breaking news Νέο

Πλαφόν στην τιμή της χονδρικής για τα νοικοκυριά

Πλαφόν στην τιμή της χονδρικής για τα νοικοκυριά

Η ακρίβεια στην ενέργεια μοιάζει με τσουνάμι και το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσει να στηρίξει η κυβέρνηση νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος με το επιτελείο να εξετάζει τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο θα έρθουν τα μέτρα στήριξης.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το βασικό σενάριο για αυτόν τον μηχανισμό είναι να μπει πλαφόν στο πεδίο της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο αναμένεται να είναι γύρω στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία σήμερα είναι στα 270 ευρώ και έτσι αυτό θα σημαίνει ότι στη λιανική θα έχουμε την τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται στα 0,15 - 0,16 ευρώ.

 

Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται είναι:

1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.

3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Όποια από τις παραπάνω επιλογές «προκριθεί» από το επιτελείο της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, θα οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή αγοράς από τους προμηθευτές ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο κατά την  εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε πως «πολύ σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης»

 

Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής και το σοκ στους λογαριασμούς ρεύματος

Τον μηδενισμό και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής - έτσι όπως την ξέρουμε - σχεδιάζει η κυβέρνηση, με απώτερο στόχο να πέσουν οι τιμές των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα.

Από τις  προτάσεις βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας , το σχέδιο είναι να οδηγηθούμε  σε τιμές λιανικής ρεύματος του 2021 (προ κρίσης), δηλαδή πέριξ των  0,16 ευρώ ανά kWh, ενώ πλέον σήμερα οι τιμές φτάνουν και στα 0,33 με 0,35 ευρώ ανά kWh, χωρίς τις επιδοτήσεις. Μάλιστα ειδικά σε υψηλέ καταναλώσεις νοικοκυριών, οι επιβαρύνσεις ήταν πολύ υωηλές.

 

Τι πλήρωσε τον Μάρτιο και τι θα πληρώσει τον Ιούνιο ένα νοικοκυριό

Μέχρι στιγμής, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 375 κιλοβατώρες το μήνα Μάρτιο πλήρωσε 107 ευρώ, με επιδότηση στη λιανική 40 ευρώ και ρήτρα αναπροσαρμογής στα 108 ευρώ κι ενώ η χονδρική τιμή ήταν στα 272 ευρώ. Τον Ιούνιο αν μπει το πλαφόν στα 100 ευρώ ο τελικός λογαριασμός για την ίδια κατανάλωση θα πέσει στα 70 ευρώ και αυτό χωρίς καμιά επιδότηση λιανικής και η ρήτρα προσαρμογής πέφτει στα 39 ευρώ από 108 ευρώ.

 

Δικαστικός αγώνας εναντίον της ρήτρας αναπροσαρμογής

Την ίδια ώρα εξελίσσεται ένας τεράστιος δικαστικός αγώνας και ο οποίος θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με δύο αποφάσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας υπέρ επιχειρήσεων από την Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη για τις οποίες διατάχθηκε να μη διακοπεί το ρεύμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προσωρινή διαταγή δεν αφορά νοικοκυριά αλλά επιχειρήσεις.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής