breaking news Νέο

Έλσα Νικολαϊδου : «Η φιλοσοφία ομορφαίνει τη ζωή μας»

Έλσα Νικολαϊδου : «Η φιλοσοφία ομορφαίνει τη ζωή μας»

Συνέντευξη  στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στο δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε η Έλσα Νικολαϊδου, φιλόσοφος και συγγραφέας με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Γιατί να διαβάζουμε αρχαίους φιλοσόφους».

Ξεκινώντας, αναφέρθηκε στη σχέση της με τη Βέροια και τόνισε ότι «ο σύζυγός μου είναι από τη Βέροια, με τον οποίο είμαι μαζί σχεδόν 3 δεκαετίες, επισκέπτομαι κάθε χρόνο τη Βέροια, γιατί ζούμε στην Κύπρο, γι’ αυτό ξεκίνησα τις παρουσιάσεις μου από αυτήν, που την αγαπώ πολύ».

Αναφερόμενη στο πρώτο της βιβλίο και το περιεχόμενό του υπογράμμισε : «Έχει να κάνει με τη φιλοσοφία. Εκδόθηκε πριν ένα μήνα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Ήταν μία ανάγκη, να κοινωνήσω τη φιλοσοφία, με την οποία ασχολούμαι χρόνια (από το πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) και είδα μετά ότι θα μπορούσε να με ακολουθήσει σε όλη μου τη ζωή – και όντως έτσι έγινε- και έκανε τη ζωή μου καλύτερη. Αυτό προσπάθησα να το μεταφέρω και στους δικούς μου ανθρώπους, στους φίλους μου, στους μαθητές μου, με αποτέλεσμα να βάλουν στο ιδιωτικό σχολείο όπου δουλεύω στην Κύπρο, να εισάγει το μάθημα της φιλοσοφίας από την πρώτη Δημοτικού, ως υποχρεωτικό μάθημα. Το αγαπούν πολύ τα παιδιά. Και διδάσκω φιλοσοφία στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και έχω κάνει πολλά σεμινάρια σχετικά με τη φιλοσοφία της ευτυχίας, φιλοσοφία για όλους. Η φιλοσοφία νομίζω ότι ομορφαίνει τη ζωή μας».

Ποια φιλοσοφία, γιατί φιλοσοφία φαντάζει στους πολλούς ως «αλαμπουρνέζικο»:  «Αυτό είναι και το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου μου: Γιατί φιλοσοφία. Θα πω, γιατί όχι φιλοσοφία. Θα πω όμως γιατί. Ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να ζήσει τη ζωή του ευτυχισμένα. Αυτό το έχουν καταλάβει όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις θεωρίες τους για την ευτυχία. Καθώς γνωρίζουν όλοι ότι ο σκοπός είναι η ευτυχία. Οι θεωρίες τους είναι δοκιμασμένα. Με χιλιάδες οπαδούς εδώ και αιώνες. Σύγχρονες φιλοσοφίες όπως π.χ ο Στωικισμός, είναι σήμερα η πιο δημοφιλής, με χιλιάδες οπαδούς απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, άνθρωποι που εντρύφησαν στη φιλοσοφία, για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Ας ξεκινήσουμε από την αφετηρία της φιλοσοφίας την προσωκρατική, τους φυσικούς φιλοσόφους, είναι η βάση της επιστήμης. Δεν μπορείς να κάνεις επιστήμη, χωρίς να γνωρίζεις τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Αναζήτησαν την αλήθεια, μας έδειξαν ότι δεν πρέπει να μένουμε στους μύθους, αλλά πρέπει να περνάμε στη λογική  και βέβαια μας υπέδειξαν πώς να γίνουμε ευτυχισμένοι».

Σε καιρούς φτώχειας, πολέμου και πανδημίας, τι μπορεί να προσφέρει η φιλοσοφία στον άνθρωπο; «Να επανέλθω πάλι στο Στωικισμό. Φυσικά ένας φιλόσοφος καταρχήν δεν εκπλήσσεται με τα γεγονότα δίπλα του. Εκπλήσσεται με τη φύση, την ομορφιά, το κάλος αλλά όχι με τα γεγονότα. Διότι αυτά συμβαίνουν πολλές φορές ανεξάρτητα από τη θέλησή του. Ο άνθρωπος για πολλούς αιώνες ζούσε και συνεχίζει να ζει – με το διάλειμμα αυτού του περασμένου αιώνα- μέσα σε πολέμους, σε πανδημίες . Έχουμε το παράδειγμα του Μάρκου Αυρήλιου του στωικού αυτοκράτορα, που στο καταπληκτικό του έργο «Τα εις εαυτόν», όπου περιγράφει πως ζούσε ο ίδιος, ακολουθώντας τη φιλοσοφία, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει ψυχικά στις δυσκολίες του πολέμου, στις δυσκολίες της απώλειας των αγαπημένων του προσώπων, της οικογένειάς του κλπ. Νομίζω ότι εδώ η φιλοσοφία μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όσον αφορά τον πόλεμο. Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν πόλεμο. Αυτά τα έχουν πει ήδη από την αρχαιότητα ο Πλάτωνας και όλοι έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα του πολέμου. Από την άλλη π.χ ο Επίκουρος. Γιατί κάθε φιλοσοφία μπορεί να έχει κοινά με την προηγούμενη και να είναι συνέχειά της, αλλά έχει να προσφέρει και κάτι καινούριο. Επειδή ήταν σε μία δύσκολη εποχή, την ελληνιστική, προσπάθησε να μαζέψει τους φίλους του στον κήπο και να φιλοσοφήσουν μόνοι τους, μεταξύ φίλων, που και αυτό είναι μία στάση ζωής. Η φιλοσοφία έχει να προσφέρει πολλά, όπως οι Κυνικοί. Μπορεί να επιλέξει πολλές φιλοσοφίες κάποιος, ο οποίος θέλει να ζήσει τη ζωή του».    


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής