breaking news Νέο

Χρονογράφημα : Τα πλοία δεν άραξαν - Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ

Χρονογράφημα : Τα πλοία δεν άραξαν - Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ

Τίτλος βιβλίου του Μενέλαου Λουντέμη, που του χάρισε το 1938 το πρώτο κρατικό βραβείο πεζογραφίας. Μου ήρθε τώρα στο μυαλό, μετά από συζήτηση που είχα με καλό φίλο, όταν προ καιρού συναντηθήκαμε σε εστιατόριο των Τρικάλων. Κι εκείνος χάρηκε κι εγώ χάρηκα πολύ. Ο ίδιος συνταξιούχος πια του ΟΣΕ και η σύζυγός του απόμαχη κι αυτή του Λιμενικού. Αρχίσαμε τη συζήτηση για το τι κάνουν τα αδέρφια μας και που βρίσκονται πλέον. Η αδερφή του μου είπε πως είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε αράξει με τον πρώην υπάλληλο σύζυγό της στο πατρικό τους σπίτι στο παραθαλάσσιο χωριό τους. Ο ίδιος και η γυναίκα του είχαν αράξει κι αυτοί στην ορεινή ιδιοκτησία της συζύγου του. Νισάφι πια, τους είχε βαρεθεί όλους, τους τα πέταξε κατάμουτρα στην υπηρεσία κι άραξε κι αυτός, να ξεκουραστεί κάποια στιγμή. Ήξερε πως και η δική μου οικογένεια διαμένει σε κοντινό χωριό και με ρώτησε με περισσή βεβαιότητα: Και σεις τώρα έχετε αράξει στο χωριό σας, έτσι δεν είναι? Τον βεβαίωσα πως όντως είχαμε ακολουθήσει κι εμείς την πεπατημένη του αράγματος. Όλοι μας πιστοί οπαδοί του Μενέλαου Λουντέμη. Βέβαια ο συγγραφέας είχε γράψει κι άλλα βιβλία, αλλά σ’ εκείνα δεν είχε εντρυφήσει τόσο στο άραγμα και στο άρμεγμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Χαρήκαμε για την ευχάριστη και τυχαία συνάντησή μας και χωρίσαμε, για να πάρει ο καθένας το δρόμο του για τον τόπο αράγματος του ένθα απέδρα πάσα οδύνη λύπη και στεναγμός. Καλημέρα καινούργια μου αγάπη, καλημέρα καινούργια ζωή. Έτσι συμπληρώθηκαν οι γνώσεις περί ποιότητας της ζωής και της ζοφερής πραγματικότητας της σκληρής εργασίας. Η κατάκλιση πρέπει να είναι πλήρης σε ηλεγμένο στρώμα για μία ξεκούραστη νύχτα και ένα πιο ξεκούραστο πρωινό. Τα πάντα σε οριζόντια θέση, δεν θέλω να βλέπω καρέκλες κι ακόμη χειρότερα δεν μου αρέσουν οι όρθιοι και οι χειρώνακτες, αυτοί κι αν μου δίνουν στα νεύρα.

Διατελέσαμε επί μία τεσσαρακονταετία μαθητές του διεθνούς καθηγητού της οικονομίας Andreas Papandreou, κάτι πρέπει να μας έμεινε από τις ιδέες του περί οριζοντίωσης του σώματος και εκμετάλλευσης τόσο της μεσημβρινής όσο και της πρωινής σιέστας. Είχε προφανώς γνώσεις οικονομίας αλλά συγχρόνως  και παθολογίας. Ζήστε τη ζωή σας πριν ξυπνήσετε και μετά δεν θα σας κολλάει ο ύπνος από τους εφιάλτες που θα βλέπετε!

Μετά τη συνάντηση με τον καλό μου φίλο, κατάλαβα βαθιά ότι ο στόχος της ζωής είναι ένα καλό άραγμα πριν και μετά τη ζωή, χωρίς ωστόσο να παραλείπουμε και την ενδιάμεση χρήση του. Όταν σας τα λέει αυτά ένας οικονομολόγος αυτού του επιπέδου, πρέπει να σκύβουμε και να τον ακούμε, να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, γιατί Andreas γεννιέται κάθε χίλια χρόνια, ρωτήστε και τους υπαλλήλους του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, μην ασχολείστε με τους ηλίθιους αδιόριστους. Διοριστείτε κι αράξτε. Η γνώση ήρθε αυτούσια και πρωτότυπη από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Viva Xapla, όπως θα ακουγόταν και στα Ισπανικά!! 

Φοίβος Ιωσήφ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής