breaking news Νέο

1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη

  • 1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • 1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • 1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη

Ραγκαβής - Ρίζος Ιάκωβος

1779-1855 Κωνσταντινούπολη

 

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1779 και ήταν γιος του άρχοντα της Βλαχίας Γεωργίου Ραγκαβή.

Προπάππος του ήταν ο Ανδρόνικος, μεγάλος Ρήτορας του Πατριαρχείου και μητέρα του η Φαναριώτισσα Ραλού, αδελφή του ηγεμόνα «Αλέκο Βόδα» Αλέξανδρου Σούτσου.

Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη ελληνική και γαλλική λογοτεχνία, και έμαθε  Γαλλικά, Τούρκικα, Περσικά και Αραβικά. Στην Πόλη γνώρισε και παντρεύτηκε τη Ζωή Λαπόθου, κόρη του προύχοντα της Θεσσαλίας.

Ο Ιάκωβος παρέμεινε στην Πόλη σαν επιτετραμμένος αντιπρόσωπός του πεθερού του (καπού κεχαγιάς) και αργότερα τον ακολούθησε στη Βλαχία, όπου ανέλαβε δύο ανώτερα αξιώματα της χώρας, αρχικά Ποστέλνικος και μετά Σπαθάριος.

Σημαντικό έργο του ήταν ή ίδρυση στο Βουκουρέστι του μεγαλύτερου Ελληνικού Γυμνασίου με γυμνασιάρχη τον Βαρδαλάχο από την Αίγυπτο και καθηγητές το Γεννάδιο, τον Κλεόβουλο και άλλους σπουδαίους δασκάλους.

Υπήρξε συνεργάτης του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Φιλική Εταιρεία, και μετά την αποτυχία του κατέφυγε στην Οδησσό, όπου παρέμεινε όλο το διάστημα της Επανάστασης. Στην Οδησσό έγραψε τα «Ελληνικά», μια τρίτομη γεωγραφική και ιστορική περιγραφή από τα αρχαία χρόνια μέχρι την εποχή του.

Το 1829  εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ίδρυσε τη Φιλεκπαιδευτική και Αρχαιολογική Εταιρία, ασχολήθηκε με την ποίηση και μετέφρασε λογοτεχνικά αριστουργήματα της Γαλλικής δραματικής ποίησης. Πέθανε το 1855.

Το έργο του.

 

Ι.Μελέτες.

 «Τα Ελληνικά· Ήτοι περιγραφή γεωγραφική, ιστορική, αρχαιολογική και στατιστική της αρχαίας και της νέας Ελλάδος Α΄- Γ΄» Αθήνα, τυπ.Κ.Αντωνιάδου, 1853-1854.

 

ΙΙ.Ποίηση.

«Ποιήματα Α΄- Β΄» Αθήνα, τυπ.Α.Κορομηλά, 1836.

«Νέα ποιήματα» Αθήνα, τυπ.Κ.Αντωνιάδου, 1851.

 

ΙΙΙ.Μεταφράσεις.

 «Βιργιλίου Αινειάς Α΄ - Β΄» 1871 - 1872.

«Ορέστης · Τραγωδία συγγραφείσα υπό Βίκτωρος Αλφιέρου» Κορφοί, τυπ. της Διοικήσεως, .

«Πίστις Πατρίς και Έρως ή Ορασμάνης Σουλτάνος της Ιερουσαλήμ και Ζαΐρα η αιχμάλωτος ·Τραγωδία Βολταίρου» Σμύρνη, τυπ. Ν.Χέλμη, 1877.

 

ΙV. Θέατρο

«Συλλογή διαφόρων τραγωδιών· Όσαι παρεστάθησαν εις το θέατρον του Βουκουρεστίου» Βουκουρέστι, τυπ.Βουκουρεστίου, 1820.

 

 

Βυζάντιος Δημήτριος

1790-1853 Κωνσταντινούπολη

 

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1790 και το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Κωνσταντίνου Χατζη-Ασλάνης.

Ήταν κωμωδιογράφος, αγιογράφος και γνώριζε πολλές ξένες γλώσσες. Δούλεψε σαν διερμηνέας  του Μπέη της Τύνιδας και σαν γραμματέας της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Τα πρώτα χρόνια  της Οθωνικής Βασιλείας δυσαρεστήθηκε με την πολιτική κατάσταση της χώρας και αποσύρθηκε στην Πάτρα, όπου ασκούσε το επάγγελμα του αγιογράφου.

Στην Πελοπόννησο διακόσμησε πολλές εκκλησίες, μεταξύ άλλων και την οροφή του παλιού ναού του Αγίου Ανδρέα, με συνθέσεις ιταλικής νοοτροπίας. Το πιο σπουδαίο έργο του ήταν η Βαβυλωνία.

Πρόκειται για μια ιστορία Ελλήνων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, που γιορτάζουν τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, το 1827.  Το έργο διαδραματίζεται σε ένα πανδοχείο στο Ναύπλιο και μεταφέρει, με κωμικό τρόπο, την ασυνεννοησία μεταξύ των χαρακτήρων, η οποία δημιουργείται λόγω των τοπικών ιδιωμάτων και γλωσσών του καθενός.

Είναι το πρώτο θεατρικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας μετά την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην αρχή είχε γραφτεί σε τέσσερις πράξεις, αλλά αργότερα προστέθηκε  και μία πέμπτη. Το θεατρικό έργο εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο το 1836, ενώ το 1970 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σε  σκηνοθεσία του Γιώργου Διζικιρίκη. Απεβίωσε το 1853 στην Πάτρα.

Έργα του.

« Βαβυλωνία» (1836)

«Μύθοι, μυθιστορίαι και διηγήματα ηθικά και αστεία, εκτεθέντα προς διασκέδασιν των Ελλήνων»1839,

«Ο Σινάνης»(1838), «Η γυναικοκρατία (1841),       «Ο κόλαξ» (1856).

 

 

Κανέλλος Στέφανος

1792-1823  Κωνσταντινούπολη

 

Ήταν λόγιος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

 Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792 και  είχε  καταγωγή από τη Χίο. Μαθήτευσε στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια σπούδασε φυσικές επιστήμες και ιατρική στη Βυρτεμβέργη και στη Βιέννη.

Στη Βιέννη συνεργάστηκε με το φιλολογικό περιοδικό  Λόγιος Ερμής (1811-1821) και τον Αθανάσιο Βογορίδη, όπου δημοσίευε θέματα φυσικών επιστημών, μελέτες, μεταφράσεις στα Ελληνικά πραγματειών Ευρωπαίων επιστημόνων, βιβλιοκρισίες, άρθρα για φιλοσοφικά θέματα, και μελοποίησε πατριωτικά ποιήματα και θουρίους («Παιδιά των Ελλήνων τι καρτερείτε», «Τα παληκάρια τα καλά δεν κλέπτουν, δεν αρπάζουν») κ.α.

Το 1819 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε  στη Σχολή του Κουρούτσεσμε  και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αναχώρησε για το Βουκουρέστι, όπου δίδαξε Φυσική Ιστορία  στη Σχολή του Κωνσταντίνου Βαρδαλάχου.

Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και έλαβε μέρος στην επανάσταση των Παραδουνάβιων Χωρών πολεμώντας στο πλευρό του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Μετά την τραγική κατάληξη του κινήματος κατέφυγε στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου συνέχισε την πατριωτική του δράση.

Το 1822 επέστρεψε στο Ναύπλιο και αγωνίστηκε στο πλευρό του Υδραίου Εμμανουήλ Τομπάζη, με τον οποίο το Μάιο του 1823 πήγε στην Κρήτη, βοηθώντας τον στη διοικητική διοργάνωση αλλά και στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων Κρητών. Πέθανε στην Κρήτη το 1823 κατά τη διάρκεια επιδημίας πανούκλας που έπληξε το νησί.

Το έργο του (πρώτες ελληνόγλωσσες εκδόσεις).

«Το Όνειρον» στον τόμο Αθανασίου Χριστοπούλου, «Τα Λυρικά» Βιέννη, τυπ. Σνείρερ, 1811, «Προπαίδεια της Ρωμαίκης Στιχουργικής» στον τόμο Αθανασίου Χριστοπούλου,«Βιβλιαράκι κατ’ ερωταπόκρισιν περί λογής – λογής πραγμάτων αναγκαίων μάλιστα εις την πατρίδα…» Ύδρα ή Ναύπλιο, 1824. 1.


ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΡΑΓΚΑΒΗΣ ΡΙΖΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής