breaking news Νέο

1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη

  • 1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • 1922-2022. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Οι εξ Ανατολής Έλληνες λογοτέχνες. Αυτοί που έφεραν την Αναγέννηση των Γραμμάτων στην Ελλάδα. -Του Γ.Κοτζαερίδη

Κουρτίδης Αριστοτέλης

1858-1928    Μυριόφυτο  ΑνατολικήςΘράκης

 

Ο Αριστοτέλης Κουρτίδης γεννήθηκε στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης και τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Σε ηλικία 22 ετών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα,  σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με  το Δημήτριο Καμπούρογλου και το Νικόλαο Παπαδόπουλο, διευθυντή του περιοδικού η «Διάπλασις των Παίδων».

 Ο Κουρτίδης παντρεύτηκε την αδελφή του Παπαδόπουλου Σταματίνα και ανέλαβε την αρχισυνταξία του περιοδικού μέχρι το 1894, παραχωρώντας τη θέση του στο Γρηγόριο Ξενόπουλο. Αργότερα συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Άστυ, Νέον Άστυ, Εστία, Εφημερίς και τα περιοδικά Νέα Εστία, Εθνικόν Ημερολόγιον Σκόκου, Κλειώ, Εθνική Αγωγή, Ραμπανάς και Παναθήναια, στα οποία δημοσίευσε μελέτες, χρονογραφήματα, μεταφράσεις, διηγήματα και κριτικά δοκίμια.

Από το 1884 μέχρι το 1889 εργάστηκε σαν γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας και από το 1889 ως το 1992 πήγε στη Γερμανία, όπου  σπούδασε φιλοσοφία, παιδαγωγική, ψυχολογία και έκανε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Ιένας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έγραψε σχολικά εγχειρίδια και παραβολικές διδακτικές ιστορίες για παιδιά.

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία  και εργάστηκε  με παρότρυνση του Δημήτρη Κορομηλά στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών σαν καθηγητής δραματολογίας και ψυχολογίας.

Η ενασχόλησή του με το θέατρο  τον έκανε περισσότερο γνωστό στους  πνευματικούς κύκλους της Αθηναϊκής κοινωνίας.

Συνεργάστηκε με το φιλολογικό σύλλογο Παρνασσός και πραγματοποίησε πολλές διαλέξεις, ενώ  παράλληλα χρημάτισε και οργανωτής της Σχολής Απόρων Παίδων.

Από το 1897 και μέχρι το θάνατό του αφοσιώθηκε στη διδασκαλία εκπαιδευτικών, στα διδασκαλεία Αρρένων Αθηνών, τη Φιλεκπαιδευτική  Εταιρία,  στα Νηπιαγωγεία της Ενώσεως  Ελληνίδων  και Θηλέων Πειραιά, με την ιδιότητα του καθηγητή φιλοσοφίας και παιδαγωγικής.

Το συγγραφικό έργο του Αριστοτέλη Κουρτίδη  είναι σημαντικό και περιλαμβάνει επιστημονικές μελέτες, συγγραφή σχολικών βιβλίων και παιδική και κοινωνική διηγηματογραφία.

Ήταν από τους λογοτέχνες της γενιάς του 1880, που συνδύαζαν στα έργα τους τον επιστημονικό και λογοτεχνικό λόγο.

Τα διηγήματά του θεωρούνται από τα θεμελιώδη της νεοελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.

Δημοσίευσε επίσης διηγήματα κοινωνικού προβληματισμού εντασσόμενα στο λογοτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε την εποχή εκείνη στην Αθήνα, ως αντίδραση στο λεγόμενο αθηναϊκό ρομαντισμό. Στο ζήτημα της γλώσσας χρησιμοποίησε αρχικά την καθαρεύουσα και στην πορεία τη μικτή καθαρεύουσα αλλά και δημοτική. Πέθανε το 1928 από δάγκειο πυρετό στον Πειραιά.

.Διηγήματα    «Παιδικαί σελίδες» 1881 (παράρτημα του περιοδικού Η Διάπλασις των Παίδων), «Παιδικοί διάλογοι· Διά παιδιά 7 έως 15 ετών 1883, «Παιδικά διηγήματα»  1883.

 ΙΙ.Μελέτες   • Gewohnung und Gewohnheit· Eine Psychologish - Paedagogische Monographie· Diessertation zur Erlangung der Doktorwurde an der Philosophischen Fakultat der Universitat Iena Vorgelegt von Aristoteles P. Kourtidis. Athen, A.Konstantinidis, 1893, «Ουασιγκτών» 1903, «Πνευματικαί ιδιοφυίαι· Αιτία αυτών και σημασία εν τη αισθητική και παιδευτική» 1907.

 «Υποδείγματα διδασκαλίας της ζωολογίας» 1912.

 «Υποδείγματα διδασκαλίας της φυτολογίας κατά τας βιολογικάς αρχάς και εν προσαρμογή προς τον σχολικόν κήπον»1913, «Διαλέξεις περί ελλήνων διηγηματογράφων· Το ελληνικόν διήγημα μέχρι της επαναστάσεως· Ο Αλεξ. Ραγκαβής ως διηγηματογράφος» 1921 (στη σειρά Διαλέξεις Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού).

ΙΙΙ.Μεταφράσεις   «Άνδερσεν Διηγήματα» 1883 (με το ψευδώνυμο Αιμίλιος Ειμαρμένος), «Μέιν Ρηδ, Εις την θάλασσαν!» 1884.

«Οι μαθηταί του Ευσεβίου· Διήγημα υπό Ευδοξίας Δουπουή. Αθήνα,

 1884 (Βιβλιοθήκη του περιοδικού Η Διάπλασις των Παίδων), «Ιουλίου Βέρν και Ανδρέου Λωρή, «Ο ναυαγός της Κυνθίας.» 1886, «Παιδικά δραμάτια και κωμωδίαι παραφρασθέντα… Αθήνα, Εστία, 1887 (και έκδοση β΄ συμπληρωμένη με τίτλο Θέατρον οικογενείας και σχολείου, Αθήνα, 1915)».

«Ο γύρος της οικίας· Διασκευή από το γερμανικόν» 1903.

«Ξεβερίου Τιρία, Ημερολόγιον ερημίτου» 1904, « Εικόνες βίου των ζώων» 1912, « Jules Verne, Στα κύματα και στη φωτιά» 1922, « Dorothy Canfield Fisher, Η αυτοαγωγή κατά την Μοντεσσόρη» 1924, «Ουίδα Μουφλού, Η πεντάμορφη θερμάστρα· Το μεγαλότεχνο παιδί» 1925, «Edward Clodd, Τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητος κατά τον Edward Clodd»Αθήνα, Ι.Σιδέρης, χ.χ.

ΙV. Σχολικά – Αναγνωστικά

• Παιδική ανθολογία προς χρήσιν των δημοτικών σχολείων μετά πρόλογον περί απαγγελίας ποιημάτων. Αθήνα, 1885.

• Φέρμπος Παν. - Κουρτίδης Αρ., Βίοι επιφανών ανδρών της Αρχαίας Ελλάδος μετά εικόνων, προς χρήσιν των Ελληνικών Σχολείων και Παρθεναγωγείων. Αθήνα, Κωνσταντινίδης, 1888.

• Ελληνική ιστορία από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της σήμερον, προς χρήσιν των Δημοτικών Σχολείων και Παρθεναγωγείων. Αθήνα, Κωνσταντινίδης, 1888.

• Ηρωικοί χρόνοι της αρχαίας Ελλάδος. Αθήνα, 1888.

• Κουρτίδης Αρ. - Σκορδέλης Βλ.Γ., Σκηνογραφίαι εκ της ελληνικής επαναστάσεως· Ανάγνωσμα της Δ΄ τάξεως των δημοτικών σχολείων. Αθήνα, Ν.Π.Παπαδόπουλος Υδραίος, 1889.

• Εκλογή ποιηματίων· Εγκριθείσα υπό του Υπουργείου της Παιδείας ως μόνη και υποχρεωτική επί τετραετίαν εκλογή ποιηματίων δια τους μαθητάς της Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεως των δημοτικών σχολείων του Κράτους. Αθήνα 1889.

• Βίοι επιφανών ανδρών της Αρχαίας Ελλάδος μετά εικόνων, προς χρήσιν των Ελληνικών Σχολείων και Παρθεναγωγείων. Αθήνα, Κωνσταντινίδης, 1892.

• Ελληνικόν Αναγνωσματάριον προς χρήσιν της Δ΄ τάξεως των Δημοτικών Σχολείων· Βραβευθέν εν τω Διαγωνισμώ των Διδακτικών Βιβλίων κατά τον ΒΡΛ’ νόμον. Αθήνα, τυπ. Εστίας, 1894.

• Φέρμπος Παν. - Κουρτίδης Αρ., Βίοι επιφανών ανδρών της Αρχαίας Ελλάδος μετά εικόνων, προς χρήσιν της Α΄ τάξεως των Ελληνικών Σχολείων και Παρθεναγωγείων. Αθήνα, Γ.Κασδόνης, 1895.

• Ελληνικόν αναγνωσματάριον προς χρήσιν της Β΄ τάξεως των Δημοτικών Σχολείων. Αθήνα, Ανέστης Κωνσταντινίδης, 1896.

• Ιστορία της αρχαίας Ελλάδος διά την Γ΄ τάξιν των δημοτικών σχολείων αμφοτέρων των φύλων. Αθήνα, Ι.Ν.Σιδέρης, [1901].

«Ελληνικόν Αναγνωσματάριον προς χρήσιν των μαθητών της Β΄ τάξεως του Δημοτικού Σχολείου · Εκ των ελληνικών αναγνωσματαρίων των Α.Κουρτίδου» [1914 ή 1915]», «Α.Π.Κουρτίδης, Γ.Σ.Κονιδάρης, Γ.Α. Καλαράς, Οδύσσεια· Αναγνωστικό Γ΄ Δημοτικού» 1919 (έκδοση γ΄).

• Ιστορίες · Αναγνωστικό Β΄ Δημοτικού. 1923 (έκδοση ι΄).

• Τα δύο ποδηματάκια. Αθήνα, Ι.Κολλάρος, 1925.

• Κουρτίδης Αρ, Κονιδάρης Γ., Στα παλιά χρόνια· Αναγνωστικό Δ’ δημοτικού. Αθήνα, Βιβλιοπωλείο της Εστίας Ι.Δ.Κολλάρου, 1925. 

• Κουρτίδης Α., Κονιδάρης Γ., Σκόρπια λουλούδια· Αναγνωστικό της Γ΄ δημοτικού. Αθήνα, Βιβλιοπωλείο της Εστίας Ι.Δ.Κολλάρου και Σίας, 1927.

• Κουρτίδης Α., Κονιδάρης Γ., Βασανισμένα και δοξασμένα χρόνια· Αναγνωστικό εγκεκριμένο για την Στ΄ τάξη του Δημοτικού. Αθήνα, Βιβλιοπωλείο της Εστίας Ι.Δ.Κολλάρου και Σίας, 1927.

• Κουρτίδης Α., Ξενόπουλος Γρ., Κονιδάρης Γ., Ο πύργος του Βοσπόρου και άλλες ιστορίες· Αναγνωστικό Ε΄ δημοτικού. Αθήνα, Βιβλιοπωλείο της Εστίας Ι.Δ.Κολλάρου και Σίας, 1927.

 

 

Μεταξάς Βοσπορίτης Κωνσταντίνος

1858-1908    Μπογιατζίκιοϊ Βοσπόρου

 

 

Ο Κωνσταντίνος Μεταξάς Βοσπορίτης  ήταν Έλληνας γεωπόνος, βοτανολόγος και λογοτέχνης.  Γεννήθηκε το 1858 στο Βαφειοχώρι-Μπογιατζήκιοϊ του Βοσπόρου, γι΄ αυτό και έλαβε το ψευδώνυμο Βοσπορίτης.

Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη γεωπονία και τη βοτανολογία,  αποκτώντας μεγάλη φήμη στην Ευρώπη  και την Ανατολή.

Εργάστηκε  για δέκα χρόνια σαν διευθυντής των κτημάτων του Ζαρίφη στη Βαγδάτη, έγινε κατόπιν συνεταίρος του  και συνέχισε σαν συνεργάτης επιστημονικών εταιρειών και διαφόρων εντύπων όπως το  Journal d’   agriculture pratique”, “Revue Horticole”, Revue des sciences naturelles” και παράλληλα  συνέγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες.

Για το σπουδαίο έργο του βραβεύτηκε με το μετάλλιο Α’  τάξεως της Εθνικής Εταιρείας Εγκλιματίσεως της Γαλλίας, τιμήθηκε από την Παρισινή Ακαδημία Επιστημών και ανακηρύχτηκε Ιππότης του Σταυρού του Σωτήρος και Ταξιάρχης του Μεδζητιέ.

Η Παρισινή Ακαδημία Επιστημών τον τίμησε, δίνοντας το όνομά του σε μια τρούφα της οικογένειας Terfeziaceae και σε ένα άνθος του γένους Scabiosa, το οποίο έφερε πρώτος στην Ευρώπη.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε, δημοσιεύοντας ταξιδιωτικές εντυπώσεις, όπως το κείμενο «Εκδρομή εις Βαβυλώνα», που δημοσιεύθηκε το 1891. Απέκτησε μεγάλη φήμη, δημοσιεύοντας διηγήματά του σε διάφορα αθηναϊκά έντυπα, όπως η «Εβδομάς», «Ακρόπολις Φιλολογική», «Παρνασσός», «Εθνικόν Ημερολόγιον Σκόκου» συνεργαζόμενος μαζί τους για περίπου είκοσι χρόνια.

Το 1889 εξέδωσε  τη συλλογή διηγημάτων «Σκηναί της ερήμου», την οποία προλόγισε. Το 1904 εξέδωσε άλλη μια συλλογή με τίτλο «Υπό την σκιάν των φοινίκων». Το σύνολο του έργου του Κωνσταντίνου Μεταξά- Βοσπορίτη τοποθετείται χρονικά στην πεζογραφική παραγωγή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880.

Διαγράφει μια μοναχική πορεία, καθώς απέχει από τις ιδεολογικές και γλωσσικές αναζητήσεις της εποχής του. Πέθανε το 1908 στο Γαλάτσι της Ρουμανίας.

Έργα του.

• Σκηναί της ερήμου· Ήθη Βεδουίνων. Αθήνα, εκδ. Ακροπόλεως του Βλάση Γαβριηλίδη, 1899 (και επανέκδοση από τον οίκο Νεφέλη, Αθήνα, 1988).

• Υπό την σκιάν των φοινίκων· Μετά προλόγου υπό Χ.Άννινου. Αθήνα, τυπ. Ανέστη Κωνσταντινίδη, 1904.

• Δζεμήλα και άλλα διηγήματα· Επιλογή - επιμέλεια Ε.Χ.Γονατάς. Αθήνα, Στιγμή.


ΜΕΤΑΞΑΣ-ΒΟΣΠΟΡΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής