breaking news Νέο

«Φως για το μέλλον» : 5ο ΓΕΛ Βέροιας

  • «Φως για το μέλλον» : 5ο ΓΕΛ Βέροιας
  • «Φως για το μέλλον» : 5ο ΓΕΛ Βέροιας
  • «Φως για το μέλλον» : 5ο ΓΕΛ Βέροιας
  • «Φως για το μέλλον» : 5ο ΓΕΛ Βέροιας
  • «Φως για το μέλλον» : 5ο ΓΕΛ Βέροιας
  • «Φως για το μέλλον» : 5ο ΓΕΛ Βέροιας
  • «Φως για το μέλλον» : 5ο ΓΕΛ Βέροιας

Την εβδομάδα 3/4/2022 με 8/4/2022 το 5ο ΓΕΛ Βέροιας είχε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτεί  δύο ομάδες Γερμανών και Ιταλών εταίρων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 «LightoftheFuture». Έτσι τα σχολεία Vocational Training College από τη Βόννη και Liceo Scientifico Statale “Federigo Enriques” από τη Ρώμη  φιλοξενήθηκαν για πέντε μέρες στη Βέροια και οι μαθητές και μαθήτριες από την Ιταλία και τη Γερμανία συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους του 5ου Λυκείου πάνω στο θέμα της φωτορρύπανσης.

Τη Δευτέραμε το ξεκίνημα του σχολείου, οι δύο αντιπροσωπείες αφού ξεναγήθηκαν στις σχολικές εγκαταστάσεις, παρουσίασαν τις σχετικές με το θέμα εργασίες των μαθητών. Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Συρμούλα Τζήμα-Τόπη υποδέχθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο τους φιλοξενούμενους και τους ενημέρωσε τόσο για την ιστορία της πόλης όσο και για ειδικότερα θέματα, φιλεύοντάς τους με τη χαρακτηριστική βεροιώτικη κομπόστα ροδάκινου. Η επίσκεψη στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών στη Βεργίνα -όπου επισημάνθηκε και ο ιδιαίτερος για την ανάδειξη των εκθεμάτων του φωτισμός- έκλεισε με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο την πρώτη μέρα της φιλοξενίας.

Την Τρίτη οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν τον ΥΗΣ Σφηκιάς, περιηγήθηκαν στους χώρους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή κ. Καραντουμάνη Τριαντάφυλλο και τους συνεργάτες του κ.κ. Σχιστό Ευάγγελο και Παπαγιαννόπουλο Ευάγγελο για τη χρήση της στα νοικοκυριά της Βέροιας, καθώς και για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην αγροτική παραγωγή και οικονομία.Την ίδια μέρα ένας περίπατος στα ιστορικά σημεία της πόλης (Βυζαντινό Μουσείο, Κυριώτισσα, Παλαιά Μητρόπολη,Εβραϊκή συνοικία, Βήμα Αποστόλου Παύλου) άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους ξένους επισκέπτες. Καταλήγοντας στο Σπίτι των Βλάχων, ενημερώθηκαν για την ιστορία και το πολιτιστικό τους αποτύπωμα από τον κ. Γκαλαΐτση, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου, γεύτηκαν την παραδοσιακή βλάχικη πίτα και έζησαν στιγμές αυθεντικής φιλοξενίας, εμπλουτισμένης με χορούς και τραγούδια.

Η Τετάρτη ξεκίνησε με μια επίσκεψη στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, όπου ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με τους πλανήτες και το ηλιακό φως πλούτισε την έρευνα σχετικά με το θέμα του προγράμματος. Φυσικά, ακολούθησε ξενάγηση στη συμπρωτεύουσα και παρατήρηση της χρήσης του φωτός στα σημαντικά μνημεία της πόλης, όπως ο Λευκός Πύργος.Το βράδυ της ίδιας μέρας οι μαθητές που μετείχαν στην κινητικότητα αυτή πραγματοποίησαν παρατήρηση του έναστρου ουρανού από διαφορετικά σημεία της πόλης, ώστε να διαπιστώσουν βιωματικά μέσα από αυτή τη σύγκριση το ύψος της φωτορρύπανσης, ειδικά στα σημεία που δεν έχουν γίνει ακόμα παρεμβάσεις στον αστικό φωτισμό.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος τα παιδιά εργάστηκαν σε μικτές ομάδες, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας των προηγούμενων ημερών πάνω στη χρήση του φωτός, εντυπωσιάζοντας με τις πρωτότυπες ιδέες και τη δημιουργικότητά τους τούς υπεύθυνους καθηγητές τους. Ο αποχαιρετισμός έγινε με ένα γλέντι στη βραδινή Βέροια, όπου δόθηκαν οι υποσχέσεις για ακόμα καλύτερη συνεργασία στην επόμενη συνάντηση των ομάδων που θα γίνει στη Ρώμη τον Νοέμβριο του 2022.

Στο πρόγραμμα αυτό συναντήθηκαν η κουλτούρα της Μεσογείου με την κουλτούρα της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Και είναι πραγματικά ένα «φως για το μέλλον» το γεγονός πως βρέθηκε πολύ γρήγορα (μέσα σε τρεις-τέσσερις μέρες) το σημείο επαφής πολιτισμών φαινομενικά αταίριαστων: η ζωντάνια, η ελπίδα, η φρέσκια ματιά και τα χαμόγελα της νέας γενιάς. Μιας γενιάς που ξέρει να χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους λαούς.

Συμμετείχαν οι μαθητές Γεωργίου Παύλος, Θυμιόπουλος Κωνσταντίνος, Στεφάνου Ασπασία, Ταϊπλιάδης Σταύρος, Φανδινάκη Γεωργία, Χαιρωνίδου Ελένη, Χαντζαρίδης Αριστείδης, Καρυπίδης Κυριάκος, Μπλέτσιου Ιωάννα, Κουρουζίδου Δήμητρα, Σγούρου Στυλιανή, Βασίλτσης Ραφαήλ, Σταμάτη Αναστασία, Τσαχουρίδου Ναυσικά-Ραφαηλία. Συντόνισαν οι καθηγητές Αξούριστου Χαρίκλεια, Λιακοπούλου Ευσταθία, Μοσχόπουλος Αναστάσιος και ο Διευθυντής του Σχολείου, Χρυσής Σταμάτιος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής