breaking news Νέο

Εκπνέει η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Εκπνέει η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Εκπνέει το Σάββατο 30 Απριλίου η ημερομηνία, στην οποία και καλούνται να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους, όσοι έχουν ιδιοκτησιακή σχέση ή τα εκμεταλλεύονται.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιοκτήτες απειλούνται με πρόστιμα 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Θυμίζουμε ότι το παραπάνω προβλέπεται στην απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου προς έγκριση της πυροσβεστικής διάταξης 20/2022 για τον καθαρισμό προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός σχεδίου.

Με την αντιπυρική περίοδο να ξεκινά την 1η Μαϊου, ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων καλούνται, λοιπόν, να προβούν στις εργασίες καθαρισμού με σκοπό την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Ανάλογες, βέβαια, νομοθετικές διατάξεις - όπως είναι γνωστό - κυκλοφορούν και επικαιροποιούνται κάθε χρόνο τουλάχιστον από σύστασης των Καλλικρατικών Δήμων. Αρμόδια για την τήρηση των παραπάνω είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, με τους δήμους να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τα στοιχεία όσων σχετίζονται με αυτές τις εκτάσεις, ώστε να επικοινωνούν μαζί τους και να τους γνωστοποιούν τις υποχρεώσεις τους, αλλά να επιβάλλουν και τα πρόστιμα. Συχνά όμως σημειώνονται δυσκολίες στον εντοπισμό των υπευθύνων για κάθε χώρο ή σε περιπτώσεις αγνώστων ιδιοκτητών και προκύπτουν προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με εύφλεκτά υλικά, που συσσωρεύονται και τους περίοικους να διαμαρτύρονται.

 

Πρόστιμα

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, στις προβλεπόμενες εργασίες καθαρισμού περιλαμβάνονται : Η κοπή και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δένδρων και κλαδιών, το κλάδεμα των δένδρων, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων καυσίμων ή εκρηκτικών υλών ή άλλων αντικειμένων και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού. Σε περίπτωση, πάντως, που οι υπεύθυνοι γι' αυτούς τους χώρους δεν προβούν στις απαραίτητες εργασίες, οι Δήμοι έχουν το δικαίωμα (εν προκειμένω στο Δήμο Βέροιας η Δημοτική Αστυνομία) να δίνουν προθεσμία 10 ημερών και στη συνέχεια να προχωρούν σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, καταλογίζοντας στους υπόχρεους το ανάλογο πρόστιμο (0,5 ευρώ ανά τ.μ.), τη δαπάνη του Δήμου για τον καθαρισμό και προχωρώντας σε μηνύσεις για παράβαση διατάξεων του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα για την προφύλαξη από φωτιά.

 

Π.Π.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής