breaking news Νέο

Πλεύρης: «Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» – Αλλάζει η διαχείριση της πανδημίας – Νέο πλαίσιο από 1η Μαΐου

Πλεύρης: «Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» – Αλλάζει η διαχείριση της πανδημίας – Νέο πλαίσιο από 1η Μαΐου

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.  «Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό», δήλωσε αρχικά ο υπουργός Υγείας. «Τα μέτρα υπάρχουν, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε», σημείωσε ο κ. Πλεύρης. «Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμόν 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία. «Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία. Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

 

Πιστοποιητικά, μέτρα και «κανονικότητα»

Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται πλέον.

Επίσης από τις 3 Μαΐου, οπότε και αρχίζουν τα μαθήματα μετά το Πάσχα, θα σταματήσουν τα self test στα σχολεία και θα παραμείνει υποχρεωτικό μόνο ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους παραμένει υποχρεωτική έως τις 31 Μαΐου και από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρέωσή της.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής