breaking news Νέο

Επιστροφή κόστους για ηλεκτρικό ρεύμα: Όλη η διαδικασία για το πώς και πότε θα μπορείτε να κάνετε αίτηση

Επιστροφή κόστους για ηλεκτρικό ρεύμα: Όλη η διαδικασία για το πώς και πότε θα μπορείτε να κάνετε αίτηση

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμη η ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα γίνεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την επιστροφή μέρους του κόστους ρεύματος στους καταναλωτές, βάσει των κριτηρίων που ανακοινώθηκαν.

Η πλατφόρμα θα είναι πολύ απλή στη χρήση της και θα κληθεί να υποδεχτεί τις αιτήσεις εκατομμυρίων πολιτών, άρα η υλοποίησή της αποτελεί πρόκληση για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής,

Η είσοδος στη σχετική πλατφόρμα θα γίνεται με στοιχεία taxisnet, δηλαδή με τη χρήση ΑΦΜ,  οπότε o δικαιούχος θα πρέπει να δηλώσει τραπεζικό IBAN.

Ο ωφελούμενος δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις ρεύματος, καθώς αυτό θα γίνεται αυτόματα από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον έχει δηλωθεί στο Ε1 η κύρια κατοικία.

Τα στοιχεία της κύριας κατοικίας θα αντλούνται απευθείας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος. Ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά, ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία.

Η πίστωση της επιδότησης θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο τραπεζικό IBAN που θα έχει δηλωθεί στη σχετική φόρμα.

Το ποσό της επιστροφής κόστους θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, ενώ δεν θα συσχετίζεται με τυχόν χρέη προς τον πάροχο, εφόσον έχει γίνει ρύθμισή τους.

 

Έως 90-95% η απορρόφηση των αυξήσεων στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος

Το συνολικό πακέτο μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών από τις αυξήσεις στο ρεύμα με ορίζοντα 12μηνου παρουσίασαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, μετά την ενεργοποίηση Εθνικού Σχεδίου το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαΐου ο πρωθυπουργός.

Μέσω των νέων παρεμβάσεων θα απορροφηθεί έως και το 95% των αυξήσεων στα αγροτικά τιμολόγια όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας την εφαρμογή από 1η Ιουλίου ενός νέου μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάση του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους, αποσυνδέοντάς τες έτσι από την χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από την αυξημένη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου.

«Aπό τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε την χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, με υπουργική απόφαση αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με την Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ξεκινήσει ήδη και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για την νέα θεσμική παρέμβαση.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής