breaking news Νέο

Ο αληθινός πατριωτισμός -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ο αληθινός πατριωτισμός  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

 Με 181 ψήφους υπέρ και 119 κατά επικυρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 12/5 στην Ολομέλεια της Βουλής η κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, με την οποία μονιμοποιούνται επ' αόριστον και επεκτείνονται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, για να χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων σε βάρος των λαών, μετατρέποντας ταυτόχρονα τη χώρα σε θύτη και τον λαό σε στόχο αντιποίνων, την ώρα που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία απειλώντας να κάψει την ευρύτερη περιοχή.

Η Συμφωνία, η οποία φέρει ατόφια τη σφραγίδα της εγχώριας αστικής τάξης που διεκδικεί την αναβάθμιση του ρόλου της και μερίδιο από τη λεία των ανταγωνισμών που ματώνουν τους λαούς, κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με μορφή νομοσχεδίου και με τίτλο «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και προετοίμασε τη Συμφωνία, τώρα την καταψήφισε ζητώντας περισσότερα ανταλλάγματα για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, ενώ ο όλος καβγάς με τη ΝΔ στη διάρκεια της συζήτησης αφορούσε το ποιος μπορεί να τα διασφαλίσει. Περισσότερα ανταλλάγματα ζήτησαν και τα άλλα αστικά κόμματα Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25, που καταψήφισαν τη Συμφωνία. Υπέρ της Συμφωνίας ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κ. Αδάμου και Κ. Μπογδάνος.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τη Συμφωνία, ανέδειξε πως αυτή είναι καθοριστικός κρίκος για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, βάζοντας τη χώρα και τον λαό σε τεράστιους κινδύνους. Μεταφέροντας το αίτημα που πρόβαλαν χιλιάδες κόσμου που διαδήλωνε την ώρα της συζήτησης έξω από τη Βουλή, απαίτησε την απόσυρση της Συμφωνίας και κάλεσε τον λαό να εντείνει την πάλη του απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Περίσσεψαν όμως οι κορόνες περί «πατριωτισμού» και «εθνικής γραμμής» από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, στη συζήτηση επί της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις. «Πατριωτικό καθήκον» βάφτισε ο Κυρ. Μητσοτάκης την ψήφιση της Συμφωνίας, «πατριωτική στάση» είναι η «διαπραγμάτευση μεγαλύτερων ανταλλαγμάτων από τις ΗΠΑ και εγγυήσεων για την ασφάλεια της χώρας», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με προκάλυμμα το «εθνικό συμφέρον», σκιαμαχούν για τους όρους της βαθύτερης εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης, αποκλειστικά για τα δικά της συμφέροντα, σε βάρος του λαού.

Το συμφέρον της χώρας είναι «να είμαστε συνεπείς απέναντι στη συμμαχία», είπαν ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, υπερθεματίζοντας στη μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ευρωατλαντισμού.

Επικαλέστηκε γι' αυτό τον κίνδυνο από την επιθετικότητα της «σύμμαχου» Τουρκίας, με τον ΥΠΕΞ να θέτει ως εξής το θέμα: «Αν δεν υπήρχε η Αλεξανδρούπολη, φανταστείτε τη γεωστρατηγική σημασία που θα είχαν σήμερα τα Στενά, άρα και η Τουρκία».

Η ιστορία όμως των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα στο ΝΑΤΟ έχει αποδείξει το εντελώς αντίθετο.

70 χρόνια τώρα, με ή χωρίς την Αλεξανδρούπολη στη λίστα των ΝΑΤΟικών υποδομών, η Τουρκία γκριζάρει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί την ελληνική κυριότητα σε νησιά, συνεχίζει την κατοχή στην Κύπρο, χαράσσει αυθαίρετα τις θαλάσσιες ζώνες με κράτη της περιοχής, όπως η Λιβύη.

Θεωρώντας «ΝΑΤΟικό έδαφος» την επικράτεια των κρατών - μελών της, η ευρωατλαντική συμμαχία βάζει πλάτη στις αμφισβητήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής προωθούνται επώδυνοι συμβιβασμοί στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Άλλωστε, και η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί ότι το «αποτύπωμα» της μετατροπής της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο δεν συνέβαλε στο να «μαζευτούν» οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας. Αντίθετα, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τα παζάρια με την τουρκική κυβέρνηση για επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας και ενεργότερο ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, «πατριωτισμός» είναι να διεκδικήσει η Ελλάδα περισσότερα από τις ΗΠΑ για τη Συμφωνία και «να μην τα δίνει όλα για το τίποτα». Σε ποια ανταλλάγματα αναφέρεται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε πρώτος τη Συμφωνία, πριν περάσει τη σκυτάλη στη ΝΔ;

Τα ...«πατριωτικά» συμφέροντα που υπερασπίζονται επομένως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα στη σκιαμαχία τους και για τη Συμφωνία για τις Βάσεις, είναι αυτά της αστικής τάξης, που συνδέονται σε ευθεία γραμμή με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν.

Είναι αυτός ο σχεδιασμός που εκθέτει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους και μετατρέπει τη χώρα σε στόχο, στο έδαφος των ανταγωνισμών που οξύνονται με Κίνα και Ρωσία. Που βάζει στο ζύγι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο όνομα της «συμμαχικής συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που η σημασία της αναβαθμίζεται στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αληθινά πατριωτική όμως για τον λαό είναι η εναντίωση και όχι ο συγχρονισμός με αυτά τα επικίνδυνα σχέδια. Είναι ο αγώνας ενάντια στη Συμφωνία και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις. Αληθινά πατριωτικό είναι να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της σε κάθε χώρα. Ενάντια στην ίδια την εξουσία της, που είναι η μήτρα των πολέμων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής