breaking news Νέο

Γιατί κατηγορηματικό ΟΧΙ στη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Γιατί κατηγορηματικό ΟΧΙ στη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Τη μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ορμητήριο για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, και μάλιστα επ' αόριστον (η συγκεκριμένη Συμφωνία, που είναι 5ετής και στη συνέχεια παρατείνεται επ’ αόριστον), προβλέπει η κατάπτυστη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη, 10 Μάη, να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνις. Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 12 Μάη, η Συμφωνία θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια, προκειμένου να την έχει στις «αποσκευές» του ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, στις 16 του μήνα, όπου αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις απέναντι στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Θυμίζουμε ότι, πέρυσι τον Οκτώβρη, ο Ν. Δένδιας υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA). Το προηγούμενο υπογράφτηκε το 2019 επί της αρχικής Συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ στις 6/11/1990, αρχικά για μια 8ετία, ενώ κατόπιν ανανεωνόταν ετησίως από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις.

Θυμίζουμε ότι στο Πρωτόκολλο Δένδια - Μπλίνκεν, που επίσης κατατέθηκε ως κομμάτι της ευρύτερης Συμφωνίας προς κύρωση στη Βουλή, τονιζόταν ότι τα δύο μέρη, Ελλάδα και ΗΠΑ, επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους», με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τον λαό μας.

Εξίσου μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε τις βάσεις για αυτή τη Συμφωνία, μέσω του "Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ", εγκαινιάζοντας τις παραπάνω υποδομές, όπως και των άλλων κομμάτων π.χ. ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαρτά την επικύρωση της Συμφωνίας με την εξασφάλιση περισσότερων ανταλλαγμάτων, αποδεικνύει τη στρατηγική του ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτή η συμφωνία μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Μέσω αυτών των βάσεων στην Αλεξανδρούπολη, στην Σούδα, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και σ’ όλη τη χώρα συμμετέχει και εμπλέκεται η χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέσω αυτών των βάσεων φτάνει το πολεμικό υλικό για λογαριασμό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Μέσω αυτών των βάσεων πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια οι ασκήσεις – πρόβες πολέμου που προετοίμασαν το έδαφος για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ενώ πολλές άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη. Δηλαδή η κατάπτυστη αυτή Συμφωνία που εμπλέκει το λαό μας στους αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Δεν έχει δηλαδή καμία σχέση με την ειρήνη, με τη προστασία των συνόρων μας, με τα λαϊκά συμφέροντα παρά μόνο με τις ευρύτερες επιδιώξεις και σχεδιασμούς και της αστικής τάξης της χώρας μας.

Το διαχρονικό επιχείρημα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, ότι με τον πολλαπλασιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας "θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας" είναι ιστορικά χρεοκοπημένο. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παζαρεύουν με τη "σύμμαχο" Τουρκία με κριτήριο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής. Μετά από δύο μήνες πολέμου, που οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα δουλεύουν "στο φουλ", έχουν καταγραφεί ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις της Τουρκίας με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας -προφανώς ελληνικής- και με παρουσία Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Ενώ πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας δήλωσε ότι "δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ"

 Να γιατί θα πρέπει να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, να σταματήσει  η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα. Και φυσικά να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής