breaking news Νέο

1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη

  • 1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • 1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • 1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη

Μελάς Λέων

1812-1879   Κωνσταντινούπολη

 

Υπήρξε γνωστός πολιτικός, διετέλεσε τρεις φορές υπουργός δικαιοσύνης, πληρεξούσιος στις Εθνικές Συνελεύσεις του 1843 και 1862 και σημαντικός συγγραφεύς.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Γεωργίου Μελά, ενός πλούσιου εμπόρου από την Ήπειρο.

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Οδησσό και στη συνέχεια  σπούδασε νομικά στην Ιόνια Ακαδημία της Κέρκυρας και στην Πίζα της Ιταλίας, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δούλεψε σαν δικηγόρος στο Ναύπλιο και τη Σύρο.

Στη συνέχεια ακολούθησε το δικαστικό κλάδο, φθάνοντας στο βαθμό του αντιεισαγγελέα, ενώ το 1837 διορίστηκε καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Το 1841 διετέλεσε υπουργός δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Μαυροκορδάτου, το 1844 στην κυβέρνηση του Κανάρη, αλλά διαφώνησε με τους Βαυαρούς στο θέμα της ελευθεροτυπίας, αρνούμενος να επιβάλει λογοκρισία στις εφημερίδες της εποχής.

Διετέλεσε αντιπρόσωπος της Ηπείρου στη Συντακτική Συνέλευση και στη συνέχεια έφυγε στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1859. Επιστρέφοντας από το Λονδίνο, ανέλαβε την προεδρία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στο Αρσάκειο, από το 1866-1871.

Πήρε μέρος στην Κρητική Επανάσταση, σαν πρόεδρος της επιτροπής για την ενίσχυση του Κρητικού Αγώνα. Έγραψε παιδαγωγικές μελέτες, δοκίμια και ένα θεατρικό έργο με τον τίτλο «Αθανάσιος Διάκος».

Το πιο γνωστό του έργο ήταν το πεζογράφημα ο «Γεροστάθης» ή «Αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας», που δημοσιεύθηκε το 1858 και στα πρώτα χρόνια της έκδοσής του πούλησε 30.000 αντίτυπα. Έγραψε επίσης τα έργα ο «Χριστόφορος», το «Εγκόλπιο των Ελληνοπαίδων», ο «Μικρός Πλούταρχος» και άλλα πολλά.

Πέθανε στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου του 1879 και άφησε όλη του την περιουσία σε  ιδρύματα και τα δικαιώματα από την πώληση των βιβλίων του στο Σύλλογο προς διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων. 

Έργα του.

 Πεζογραφία          «Ο Γερο Στάθης ή Αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας» 1858.

ΙΙ.Μελέτες – Δοκίμια   «Νύξεις προς λύσιν του Ανατολικού Ζητήματος», «Παιδαγωγικόν εγκόλπιον»,  «Παιδαγωγικόν Εγχειρίδιον»

ΙΙΙ.Θέατρο  «Αθανάσιος Διάκος»1859.

 

 

Καλλιγάς Παύλος

1814 – 1896   Σμύρνη

 

Ήταν νομικός, οικονομολόγος, ιστορικός, λογοτέχνης και πολιτικός. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1814 και ήταν γιος του Κεφαλλονίτη εμπόρου Παναγή Άννινου Καλλιγά από τα Καλλιγάτα της Κεφαλονιάς και της Σοφίας Μαυροκορδάτου από τη Σμύρνη. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μανούση από τη Σιάτιστα, με την οποία απέκτησε τρεις γιούς, τον Πέτρο, το  Γεώργιο και τον Αλέξανδρο.

Η οικογένειά του μετά την Ελληνική Επανάσταση κατέφυγε στην Τεργέστη, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Φοίτησε στη Φλαγγίνειο Σχολή της Βενετίας, στο Λύκειο Hayer της Γενεύης και από το 1830 δούλεψε για 4 χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση που είχε ο πατέρας του στην Τεργέστη.

Αργότερα σπούδασε νομική, φιλοσοφία και ιστορία στα πανεπιστήμια του Μονάχου, του Βερολίνου και της Χαϊδελβέργης, από όπου αποφοίτησε το 1837 και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Νομικών Επιστημών.

Τον επόμενο χρόνο πήγε στην Αθήνα, όπου δίδαξε μέχρι το 1845 στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου. Παύτηκε των καθηκόντων του κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του Ιωάννη Κωλέττη.

Σαν νομικός συμμετείχε στην επιτροπή σύνταξης του Αστικού Κώδικα του 1849. Εργάστηκε σαν δικηγόρος, αναλαμβάνοντας σπουδαίες υποθέσεις της εποχής εκείνης, σαν αντιεισαγγελέας στον Άρειο Πάγο και διετέλεσε υπουργός δικαιοσύνης για δύο μήνες, κατά τη διάρκεια της αγγλογαλλικής κατοχής του 1854.

Ξαναδιορίστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σαν πρύτανης κατά το έτος 1869-70.

Ο Καλλιγάς χρημάτισε κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών κατά τα έτη 1844-1845, 1865-1866, 1872-1873, 1877-1878. Εκλέχτηκε βουλευτής  Αττικής (1879)  και για το λόγο αυτό παραιτήθηκε από τη θέση του πρύτανη, διατηρώντας τη θέση του επίτιμου καθηγητή.

Υπήρξε κατά καιρούς εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου στην Α΄ και Β΄ Εθνοσυνέλευση, υπουργός εξωτερικών,  υπουργός Δικαιοσύνης και Παιδείας, υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Τρικούπη και πρόεδρος  της Βουλής.

Σαν πληρεξούσιος της Εθνοσυνέλευσης του 1862 συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του Συντάγματος του 1864.

Στην πολιτική υποστήριξε την ανάγκη συνεργασίας με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και την προστασία του δημοσίου χρήματος.

Απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής το 1885, ωστόσο διορίστηκε υποδιοικητής και μετέπειτα διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Καλλιγάς υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στην ελληνική κοινωνική ζωή του περασμένου αιώνα και οι παραδόσεις του στο Πανεπιστήμιο συγκέντρωναν πάρα πολύ κόσμο.

Συμμετείχε σε πολλούς φιλολογικούς και επιστημονικούς κύκλους, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης 1875-1881, μέλος της Εταιρείας των Φίλων της Επιστήμης στην Κέρκυρα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας 1851-1885, πρόεδρος του σωματείου Εθνική Άμυνα.

Σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, ίδρυσαν το Σύλλογο προς Διάσωσιν των Ελληνικών Γραμμάτων. Ασχολήθηκε με τη μελέτη της ιστορίας της Ελλάδας, καταδικάζοντας τη Βυζαντινή περίοδο, ερχόμενος πολλές φορές σε σύγκρουση με τον Παπαρρηγόπουλο.

Στη διαμάχη των Φαρμακίδη και Οικονόμου, όσον αφορούσε τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, υποστήριξε το Φαρμακίδη και μάλιστα στα προλεγόμενα της μετάφρασης του έργου του Φρειδερίκου Wiener «Περί των συλλογών και κανόνων της Εκκλησίας», υποστήριξε την υπαγωγή της Εκκλησίας στην Πολιτεία όπως ενός κοινού σωματείου. Δεχόταν ως θεμελιώδες αξίωμα το αυτοκέφαλο, αλλά και τη μη ανάμειξη της θρησκείας στην πολιτική.

Παρ΄ όλη  την πολιτική του δραστηριότητα, που περιόριζε τον ελεύθερο χρόνο του, ο Καλλιγάς είχε αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα στον τομέα της Ιστορίας, του  Δικαίου και της Λογοτεχνίας. Δημοσίευσε, μεταξύ άλλων, το «Οι τρεις ιερατικοί βαθμοί της Εκκλησίας» κ.ά.

Στον τομέα της ιστορίας εξέδωσε τα έργα του «Η εξάντλησις των κομμάτων, ήτοι ηθικά γεγονότα της κοινωνίας μας» 1842, και «Μελέται βυζαντινής ιστορίας από της πρώτης μέχρις της τελευταίας αλώσεως 1204-1453».

Εξέδωσε μεταξύ άλλων το πεντάτομο σύγγραμμά του «Σύστημα Ρωμαϊκού Δικαίου καθ΄ α εν Ελλάδι πολιτεύεται»1848-1855, τη «Νεαρά περί εξυβρίσεων και περί τύπου» και το  «Περί συντάξεως πολιτικού κώδικος εις την Ελλάδα».

Έγραψε μελέτες φιλοσοφικές, φιλολογικές, θεολογικές, πολιτικές, οικονομικές καθώς επίσης και ταξιδιωτικές αναμνήσεις. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε με το μυθιστόρημα «Θάνος Βλέκας»,  το οποίο δημοσίευσε στο περιοδικό «Πανδώρα» και θεωρούνταν ένα από τα πιο σημαντικά έργα της περιόδου 1830-1880.

Στο έργο αυτό ο Καλλιγάς, παίρνοντας στοιχεία από την καθημερινή ζωή, προσπαθούσε να παρουσιάσει ρεαλιστικά και να καταγγείλει τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του, όπως η αναρχία, η ληστοκρατία, το κακό φορολογικό σύστημα, η κακή διοργάνωση της δικαιοσύνης, η ανισοκατανομή των γαιών, η αγραμματοσύνη του λαού, του κλήρου κ.α. Απεβίωσε το Σεπτέμβριο του 1896 και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το έργο του.

Ι.Μελέτες
• Η νεαρά περί εξυβρίσεων και περί τύπου. Αθήνα,  1837.

• Περί συντάξεως πολιτικού κώδικος εις την Ελλάδα. Αθήνα, τυπ. Κ.Ράλλη, 1839.

• Σύστημα ρωμαϊκού δικαίου καθ' α εν Ελλάδι πολιτεύεται, τ. 1-5. Αθήνα, τυπ. Καραμπίνη-Βάφα, 1848-1855.

• Η δίκη του Ιωνά Κιγκ. Αθήνα, τυπ.Εμ. Αντωνιάδου, 1864.

• Μελέται και λόγοι. Αθήνα, τυπ. Ανδ. Κορομηλά, 1882.

•Μελέται νομικαί, πολιτικαί, οικονομολογικαί, ιστορικαί, φιλολογικαί κλπ. και Λόγοι εν τη Εθνοσυνελεύση και τη Βουλή, τ.1-2. Αθήνα, 1899.


ΚΑΛΛΙΓΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής