breaking news Νέο

Ξεκινούν οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση οφειλών, κριτήρια και πως θα διαμορφωθούν οι 120 δόσεις για τους αγρότες

Ξεκινούν οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση οφειλών, κριτήρια και πως θα διαμορφωθούν οι 120 δόσεις για τους αγρότες

Η πλατφόρμα για την ένταξη των ενδιαφερόμενων στη ρύθμιση των 120 δόσεων, για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι πάνω από 20.000 ευρώ και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, μπαίνει σε λειτουργία από το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών στην εφορία. Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές, που «γεννήθηκαν» έως τις 31/12/2016. Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με τη σχετική απόφαση για την εξειδίκευση των κριτηρίων όσων θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Περιλαμβάνει διαγραφή των προσαυξήσεων μέχρι 85% και των προστίμων μέχρι 95%, ταυτόχρονα με αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού μέχρι και 120 δόσεις.
Διευκρινήσεις για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και τον αριθμό των δόσεων δίνει και εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, που δημοσιεύθηκε στις 4/1/2018.
Όπως επισημαίνει η εγκύκλιος, ο αιτούμενος για ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να κριθεί βιώσιμος. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Φεβρουαρίου και θα γίνονται έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018. Θα γίνονται ηλεκτρονικά προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται ο οφειλέτης να κριθεί βιώσιμος. Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας θα γίνεται με τυποποιημένο τρόπο. Ειδικότερα για τους αγρότες τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση είναι :

  • Για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.
  • Για οφειλές 20.000 - 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.


Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για οφειλές 3.000 - 50.000 ευρώ είναι οι 120 δόσεις και για οφειλές έως 3.000 ευρώ είναι οι 36 δόσεις.

Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ.

Για ρύθμιση οφειλών 3.000 - 50.000 ευρώ προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Μέχρι 3.000 ευρώ δεν προβλέπεται διαγραφή του χρέους.

Τα ευεργετήματα της ρύθμισης, εκτός από τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών, είναι ότι:

  • Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής