breaking news Νέο

Το έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Νικομήδειας «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Το έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Νικομήδειας «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Πιστός στην παράδοση, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Νικομήδειας «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» αναβιωσε την ημέρα των Θεοφανείων, το έθιμο των Μωμόγερων στον τόπο του. Οι Μωμόγεροι είναι ένα ποντιακό έθιμο, που γινόταν στον Πόντο τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις ημέρες μας. Το έθιμο είναι σατιρικό και συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων (από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου), αλλά μερικές φορές μέχρι το μήνα του Φεβρουαρίου.

Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μία μορφή αναγνώρισης της ελληνικής προέλευσής τους και επίσης ένας τρόπος να ξεχαστεί από την τουρκική δουλεία και τις βίαιες εξισλαμίσεις. Το έθιμο των Μωμόγερων είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου κατοικούν πολλοί Πόντιοι.

Στην εβδομάδα πριν από το νέο έτος τα άτομα θα ντυθούν με διάφορα κοστούμια, όπου κάθε κοστούμι συμβολίζει ένα μέρος του πολιτισμού και της λαογραφίας των Ποντίων. Η αρκούδα συμβολίζει τη δύναμη, η ηλικιωμένη γυναίκα είναι σύμβολο για το παρελθόν, η νύφη για το μέλλον, το άλογο για την ανάπτυξη, ο γιατρός για την υγεία, ο στρατιώτης για την υπεράσπιση, η αίγα (κατσίκα) για τα τρόφιμα και ο Άγιος Βασίλης συμβολίζει το νέο έτος, που θα φθάσει σε μερικές μέρες.

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής