breaking news Νέο

Μανώλης Ξυνάδας : «Σκοπός της ημερίδας είναι η έρευνα και ανάδειξη στιγμών και πτυχών της ιστορίας του Ρουμλουκιού μέσα από άγνωστο αρχειακό υλικό»

Μανώλης Ξυνάδας : «Σκοπός της ημερίδας είναι η έρευνα και ανάδειξη στιγμών και πτυχών της ιστορίας του Ρουμλουκιού μέσα από άγνωστο αρχειακό υλικό»

Συνέντευξη με το Μανώλη Ξυνάδα, πρόεδρο της ΕΜΙΠΗ (Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας), είχε ο Αλέκος Χατζηκώστας στην εκπομπή του «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) το μεσημέρι της Παρασκευής 6/5. Η συνέντευξη αφορούσε  την Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας με θέμα «Το Ρουμλούκι κατά τον 19ο και 20ο αι», που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 6/5 και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 7/5. Η ημερίδα ήταν σε συνεργασία με τους «Φίλους του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη» και η διεξαγωγή της ήταν στη Μελίκη. Στις παράλληλες εκδηλώσεις υπάρχει η έκθεση εικαστικών έργων της Βεροιώτισας ζωγράφου Χρύσας Κωστοπούλου με τίτλο «Αποτυπώσεις του Ρουμλουκιού απ’ τον χρωστήρα της Χρύσας Κωστοπούλου».

 

Ο κ. Ξυνάδας τόνισε για το περιεχόμενο της ημερίδας : «Σκοπός της παραπάνω ημερίδας είναι η έρευνα και ανάδειξη στιγμών και πτυχών της ιστορίας του Ρουμλουκιού μέσα από άγνωστο αρχειακό υλικό, που διασώζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Μέσα από την έρευνα και γενικότερα μέσα από την ημερίδα ευελπιστούμε να αναδειχτούν νέα ζητήματα και να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κενά, τα οποία έχουν εντοπιστεί στην τοπική ιστοριογραφία και αφορούν στους τομείς της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, της Τέχνης, της Λαογραφίας του Δικαίου κ.τ.λ.».

 

Για τους ομιλητές-εισηγητές (συνολικά 20) σημείωσε : «Έχουν ν’ αναπτύξουν τόσο σημαντικά και πρωτότυπα θέματα, που δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εφικτό τα όσα προβλέπονται για το μεσημεριανό διάλειμμα». Και συμπλήρωσε ότι «η ημερίδα ξεκινά από την ανακοίνωση της δράσης-θέματος, όπου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν και ολοκληρώνεται με την έκδοση των πρακτικών. Δεν ολοκληρώνεται δηλαδή, όταν τελειώσει και η τελευταία ομιλία, αλλά ολοκληρώνεται με την έκδοση των πρακτικών. Έτσι οι ομιλητές θα κληθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να καταθέσουν ολοκληρωμένες τις εργασίες τους, για να προχωρήσουμε στην έκδοση των πρακτικών. Τα θέματα που θ’ ακουστούν, πιάνουν χρονολογικά μία περίοδο από τα μέσα του 19ου αιώνα και φτάνουν μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Θ’ ακούσουμε θέματα που αφορούν π.χ το Μακροχώρι, την Τέχνη και την Αρχιτεκτονική στην περιοχή, την κοινωνία αλλά και τη λαογραφία. Εξάλλου το Ρουμλούκι έχει έντονη λαογραφική παράδοση, με πολλά στοιχεία που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Επιβιώνουν έθιμα όπως οι «Λαζαρίνες», τα «Αναστενάρια» της Μελίκης, ένας από τους λίγους χώρους που γίνονται».. Ενημέρωσε παράλληλα σχετικά με το περιοδικό ΧΡΟΝΙΚΑ, που εκδίδει η ΕΜΙΠΗ, ότι «δουλεύουμε ακόμη το τεύχος που αφορά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στη Νάουσα και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα».

 

Για τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος  υπογράμμισε: «Βαδίζουμε σε ένα  επετειακό έτος. Τα 200 χρόνια της Επανάστασης της Νάουσας και έχουν κατατεθεί πάνω από 10 εργασίες για το περιοδικό ΧΡΟΝΙΚΑ. Επίσης θέλουμε το Φθινόπωρο να υλοποιήσουμε την Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που θα υλοποιηθεί μετά από 2 χρόνια λόγω πανδημίας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής