breaking news Νέο

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ … ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ !

  • ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ … ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ !
  • ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ … ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ !

Ονομασίες, τοπωνύμια-θρύλοι, ξεδιπλώθηκαν μπροστά στα μάτια μας μετατρέποντας τη φαντασίωση και τα όνειρα χρόνων (τουλάχιστον για τους εκπαιδευτικούς), απτή πραγματικότητα, πασπαλισμένη με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Σαμσούντα,  Αμάσεια, Ορτού, Τραπεζούντα …  Ήταν βλέπετε και οι μέρες … οι μέρες του Μαγιού που παραπέμπουν σε εκείνον τον άλλο Μάη της Μνήμης  και του Πόντου.

Από κάθε άποψη ήταν ένα ταξίδι μαγικό και ονειρεμένο που έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές (9) και εκπαιδευτικούς (3) του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, να γνωρίσουν ένα κομμάτι Γεωγραφίας, ένα κομμάτι Ιστορίας, αυτό του Πόντου, στην Τουρκία.

Οι μαθητές έζησαν πρωτόγνωρες εμπειρίες, ταξίδευαν για πρώτη φορά με αεροπλάνο, είδαν από ψηλά την Κωνσταντινούπολη και την Αγια-Σοφιά , έκαναν φίλους, γνώρισαν τα ήθη και τις συνήθειες άλλου λαού, την αρχιτεκτονική και τους κανόνες (ντύσιμο, φαγητό, περιορισμοί …) μιας άλλης θρησκείας, ασκήθηκαν στην επικοινωνία με μια ξένη γλώσσα, έμαθαν για την ιστορία του τόπου και το μαρτυρικό παρελθόν.

Ωστόσο, αυτό που επιδιώξαμε να μείνει στα παιδιά είναι η άποψη ότι μαθαίνουμε για το παρελθόν για να αντλούμε γνώση από τα λάθη και τις ήττες και όχι για να καλλιεργούμε μίση και πάθη που δεν μπορεί να οδηγήσουν πουθενά παρά μόνο σε νέα λάθη στο μέλλον, ένα μέλλον που μας θέλει όλους ενωμένους.

Η ομάδα των Τούρκων εκπαιδευτικών δημιούργησε μια εξαιρετικά φιλόξενη και φιλική ατμόσφαιρα για όλους, ικανοποιώντας και την τελευταία επιθυμία μας, πηγαίνοντάς μας σε πόλεις με ρίζες ελληνικές (Αμάσεια - Στράβων …) αλλά και μυθολογικές (αμαζόνες …), σε μουσεία, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (κρουαζιέρα σε φαράγγι). Γευτήκαμε τις ιδιαίτερες γαστρονομικές επιλογές τους, γνωρίσαμε την καθημερινότητά τους, τις λαχτάρες αλλά και τους περιορισμούς τους.

Από κάθε άποψη, το ταξίδι των εκπαιδευτικών και των μαθητών του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας στον Πόντο, στην  Τουρκία, ήταν επιτυχημένο, αφού και οι στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος επιτεύχθηκαν, και η παρουσία της αποστολής ήταν κατά κοινή ομολογία πλήρης και ολοκληρωμένη αφού η προώθηση της χώρας μας σε επίπεδο ιστορίας, πολιτισμού, παράδοσης και τουριστικού ενδιαφέροντος έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι μαθητές των σχολείων εταίρων αποχωρίστηκαν με κλάματα το τελευταίο βράδυ αποχαιρετισμού, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα βρεθούνε, σύντομα, ξανά,


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής