breaking news Νέο

Δημήτρης Πίσκος : «Η δημιουργία ενός ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΜΑΝΙΚΟΥ / ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι ένα όνειρο για μας, που πρέπει να πραγματοποιήσουμε»

Δημήτρης Πίσκος : «Η δημιουργία ενός ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΜΑΝΙΚΟΥ / ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι ένα όνειρο για μας, που πρέπει να πραγματοποιήσουμε»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε την Τρίτη 24/5 ο Δημήτρης Πίσκος, πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

 

Αναφερόμενος στα σχετικά με τη δημιουργία ενός ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΜΑΝΙΚΟΥ / ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στη Βέροια, τόνισε : «Είναι ένα όνειρο για μας, που πρέπει να πραγματοποιήσουμε. Ήταν στα σκαριά χρόνια τώρα και ήλθε η ώρα να το πραγματοποιήσουμε. Υπογράφηκε Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ του κ. Δημητρίου Πίσκου, προέδρου του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, και των αρχιτεκτονικών γραφείων α) της κ. Αναστασίας Μιχ. Πάπαρη, Δρος Αρχιτέκτονος – Πολεοδόμου και β) του κ. Δημητρίου Αδ. Καπρίνη, Αρχιτέκτονος Μηχανικού, με σκοπό τη δημιουργία ενός ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΜΑΝΙΚΟΥ / ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, στο υπό αποκατάσταση – επανάχρηση διατηρητέο κτήριο επί της οδού Δήμητρας στη Βέροια, δίπλα στο Σπίτι του Συλλόγου. Το νέο ιδιόκτητο κτήριο είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο βαθμού Β’, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, ιδιοκτησία των αδελφών Νικολάου και Κωνσταντίνου Τζήμα, καθώς και των κληρονόμων Γεώργιου Τζήμα. Η αγορά έγινε με την αξιοποίηση της δωρεάς της κας. Μπέλλα-Σακά Μαρίας, μετά τη σύμφωνη γνώμη  της δωρήτριας φυσικά, καθώς και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης από το εκάστοτε Δ.Σ. του Συλλόγου. Θέλω να ευχαριστήσω τη δωρήτρια και το Μουσείο θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της κόρης της, Αγαθής».

 

Αναφερόμενος στη βοήθεια των Πάπαρη και Καπρίνη, σημείωσε : «Η κ. Αναστασία Πάπαρη αναλαμβάνει ως μελετήτρια και συντονίστρια του έργου την κατάρτιση του κτηριολογικού προγράμματος, την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής, μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης, το συντονισμό των υπολοίπων μελετών (στατικά, μηχανολογικά κ. ά.), την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων, καθώς επίσης και τις διαδικασίες μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

 Ο κ. Δημ. Καπρίνης συνεργάζεται στενά με την κ. Πάπαρη στη διαδικασία κατάρτισης του κτηριολογικού προγράμματος, συνεισφέρει στην εκπόνηση των αρχιτεκτονικών κλπ. μελετών, στην εξεύρεση  χρηματοδοτήσεων και πόρων υλοποίησης του έργου. Κύριο αντικείμενό του είναι η υλοποίηση του έργου, που αποτελείται α) από την αποκατάσταση – επανάχρηση του διατηρητέου κτηρίου, β) τον ειδικό μουσειολογικό εξοπλισμό, γ) την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι δύο αρχιτέκτονες αναλαμβάνουν και την επίβλεψη του έργου».

 

Για τις στοχεύσεις του Μουσείου υπογράμμισε : «Το νέο μουσείο φιλοδοξεί να καταστεί μοναδικός προορισμός του Αρμάνικου/Βλαχικού Πολιτισμού στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων, να αξιοποιήσει τις διαθέσιμες μορφές των σύγχρονων τεχνολογιών, δημιουργώντας μια κυψέλη ενημέρωσης, έρευνας, γνώσης και διάδοσής του, αλλά και ένα σημείο αναφοράς για τη μελέτη της ιστορίας της πόλης Βέροιας και των ανθρώπων της. Ν’ αυξήσει τον τουρισμό της πόλης μας, καθώς και την οικονομία της. Και θα είναι πόλος έλξης για πολλούς βλάχους της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Ήδη είμαστε στην αναζήτηση κάποιου προγράμματος, που θα πρέπει να το εντάξουμε, είμαστε σε καλό δρόμο. Για όλα αυτά θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου το επόμενο διάστημα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μελλοντικές δράσεις του Συλλόγου, τόνισε : «Η πανδημία μηδένισε όλες τις δράσεις του Συλλόγου, αλλά και γενικότερα των Συλλόγων στην Ελλάδα. Θέλουμε να κάνουμε μία δυναμική επανεκκίνηση από το Σεπτέμβριο, με μία μεγάλη εκδήλωση που θα ανακοινωθεί. Μαζί και η έναρξη των δραστηριοτήτων του Συλλόγου. Το καλοκαίρι  θα ξεκινήσουμε με το παραδοσιακό γλέντι ανήμερα της Παναγίας στο Σέλι, μιας και 2 χρόνια δεν έγινε λόγω πανδημίας, μας έκοψε έτσι ένα σερί 18 ετών. Έχουμε και κάποιες προσκλήσεις σε μεγάλες εκδηλώσεις π.χ Μέτσοβο, Λάρισα, για να συμμετέχουμε  σαν Σύλλογος. Από Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα τμήματα, όπως εκμάθηση της Βλάχικης γλώσσας 2 τμήματα ανηλίκων και ενηλίκων, χορευτικά τμήματα ανδρών και γυναικών, αρχαρίων και παιδικών τμημάτων, καθώς και τμήματα ψηφιδωτού και αγιογραφίας και όλα αυτά εντελώς δωρεάν». 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής