όπως γράφτηκε  σχετικά  στα  τοπικά ΜΜΕ. 

Τον Απρίλιο του 2018 που  στην κυβέρνηση της χώρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ,  μετά  από  συνεχείς συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς και σφοδρή βούληση να ξεμπλοκάρει επιτέλους το θέμα της εγκατάστασης  του  τελωνείου στην Κουλούρα, κατατίθεται τροπολογία από τους βουλευτές, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γεώργιο Ουρσουζίδη και Χρήστο Αντωνίου,  η οποία  έγινε δεκτή (ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Α 84/15/5/2018, άρθρο 146), η οποία στην ουσία δίδεται η δυνατότητα παραχώρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της Περιφερειακής αγοράς Κουλούρας, οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα της «ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ Α.Ε.», άνευ ανταλλάγματος στο δημόσιο, προκειμένου εκεί να γίνει το Τελωνείο.

Στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2019  ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ  του Κ. Μητσοτάκη και ενώ ψηφίστηκε από τον Ελληνικό Λαό με την υπόσχεση ότι θα φέρει την ανάπτυξη στη χώρα αυτό ουσιαστικά δεν έγινε πράξη πουθενά. Εν προκειμένου στο έργο για το τελωνείο  της  Κουλούρας και ενώ τα πράγματα για το έ ήταν πιο ώριμα από ποτέ, υπήρξε μεγάλη στασιμότητα. Αυτό είναι απαράδεκτο, διότι ενώ έχουμε ένα έργο υπερώριμο, που έχει και σχετική «προίκα» 270.000€ κατατεθειμένα στο Δήμο, που στην πορεία του θα επιφέρει τεράστια ανάπτυξη στην περιοχή και ενώ συντάσσονται θετικά ο  Δήμος, οι  επιχειρηματίες, το επιμελητήριο, η τοπική κοινωνία, ο Υπουργός κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και  οι δυο άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές, κ. Αναστάσιος Μπαρτζώκας και κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης δεν κάνουν τίποτα στην πράξη για να ξεμπλοκάρει το έργο.

Στα ίδια περίπου κινείται και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης αφού δεν κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα για να «ξεκολήσει» το έργο και να αρχίσει η υλοποίηση του. Για του λόγου του αληθές, τις τελευταίες ημέρες είδαμε στον τοπικό τύπο ότι υποβλήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της  ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ Απόστολος Νεστορόπουλο η παραίτησή του από το Δ.Σ. της ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ.

Στην επιστολή του αυτολεξεί αναφέρει : 1)…….. Από την ημέρα ανάληψης των ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ μας και μέχρι σήμερα ήτοι επί 28 ΜΗΝΕΣ ουδέποτε συνεδρίασε το Δ.Σ. της εταιρείας.

4) Το φιλέτο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ που ιδιοκτησιακά ανήκει στην εταιρεία, έχει τα τελευταία 8 ΧΡΟΝΙΑ που ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, εγκαταλειφθεί αποκλειστικά με ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ στα χέρια του κάθε καταπατητή .

 Ύστερα από όλα αυτά, δηλαδή επί 28 μήνες δεν συνεδρίασε  το Δ.Σ. της αμάλθεια ποτέ, επί οχτώ χρόνια επί προεδρίας του Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη δεν έγινε απολύτως τίποτα και μια τεράστια περιουσία εγκαταλείφθηκε στο έλεος του θεού. Επιπροσθέτως ένας υπουργός και δυο κυβερνητικοί βουλευτές, δεν κάνουν καμία ενέργεια για να «ξεμπλοκάρει» το έργο. Τότε δεν είναι «γουρσούζικο» το έργο όπως είπε  ο πολίτης  Θεοφάνης Κουτρουλιάς σε  σχετική επιστολή του, αλλά δεν υπάρχει η πραγματική βούληση να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη.  

 Κύριοι της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας, Αντιπεριφέρειας, η Ημαθία αργοσβήνει, έχετε ένα έργο έτοιμο που θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή, αφήστε τις αγκυλώσεις και τις άλλες δικαιολογίες και προχωρήστε τάχιστα το έργο της Κουλούρας και της μετεγκατάστασης του Τελωνείου εκεί, γιατί είναι ένα έργο πνοής που μόνο θετικά θα φέρει στον τόπο!!!

 

                                                                                   ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

                                                                                  Μέλος Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής