breaking news Νέο

Αναπαλαίωση του κτιρίου του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Αναπαλαίωση του κτιρίου του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας ανακοινώνεται πως υπογράφηκε Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ του κ. Δημητρίου Πίσκου, προέδρου του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, και των αρχιτεκτονικών γραφείων α) της κ. Αναστασίας Μιχ. Πάπαρη, Δρος Αρχιτέκτονος – Πολεοδόμου και β) του κ. Δημητρίου Αδ. Καπρίνη, Αρχιτέκτονος Μηχανικού, με σκοπό τη δημιουργία ενός ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΜΑΝΙΚΟΥ / ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο υπό αποκατάσταση – επανάχρηση διατηρητέο κτήριο επί της οδού Δήμητρας στη Βέροια, δίπλα στο Σπίτι του Συλλόγου.

      Η κ. Αναστασία Πάπαρη αναλαμβάνει ως μελετήτρια και συντονίστρια του έργου την κατάρτιση του κτηριολογικού προγράμματος, την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής, μουσειολογικής και μουσειογραφικήςμελέτης, το συντονισμό των υπολοίπων μελετών (στατικά, μηχανολογικά κ. ά.), την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων, καθώς επίσης και τις διαδικασίες μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

       Ο κ. Δημ. Καπρίνης συνεργάζεται με την κ. Πάπαρη στη διαδικασία κατάρτισης του κτηριολογικού προγράμματος, συνεισφέρει στην εκπόνηση των αρχιτεκτονικών κλπ. μελετών, στην εξεύρεση  χρηματοδοτήσεων και πόρων υλοποίησης του έργου. Κύριο αντικείμενό του είναι η υλοποίηση του έργου, που αποτελείται α) από την αποκατάσταση – επανάχρηση του διατηρητέου κτηρίου, β) τον ειδικό μουσειολογικό εξοπλισμό, γ) την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι δύο αρχιτέκτονες αναλαμβάνουν και την επίβλεψη του έργου.

       Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας αναλαμβάνει να συμβάλει στην άρτια στοιχειοθέτηση ενός σύγχρονου κτηριολογικού προγράμματος, στην εξεύρεση πρόσθετων πόρων, τόσο για την αποκατάσταση του κτηρίου, όσο και τον εξοπλισμό του μουσείου και στη δημιουργία, μαζί με άλλους φορείς της πόλης, μιας ΜΚΟ, ικανής να διεκδικεί ζητήματα, που απασχολούν το ευρύτερο Ιστορικό Κέντρο Βέροιας, όπως, π.χ. ο προσδιορισμός περιοχών – Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.), η εκπόνηση έρευνας και μελέτης για την  αναβάθμιση και επανακατοίκηση των υπό ερήμωση γειτονιών του Ι.Κ. κ. ά.

        Το νέο μουσείο φιλοδοξεί να καταστεί μοναδικός προορισμός του Αρμάνικου/Βλαχικού  Πολιτισμού στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων, να αξιοποιήσει τις διαθέσιμες μορφές των σύγχρονων τεχνολογιών, δημιουργώντας μια κυψέλη ενημέρωσης, έρευνας, γνώσης και διάδοσής του, αλλά και ένα σημείο αναφοράς για την μελέτη της ιστορίας της πόλης Βέροιας και των ανθρώπων της.

Για  το Δ/Σ

Ο πρόεδρος                                                          Ο γεν. Γραμματέας

Δημήτριος Πίσκος                                                   Γιώργος Τσίρης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής