breaking news Νέο

Πρόεδρος ΚΕΔΕ για τις πυρκαγιές: Πρώτα φταίει ο δήμος και το κράτος – Δεν είναι άμοιροι ευθυνών όμως και οι πολίτες

Πρόεδρος ΚΕΔΕ για τις πυρκαγιές: Πρώτα φταίει ο δήμος και το κράτος – Δεν είναι άμοιροι ευθυνών όμως και οι πολίτες

Στοίβες από ξερά χόρτα και κλαδιά σε κεντρικούς δρόμους ανά τη χώρα, σκουπίδια και άλλα ευφλεκτα υλικά αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση πυρκαγιάς. Για το σημαντικό αυτό πρόβλημα ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου μίλησε σε συνέντευξη ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων. «Μπήκαμε στην αντιπυρική περίοδο και ξεκίνησε ένα παιχνίδι ευθυνών ήδη που φαίνεται πολύ άχαρο στους πολίτες που φοβούνται, κινδυνεύουν. Θα συμφωνήσω, όμως, ότι και εκείνοι έχουν ευθύνη» ανάφερε ο κ. Παπαστεργίου καταδικάζοντας την στάση των πολιτών που πετούν μπάζα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

«Πολλές φορές είναι εκείνοι που φωνάζουν ότι καιγόμαστε. Πρώτα φταίει ο δήμος και το κράτος. Πρώτα φταίνε οι αρμόδιοι ξεκάθαρα, αλλά δεν είναι άμοιροι ευθυνών και εκείνοι που οφείλουν σε βασικά πράγματα να είναι συνεπείς σε σχέση με την ιδιοκτησία τους» τόνισε ο κ. Παπαστεργιου.

Μιλώντας για τις αρμοδιότητες των δημάρχων όσον αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ξεκαθάρισε ότι «οι δήμοι είμαστε υπεύθυνοι για τα εντός σχεδίου οικόπεδα και μία ζώνη γύρω από τα σχέδια πόλης μας και για τα όσα άλση είναι στην αρμοδιότητά μας. Δεν έχουμε καμία σχέση με δασικούς δρόμους».

 

Οι δήμοι δεν έχουν καμία σχέση με δασικούς δρόμους

Σύμφωνα με τη νομοθεσία «για τα εκτός σχεδίου δεν έχει καμία ευθύνη ο δήμος. Πολλές φορές καθαρίζουμε τρεις και τέσσερις φορές το σύνολο των κοινοχρήστων χώρων για να έχουμε μια ασφαλή εικόνα. Για τα εκτός σχεδίου δεν υπάρχει η ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη να το καθαρίσει. Βέβαια, ο καθένας είναι υπεύθυνος για την ιδιοκτησία του», ανέφερε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου «καθαρίζουμε αυτά (τα οικοπεδα) τα οποία μπορούμε και αυτά στα οποία θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα. Είναι αδύνατο να συζητάμε για καθολική καθαριότητα και αποψίλωση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τάχθηκε υπέρ ενός πιο ευέλικτου σχεδίου για τους καθαρισμούς των ιδιωτικών οικοπέδων, με τη διαδικασία αυτή την στιγμή να κρατάει περισσότερο από ένα μήνα, όπως είπε.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής