breaking news Νέο

Ταμείο Αλληλοβοήθειας με 9,5 εκ. ευρώ για στήριξη εισοδήματος παραγωγών πυρηνοκάρπων

Ταμείο Αλληλοβοήθειας με 9,5 εκ. ευρώ για στήριξη εισοδήματος παραγωγών πυρηνοκάρπων

Στην πιλοτική εφαρμογή του Μέτρου 17.3 που αφορά στη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας, με στόχο τη σταθεροποίηση του εισοδήματος παραγωγών πυρηνοκάρπων, προχωρά το ΥΠΑΑΤ. 

Το Μέτρο θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της μεταβατικής περιόδου 2021-2022 και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά, θα αφορά τον τομέα των πυρηνοκάρπων και θα έχει προϋπολογισμό 9,5 εκατ. ευρώ.

Στόχος του Μέτρου είναι να προστατευθεί το γεωργικό εισόδηµα από σοβαρές και απρόβλεπτες διακυµάνσεις του εξαιτίας κρίσεων, µέσα από την ενθάρρυνση σύστασης και λειτουργίας ταµείων αλληλοβοήθειας.

Το Ταμείο Σταθεροποίησης Εισοδήματος καλύπτει, μόνο σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, μείωση εισοδήματος άνω του 20% του μέσου ετήσιου εισοδήματος του γεωργού, τα προηγούμενα τρία χρόνια, ή του μέσου τριετούς εισοδήματός του που υπολογίστηκε κατά τα προηγούμενα πέντε έτη. Η απώλεια εισοδήματος και κατ’ επέκταση η αποζημίωση που λαμβάνει ο παραγωγός, αφορά μόνο στο μέρος της παραγωγής, την οποία διαθέτει προς διακίνηση μέσω της ομάδας/οργάνωσης στην οποία ανήκει.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, ο τομέας πυρηνοκάρπων επιλέχθηκε ως πιλοτικός τομέας για τη στήριξη του εισοδήματος μέσω ενός Ταμείου Αλληλοβοήθειας δεδομένου ότι:

  • το δίχτυ ασφαλείας των άμεσων ενισχύσεων είναι αρκετά χαμηλό στον τομέα των φρούτων, οπότε χρειάζεται περαιτέρω προστασία, όσον αφορά στη μείωση του γεωργικού εισοδήματος,
  • τα πυρηνόκαρπα είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους φρούτων στη χώρα μας και ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής τους, περίπου το 75%, εξάγεται σε τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα γεγονότα που συμβαίνουν στο εξωγενές περιβάλλον του τομέα να επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές πώλησης και, κατά συνέπεια, και το γεωργικό εισόδημα των παραγωγών,
  • η διακύμανση του εισοδήματος δεν αφορά σε διαρθρωτικό πρόβλημα του τομέα, αλλά σε μειώσεις που αφορούν σε πτώση των τιμών των πυρηνοκάρπων από διάφορους εξωγενείς παράγοντες (όπως, για παράδειγμα, επιπτώσεις πανδημίας COVID-19, ρωσικό εμπάργκο, εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία),
  • ο τομέας των πυρηνοκάρπων είναι από τους πλέον οργανωμένους, στη χώρα μας, σε μεγάλες Οργανώσεις Παραγωγών και, ως εκ τούτου, αυξάνεται η δυνητική αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Οι επιλέξιμες δαπάνες της παρέμβασης αφορούν σε:

  • Διοικητικές δαπάνες σύστασης και λειτουργίας του Ταμείου.
  • Ποσά των αποζημιώσεων που καταβάλλει το Ταμείο προς τους αγρότες, ως οικονομική αποζημίωση.
  • Τόκους από εμπορικά δάνεια που έχουν ληφθεί από το Ταμείο, με σκοπό αποκλειστικά και μόνο την καταβολή της οικονομικής αποζημίωσης στα μέλη του, σε περίπτωση κρίσης.
  • Ετήσιες πληρωμές προς το Ταμείο.
  • Αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου.

Ήδη έχει ετοιμαστεί το απαραίτητο εφαρμοστικό πλαίσιο, ενώ η επιτυχία του Μέτρου θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ανταπόκρισης και συμμετοχής των ομάδων/οργανώσεων παραγωγών του τομέα των πυρηνοκάρπων


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής