breaking news Νέο

Δυνατότητα συμμετοχής μελών του Επιμελητηρίου σε έργα προώθησης εξαγωγών

Δυνατότητα συμμετοχής μελών του Επιμελητηρίου σε έργα προώθησης εξαγωγών

Το Επιμελητήριο Ημαθίας ως μέλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να συμμετέχουν σε δράσεις προώθησης στον τομέα προώθησης φρέσκων φρούτων & λαχανικών, βιολογικών προϊόντων και κρασιών. Πρόκειται για μια σειρά από έργα, σε συνεργασία με εταίρους άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, για την προβολή των προϊόντων τους και την ανάπτυξη των εξαγωγών σε χώρες όπως Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστραλία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Κίνα, ΗΑΕ κ.ά. Οι δράσεις περιλαμβάνουν συμμετοχές στα μεγαλύτερα διεθνή εκθεσιακά event και εκδηλώσεις παρουσίασης στις χώρες – στόχους. Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που υλοποιεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων είναι τα εξής:

 

  1. REFRESH: Ενημερωτικό πρόγραμμα για την προώθηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά (Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία):

Συντονιστής: Παναγροτικός Σύνδεσμός Κύπρου. Εταίροι: Bulgarian National Horticultural Union (Βουλγαρία) και Διεπαγγελματική Ένωση Φρούτων και Λαχανικών OIPA PRODCOM Legume Fructe (Ρουμανία).

Προϊόντα: Ακτινίδιο - Ροδάκινο - Κεράσι - Καρπούζι - Μήλο - Πορτοκάλι - Φράουλα - Βερίκοκο - Μαντόρα - Ντομάτα.

Λήξη: Μάρτιος 2023

Εκθέσεις και εκδηλώσεις - παρουσιάσεις προϊόντων που πρόκειται να υλοποιηθούν έως τη λήξη του έργου:

  • FINE FOOD AUSTRALIA, MELBOURNE - AUSTRALIA 5-8/9/2022.
  • BIOFACH AMERICA, PHILADELPHIA - USA 29/09-1/10/2022.

 

  1. Πρόγραμμα: European Quality Basket – Πρόγραμμα προώθησης καλαθιού προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και βιολογικών στις ΗΠΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ και ΝΟΡΒΗΓΙΑ:

Εταίροι: Bulgarian National Horticultural Union (Βουλγαρία - leader συντονιστής) και ASSOCIATIONBIO-ROMANIA (Ρουμανία).

Εκτελεστικός Ανάδοχος: ΟIKONOMOTEXNIKH ΕΠΕ (μετά από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό).

Προϊόντα: όλα τα βιολογικά: Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ, τυροκομικά ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ, Ελαιόλαδο (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ).

 

Χώρες στόχοι προγράμματος: Αυστραλία, Νορβηγία και Η.Π.Α.

 

Εκθέσεις και εκδηλώσεις - παρουσιάσεις προϊόντων που πρόκειται να υλοποιηθούν έως τη λήξη του προγράμματος:

 

-     Αυστραλία: Έκθεση Fine Food Australia.

-     Αυστραλία: Τρεις εκδηλώσεις σε βάθος τριετίας.

-     Νορβηγία: Έκθεση SMAK (μία ανά έτος, σύνολο 3).

-     Νορβηγία: Τρεις εκδηλώσεις σε βάθος τριετίας.

-     ΗΠΑ: Έκθεση Biofach America (μία ανά έτος, σύνολο 3).

-     ΗΠΑ: Έκθεση Summer Fancy Food Show (μία ανά έτος, σύνολο 3).

-     ΗΠΑ: Τρεις εκδηλώσεις σε βάθος τριετίας.

 

  1. EU Fruit Deal

Περιγραφή: Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της εικόνας, της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης των ευρωπαϊκών νωπών φρούτων, καθώς και στη βελτίωση της προβολής τους, τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασφάλειας των τροφίμων, της ιχνηλασιμότητας, της αυθεντικότητας, της σήμανσης, των διατροφικών και υγειονομικών πτυχών αξίας και βιωσιμότητας. Επιπλέον, στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς των ευρωπαϊκών νωπών φρούτων στην Κίνα.

Προϊόντα: Κεράσι και Ακτινίδιο.

Lead Εταίρος: FRUCTPROD ΡΟΥΜΑΝΙΑ.

Αγορά - στόχος: Κίνα.

Εκθέσεις: Περιλαμβάνει συνολικά 6 εκθέσεις: SHANGHAI FRUITLOGISTICA (ετήσια συμμετοχή) - ASIAFRUIT LOGISTICA - ΧΟΝΓΚ ΧΟΝΓΚ (ετήσια συμμετοχή).

 

  1. EU Org deal

Περιγραφή: Το έργο αφορά στην προώθηση του ευρωπαϊκού καλαθιού βιολογικών προϊόντων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος είναι η αύξηση των εξαγωγών προς αυτές τις χώρες, μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης του συστήματος ποιότητας της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή, τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών βιολογικών προϊόντων.

Προϊόντα: βιολογικής καλλιέργειας (όλα τα βιολογικά προϊόντα και τα κρασιά).

Εταίροι: BNHU - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και BIOROMANIA - ΡΟΥΜΑΝΙΑ.

Αγορές - στόχος: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκθέσεις:

-     NATURAL FOOD EXPO - HAE (ετήσια συμμετοχή).

-     GULFOOD - HAE (ετήσια συμμετοχή).

-     NATURAL & ORGANIC PRODUCTS EUROPE LONDON - Ηνωμένο Βασίλειο (ετήσια συμμετοχή).

-     SPECIALITY FINE FOOD FAIR LONDON - Ηνωμένο Βασίλειο (δύο συμμετοχές).

 

Διαδικασία συμμετοχής

 

Σε επίπεδο επιχειρήσεων θα μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις / συνεταιριστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή / εμπορία και διάθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, βιολογικών προϊόντων και κρασιών καθώς επίσης και επιχειρηματίες / στελέχη επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητήριων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής / εμπορίας / διάθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, βιολογικών προϊόντων και κρασιών.

 

Η επιλογή των επιχειρήσεων / παραγωγών δεν έχει κάποια ιδιαίτερα κριτήρια, παρά μόνο τον ποσοτικό περιορισμό, καθώς τα περίπτερα είναι «θεσμικά» που σημαίνει ότι υπάρχει ένας ενιαίος χώρος  30-40 τ.μ. για όλους.

 

Σε όσους επιλεγούν να συμμετάσχουν, θα καλυφθεί το 80% των εξόδων μετακίνησης και διαμονής τους, όπως και τα έξοδα αποστολής των προϊόντων τους. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί  συμμετοχή εκ μέρους των επιχειρήσεων σε ποσοστό 20% των εξόδων σε κάθε αποστολή.

 

Οι επιχειρήσεις θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα συμμετοχής σε δράσεις ενημέρωσης (εκδηλώσεις), ως μέλη επιχειρηματικών αποστολών που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε αγορά στόχο, σε δράσεις προώθησης (εκθέσεις, διανομές σε σημεία πώλησης, Road shows), καθώς επίσης και στις διεθνείς εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε αγορά στόχο. Ακόμη θα συμμετάσχουν ως  προμηθευτές των αναγκαίων ποσοτήτων προϊόντων τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών διανομών σε προκαθορισμένα σημεία πώλησης και σε κεντρικές πλατείες των αγορών-στόχων.

 

Η ΚΕΕ προτίθεται να δημιουργήσει έναν κατάλογο (shortlist) επιχειρήσεων με συγκεκριμένα κριτήρια (βάσει των προϊόντων, της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, καθώς και του σχετικού ενδιαφέροντος τους) και από αυτές θα επιλέγεται ένας ορισμένος αριθμός ανά αγορά.

 

Το Επιμελητήριο Ημαθίας καλεί τα μέλη του να δηλώσουν  το ενδιαφέρον τους μέχρι την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στο τηλέφωνο 2331024734 (κος Δαληγγάρος Βασίλης) ή στο e-mail: vd@icci.gr, προκειμένου να διαπιστωθεί το πλήθος των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και να δρομολογηθούν οι περαιτέρω ενέργειες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής