breaking news Νέο

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και ευαισθησίες «αλά καρτ» -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και ευαισθησίες «αλά καρτ»  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Από την πλευρά της κυβέρνησης και των φιλικών της ΜΜΕ ακούμε και γράφεται : «Είναι η αυτονόητη επιλογή αφού είμαστε ενάντια σε κάθε είδους αναθεωρητισμό, πόσο μάλλον που απέναντί μας έχουμε την αναθεωρητική Τουρκία». Και αυτό με αφορμή την καθημερινή, ολοένα και αυξανόμενη. Εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία στο πλαίσιο πάντα των ευρωατλαντικών στοχεύσεων.

Την ίδια ώρα, όμως, αυτοί που τάχα «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους» όταν βλέπουν αναθεωρητικές τάσεις, «σφυρίζουν κλέφτικα» βλέποντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να παρακολουθούν τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις - πρόβες για την κατάληψη νησιών.

Όπως έγινε πρόσφατα (και υπήρχε περίεργη «σιωπή»), κατά την ολοκλήρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2022», την ώρα μάλιστα που η τουρκική κυβέρνηση εγείρει με κάθε ευκαιρία ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, συνδέοντας το ζήτημα και με την κυριαρχία σε αυτά.

Για να μη θυμίσουμε βέβαια την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ την περασμένη βδομάδα, για την οποία η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα αποφάσισαν πως... απλά δεν υπάρχει.

Κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα, αφού, όπως λέει και ο υπουργός Άμυνας, «δεν είναι η καλύτερη εποχή να μιλάς στο ΝΑΤΟ ενάντια στην Τουρκία», που τόσο πολύτιμη είναι για τη θωράκιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Κάπως έτσι, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αφαιρούν και το τελευταίο φύλλο συκής από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, που πουλάνε σε όλες τις εκδοχές το παραμύθι ότι η συμμετοχή στον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ο οποίος κλιμακώνεται στην Ουκρανία, είναι «επένδυση για να έχει και η Ελλάδα τους συμμάχους δίπλα της σε κάθε μελλοντική απειλή».

`Η ότι η «ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ» συμμετοχή στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό θωρακίζει τάχα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας από τις αμφισβητήσεις και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Επιβεβαιώνεται ότι οι «πρώτοι διδάξαντες» στις αλλαγές συνόρων και στις επεμβάσεις για το μοίρασμα της καπιταλιστικής λείας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ούτε ήταν ούτε πρόκειται να γίνουν ποτέ ασπίδα «προστασίας» για τον λαό και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Και ότι ο στόχος της ΝΑΤΟικής συνοχής, πίσω από τον οποίο στοιχίζονται για τα συμφέροντά της η ελληνική αστική τάξη και όλα τα κόμματά της, είναι «βαρέλι δίχως πάτο» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αφού το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν τα αναγνωρίζει, αλλά θεωρεί «ΝΑΤΟική θάλασσα» το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, όπως θεωρεί «ΝΑΤΟικό έδαφος» την επικράτεια των κρατών - μελών του.

Σε τελική ανάλυση, γιατί να αντιδράσουν οι Αμερικανοί σε μια άσκηση της Τουρκίας που το σενάριό της προβλέπει την απόβαση σε ...ΝΑΤΟικό έδαφος;

Η μόνη λοιπόν συνεπής στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους ανταγωνισμούς δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σκοπιά του πραγματικού λαϊκού συμφέροντος: Όχι πίσω από τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστή - ληστή και τα προσχήματα που κάθε φορά επιστρατεύουν, αλλά απέναντι σε όλους. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα που συνυπογράφουν την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για λογαριασμό της αστικής τάξης, αλλά δυνάμωμα της πάλης για απεμπλοκή εδώ και τώρα, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, κανένας Έλληνας φαντάρος και αξιωματικός έξω από τα σύνορα. Η οργάνωση μαζικών λαϊκών αγώνων σε αυτή την κατεύθυνση είναι η μόνο πραγματικά πατριωτική στάση!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής