breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Φώτη Σιμόπουλου «Κάπου στη Μακεδονία»

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Φώτη Σιμόπουλου «Κάπου στη Μακεδονία»

Παρουσιάστηκε με μεγάλη συμμετοχή κόσμου στον Πολυχώρο "Ελιά" της Βέροιας το τρίτο βιβλίο του Βεροιώτη Φώτη Σιμόπουλου με τίτλο "Κάπου στη Μακεδονία" (εκδόσεις "Πνοή") το απόγευμα της Τετάρτης 25/5.

Για το βιβλίο μίλησαν  η βιβλιοθηκονόμος Βούλα Κοτσάλου  της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας  και η φιλόλογος - συγγραφέας Ελένη Καραγιάννη. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε με μοναδικό τρόπο ο φιλόλογος-ποιητής και ηθοποιός Λευτέρης Κορυφίδης.

Η Βούλα Κοτσάλου, αφού έδωσε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, τόνισε: «..Ένα γαϊτανάκι της εποχής που εξυφαίνεται με τις ιστορίες των πρωταγωνιστών. Ένα μυθιστόρημα που μεταφέρει μύθους, θρύλους, έθιμα και παραδόσεις των κατοίκων αυτής της πόλης. Αξίες και ιδανικά, η αγάπη για την οικογένεια, για την πατρίδα, την λευτεριά, οι αγνοί έρωτες. Γυναικείες μορφές που παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη. Η κλασική γυναίκα, η μάνα, η γιαγιά που αντέχει στα δύσκολα, παραμένει δίπλα στον άντρα της, ακοίμητη φρουρός τα παιδιά της. Η μεταφυσική διάσταση, τα ήθη κι έθιμα των Βλάχων, οι αποκριές, οι λιγκουτσιάριδες, οι Καπεταναίοι κ.α. Ο συγγραφέας βασίζεται σε κείμενα και καταγραφές άλλων συγγραφέων που έχουν γράψει για την πόλη. Πλούσια η βιβλιογραφία...».

Η Ελένη Καραγιάννη τόνισε: "Ο Φώτης Σιμόπουλος στήνει τα ιστορικά και αφηγηματικά του κάδρα με τρόπο αριστοτεχνικό. Με συγγραφική ωριμότητα και δεξιοτεχνία μεταπηδά από την τεχνική του μαγικού ρεαλισμού που χαρακτηρίζει τα δύο πρώτα μυθιστορήματά του σ’ ένα απαιτητικό είδος γραφής που συνδυάζει τη μυθοπλασία με την ιστοριογραφία. Ερωτοτροπεί με την ηθογραφία και τη λαογραφία και κατορθώνει να συγκεράσει αρμονικά στο έργο του την ελληνική ιστορία, θρύλους, ήθη, έθιμα, μύθους, παραδόσεις της πόλης με το μυθιστορηματικό και αφηγηματικό του υλικό. Στη γραφή του η ιστορία με τη λογοτεχνία βρίσκονται σε σχέση σύνθεσης- κι όχι αντιπαράθεσης- αναδεικνύοντας την αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση του ιστορικού με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Ιστορίες αγάπης, φιλίας, έρωτα, προδοσίας, αντίστασης, εγκαρτέρησης, θάρρους, εκδίκησης, ιστορίες ανθρώπινες μέσα σε μία πόλη που πασχίζει να σταθεί στα πόδια της και να ανασυγκροτηθεί, αποτυπώνονται με μαεστρία από τον συγγραφέα."

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στις αιτίες συγγραφής του βιβλίου που του πήρε 4 χρόνια, ενώ τελειώνοντας, διάβασε στο κοινό ένα πρόσφατο διήγημα του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής