breaking news Νέο

Η Παναγία Σουμελά και λείψανα του Αγίου Λουκά στη Ρουμανία

  • Η Παναγία Σουμελά και λείψανα του Αγίου Λουκά στη Ρουμανία
  • Η Παναγία Σουμελά και λείψανα του Αγίου Λουκά στη Ρουμανία
  • Η Παναγία Σουμελά και λείψανα του Αγίου Λουκά στη Ρουμανία

Από την Πέμπτη 6 Μαΐου μέχρι και την Πέμπτη 12 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ανταποκρινόμενος σε αίτημα της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Τελέορμαν της Ρουμανίας, μετέφερε για προσκύνημα την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά και απότμημα Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά.
Το Σεβασμιώτατο συνόδευσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιερά Μητροπόλεως Βεροίας και Ηγούμενος της Παναγίας Σουμελά, Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, ο Αρχιμ. Γρηγόριος Μάζα, ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ, ο Μοναχός Γεράσιμος Μπεκές και εκ μέρους του Δ.Σ. του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» ο κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης και ο κ. Γεώργιος Κυριακίδης.
Την Παρασκευή 6 Μαΐου το πρωί η αποστολή επισκέφθηκε την πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου (επί τη επετείω των εγκαινίων της Μονής) καθώς και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (Μετόχιο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος).

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή της Εικόνος της Παναγίας Σουμελά και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά από τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Αλεξανδρείας κ. Γαλακτίωνα, τον ιερό κλήρο, τους μοναχούς και πλήθος πιστών. Ακολούθησε δέηση, προσφώνηση από τον Ποιμενάρχη και αντιφώνηση από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Τρίνιτας, του Πατριαρχείου Ρουμανίας.
Το Σάββατο 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τσερνίκα, όπου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου Θεοφίλου, Καθηγουμένου της Μονής και παλαιού του φίλου. Ακολούθησε ξενάγηση στο Καθολικό της Μονής και άλλα παρεκκλήσια, καθώς και στο εκκλησιαστικό Μουσείο. Εν συνεχεία η αποστολή μετέβη στο Βουκουρέστι, όπου προσεκύνησε στην Ιερά Μονή Ανθίμ και ξεναγήθηκε στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη που φιλοξενείται στην Ιερά Μονή. Το μεσημέρι έγινε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ράντου Βόντου, όπου ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Νεκτάριος παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου και της συνοδείας του.

Την Κυριακή 9 Μαΐου το πρωί (Κυριακή των Μυροφόρων και εορτή του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου), ημέρα της κυρίας πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Πανατοκράτορος, τελέστηκε υπαιθρίως πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ενώ έλαβαν μέρος ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Σλομποζίας κ. Βικένδιος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Αλεξανδρείας κ. Γαλακτίων, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Τούλτσεας κ. Βισσαρίων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινάιας κ. Ιερώνυμος. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ενώ τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ μετέφερε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινάιας κ. Ιερώνυμος. Τέλος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Αλεξανδρείας κ. Γαλακτίων ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά την ελληνική αποστολή για την μεταφορά της Εικόνος και των Λειψάνων.
Τις επόμενες ημέρες η αποστολή επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Άρτζες και Ιερές Μονές της περιοχής. Την τελευταία ημέρα η Ιερά Εικόνα και τα ιερά Λείψανα μετεφέρθηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξανδρείας για προσκύνημα από τους πιστούς.


Κατά τη διάρκεια παραμονής των ιερών θησαυρισμάτων στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος δεκάδες χιλιάδες πιστοί, περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά, είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να λάβουν τη Χάρη της Παναγίας Σουμελά αλλά και του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού και Θαυματουργού, ενώ πλήθος ιερών ακολουθιών τελέστηκαν κατά τη διάρκεια του ιερού προσκυνήματος, τόσο την ημέρα όσο και τη νύκτα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής