breaking news Νέο

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια σύσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Πυρηνόκαρπα του Παρατηρητηρίου της Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια σύσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Πυρηνόκαρπα του Παρατηρητηρίου της Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η ετήσια  σύσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Πυρηνόκαρπα του Παρατηρητηρίου της Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ευρωπαϊκός κλάδος της μεταποίησης εκπροσωπήθηκε από την Ολυμπία Αποστόλου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, η οποία ήταν και η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στη σύσκεψη.

Η κ. Αποστόλου παρουσίασε τα στατιστικά δεδομένα της ελληνικής παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου και επισήμανε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πλέον υπαρξιακούς κινδύνους. Η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών όλων των απαραίτητων για την καλλιέργεια εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια κλπ) σε συνδυασμό με την έλλειψη εποχιακού εργατικού δυναμικού στα χωράφια έχει φέρει σε δεινή θέση τους αγρότες της περιοχής. Η μεταποιητική βιομηχανία αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα, αφού το κόστος προμήθειας του κουτιού, της ζάχαρης και όλων των βασικών και δευτερευουσών εισροών καλπάζει, ενώ η διαθεσιμότητά τους δεν είναι πάντα σίγουρη. Το κόστος της ενέργειας δυσχεραίνει τη θέση του κλάδου, αφού οι χώρες του ανταγωνισμού (Αργεντινή, Κίνα, ΗΠΑ κλπ) δεν το αντιμετωπίζουν. Τέλος, η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι έντονη και στα εργοστάσια.

Οι εκπρόσωποι της Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για τα νωπά ροδάκινα εξήγησαν ότι αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα αύξησης κόστους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μεγάλες ζημίες στην Ισπανία στα βερίκοκα και ροδάκινα θα αντισταθμιστούν από την αύξηση στην παραγωγή της υπόλοιπης Ευρώπης, όμως η συνολική προσφορά θα παραμείνει σε επίπεδα που η Ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να διαχειριστεί δίνοντας ικανοποιητικές τιμές στους παραγωγούς. Υπάρχουν όμως 2 κίνδυνοι που μπορεί να ανατρέψουν αυτή την ισορροπία.  Ο ένας είναι η ανεύθυνη πρακτική των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ να χρησιμοποιούν επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ ρίχνοντας πολύ τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Καταγγέλθηκε ότι ήδη από την 1η εβδομάδα του Μαΐου παρατηρήθηκε τέτοια πίεση στα υπερπρώιμα νεκταρίνια. Ο δεύτερος είναι η πιθανή μαζική είσοδος πυρηνοκάρπων από την Τουρκία στην ευρωπαϊκή αγορά. Η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας και o αποκλεισμός της από το σύστημα SWIFT έχει δυσκολέψει τις συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και υπάρχει ο φόβος οι Τούρκοι να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.

Ο θεσμός των Παρατηρητηρίων της Αγοράς χρησιμοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συλλέξει δεδομένα από επαγγελματίες με εμπειρία από την πραγματική οικονομία.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής