breaking news Νέο

35 εκ. ευρώ για έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία

  • 35 εκ. ευρώ για έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία
  • 35 εκ. ευρώ για έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία
  • 35 εκ. ευρώ για έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία

Στη συνάντηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με την υπουργό Πολιτισμού έγινε αναφορά στο επικείμενο άνοιγμα του νέου μουσείου στη Βεργίνα.

Πόρους ύψους 35 εκ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ για έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία ανακοίνωσαν χθες μετά τη συνάντησή τους ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Μάλιστα έγιναν και ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία των εργασιών στην Αμφίπολη, αλλά και ανακοίνωση δυο νέων έργων στην περιοχή, που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Έργα ΕΣΠΑ

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας θα χρηματοδοτηθούν έργα πολιτισμού 24 εκ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία και επιπλέον θα διατεθούν 11 εκ. ευρώ για τη στήριξη των σημαντικών θεσμών του σύγχρονου πολιτισμού. "Έτσι διασφαλίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια η Κεντρική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει στον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά επίσης θα υποστηρίξει και θα αναδείξει την πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της", δήλωσε ο περιφερειάρχης.

 

Αμφίπολη

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε επίσης ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις εργασίες που υλοποιούνται στο μακεδονικό μνημείο του Τύμβου Καστά και στην περιοχή της Αμφίπολης, ωστόσο όπως υπογράμμισε: "ζήτησα περαιτέρω επίσπευση των εργασιών, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος και να παραδοθεί αυτό το σημαντικό μακεδονικό μνημείο προς χρήση στους πολίτες, προκειμένου να το επισκέπτονται αρχικά ομάδες επιστημόνων τους επόμενους μήνες και ακολούθως όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής".

Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη είπε ότι κατανοεί την αγωνία του περιφερειάρχη για την Αμφίπολη, "διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσωπικά ο κ. Τζιτζικώστας και η Περιφέρεια ήταν αυτοί που στήριξαν το μνημείο από την αρχή μέχρι το τέλος, αδιάλειπτα, συνεχώς και μετ' επιτάσεως. Η πρώτη φάση που είναι ενταγμένη στο τρέχον ΕΣΠΑ προχωρεί ικανοποιητικά. Σέβομαι την αγωνία του κ. Τζιτζικώστα για επιτάχυνση και οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα προσπαθήσουν να την ικανοποιήσουν. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι η Αμφίπολη είναι μείζον αρχαιολογικός χώρος, ότι δεν είναι μόνο ο Τύμβος Καστά, αλλά και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε υποβάλει και είναι θέμα ημερών η ένταξή τους, δυο έργα. Το ένα είναι η ανάδειξη της ξύλινης γέφυρας, ένα μοναδικό μνημείο, μια γέφυρα που έχει σωθεί από τον 5ο αιώνα και περιγράφεται κι από τον Θουκυδίδη, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ. Το δεύτερο έργο είναι προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και ενισχύει το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών στην ακρόπολη και στο χώρο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής".

 

Ταμείο Ανάκαμψης

Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε πως το υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης ενέταξε ή προγραμματίζει να εντάξει έργα συνολικού προϋπολογισμού 18 – 20 εκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη ενταχθεί έργα ύψους περίπου 10 εκ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών είναι η αποκατάσταση του κτηρίου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, που προετοιμάζεται για ένταξη. Ήδη εντάχθηκαν έργα αποκαταστάσεων μνημείων και ενεργειακές αναβαθμίσεις που συνδέονται με τις αποκαταστάσεις και τα πρώτα έργα από αυτά αρχίζουν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε μνημεία, όπως η Αγία Σοφία, η Αχειροποίητος και η Ροτόντα.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκαν επίσης το Κάστρο της Χρυσής στην Αλμωπία, όπως και η Αγία Άννα, ο Παντοκράτωρ και το Τέμενος Ορτάν στη Βέροια.

 

Νέο Μουσείο Βεργίνας

Όσον αφορά στα έργα για το νέο Μουσείο Βεργίνας ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί και πως το έργο έχει ιστορική, πολιτισμική και εθνική σημασία, ενώ το μουσείο θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και αναβαθμισμένα παγκοσμίως. Η κ. Μενδώνη επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα και προανήγγειλε ότι τα εγκαίνια θα έχουν τη δέουσα λαμπρότητα που απαιτείται για ένα τέτοιο μνημείο.

 

Κάστρα Άνω Πόλης

Ανακοινώσεις έκαναν οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μενδώνη και για το έργο του φωτισμού των Κάστρων στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, την οποία είχε ζητήσει προσωπικά ο περιφερειάρχης και είχε αποδεχθεί η υπουργός.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας: "Θα πιέσουμε και προσπαθούμε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο του φωτισμού όλων των Κάστρων της Άνω Πόλης, στα πρότυπα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα. Ως περιφέρεια προχωρήσαμε άμεσα στη μελέτη του, που ολοκληρώνεται κι εφόσον δεν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθεί σε ένα από τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι σημαντικό έργο, διότι στην ουσία θα δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη".

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι "η μελέτη του φωτισμού χρηματοδοτείται από την περιφέρεια και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να προλάβουμε όχι απλώς να εντάξουμε, αλλά και να ολοκληρώσουμε το έργο των Κάστρων, που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία όλης της Θεσσαλονίκης".


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής