breaking news Νέο

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις λαϊκές αγορές παραγωγών, με στόχο να περιοριστεί ο ρόλος των μεσαζόντων

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις λαϊκές αγορές παραγωγών, με στόχο να περιοριστεί ο ρόλος των μεσαζόντων

Έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων, έρχεται τώρα η τροπολογία για τις λαϊκές αγορές, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τον αγροτικό χώρο!

Πιο συγκεκριμένα, την κατάθεση τροπολογίας για τη λειτουργία σε όλη την Ελλάδα των λαϊκών αγορών των παραγωγών (Farmer's Market) ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την επίσκεψή του στο χώρο της Κεντρικής αγοράς του Ρέντη.

Η τροπολογία, που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη συλλογική έκφραση του αγροτικού χώρου, αποτελεί μια δέσμευση της πολιτείας, η οποία είχε εκφραστεί εδώ και αρκετά χρόνια (ξεκίνησε επί υπουργίας Α. Τσαυτάρη το 2012 στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου) και αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών, οι οποίοι επιθυμούν να πωλούν τα προϊόντα τους σε οργανωμένες - στα πλαίσια λειτουργίας των ευρωπαϊκών χωρών - αγορές αγροτικών προϊόντων, με στόχο να περιοριστεί ο ρόλος των μεσαζόντων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 56 του νόμου 4235/2014, που ψηφίστηκε στις αρχές του 2014, στις αγορές Παραγωγών Farmer's Markets συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, νωπών ή και μεταποιημένων από δικές τους πρώτες ύλες. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που κάνουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να παράγουν τα αγροτικά προϊόντα τους στην περιφερειακή ενότητα, όπου λειτουργούν οι Αγορές Παραγωγών. Με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορεί να δραστηριοποιούνται σε αυτές παραγωγοί από όμορες περιφερειακές ενότητες.

Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν οι κάτοχοι παραγωγικής άδειας λαϊκής αγορών. Για την οργάνωση δε των Αγορών Παραγωγών απαιτείται η σύσταση αυτοδιαχειριζόμενου φορέα από τους ίδιους τους παραγωγούς, ο ορισμός υπευθύνου για τη λειτουργία τους και η κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής