breaking news Νέο

Ζητείται η οργάνωση συντεταγμένου διαλόγου για τη νέα εποχή των ελληνικών ΜΜΕ και το Μητρώο ενημερωτικών εντύπων και ιστοσελίδων

Ζητείται η οργάνωση συντεταγμένου διαλόγου για τη νέα εποχή των ελληνικών ΜΜΕ και το Μητρώο ενημερωτικών εντύπων και ιστοσελίδων

Συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων την Πέμπτη 9/6, εκτάκτως και επειγόντως για να συζητήσει επί του προσχεδίου για το Μητρώο των ενημερωτικών εντύπων και ιστοσελίδων.

Το συμβούλιο θεωρεί θετική την αναγνώριση της αναγκαιότητας άρτιου νομοθετήματος για την σύγχρονη οργάνωση των υποκειμένων της ενημέρωσης στη Χώρα. Επισημαίνει πως τουλάχιστον 15 χρόνια τώρα, η Πολιτεία παρενέβαινε εμβαλωματικά με τροπολογίες σε αλλότρια νομοσχέδια, προκαλώντας έναν ερειπιώνα αντιφατικών και συγκρουόμενων μεταξύ τους νομοθετημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με την πλήρη και απόλυτη ανυπαρξία πλαισίου στήριξης του περιφερειακού Τύπου είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του στην περιδίνηση των επάλληλων κρίσεων, με οδυνηρές συνέπειες για πολλές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και ιστορικές.

 

Η διοίκηση του ΣΗΠΕ πιστεύει βαθύτατα ότι η σύγχρονη και εμπροσθοβαρής προσέγγιση των κανονιστικών ζητημάτων του Τύπου δεν μπορεί να σέρνεται αποκλειστικά πίσω από ξεπερασμένες ιδέες για την ταξινόμηση των εφημερίδων με μέτρο το τετραγωνικό εκατοστό των διαστάσεων του εντύπου, την αυθαίρετη πληθυσμιακή κλιμάκωση της σύνθεσης του προσωπικού χωρίς ειδικότητες και δομή ενώ στο προσχέδιο για τις ιστοσελίδες πρυτανεύει άλλο μέτρο, εκείνο του τζίρου.

 

Η απάντηση για την κατάταξη των Μ.Ε. σε σχέση με την απόδοσή τους, βρίσκεται στην αναγκαιότητα των μετρήσεων κυκλοφορίας των εντύπων και της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης των ιστοσελίδων. Υπενθυμίζεται η ευτυχής κατάληξη πριν από περίπου 15 χρόνια της πρωτοβουλίας του ΣΗΠΕ για την χρηματοδότηση από την ΓΓΕΕ ποιοτικών μετρήσεων των εφημερίδων, που αλίμονο εφαρμόστηκε άπαξ και στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε!

 

Ο Σύνδεσμος, θεσμικός εκφραστής των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων ανεξαρτήτως μεγέθους, σεμνύνεται για τις επεξεργασίες του διαχρονικά που τροφοδότησαν στα πέτρινα χρόνια και συνεχίζουν τον γόνιμο προβληματισμό ενώ βρίσκεται πίσω από κάθε θετική εξέλιξη του κλάδου από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του.

 

 

Θεμελιώδης προϋπόθεση για το Μητρώο ενημερωτικών εντύπων και ιστοσελίδων θεωρούμε πως είναι ο ορισμός και η περιγραφή της συντεταγμένης συντακτικής ομάδας του κάθε Μέσου Ενημέρωσης με στόχο και σκοπό την παραγωγή επώνυμου, πρωτότυπου περιεχομένου.

Τα μέλη του συμβουλίου, τακτικά και αναπληρωματικά, στην συνεδρίασή τους την Πέμπτη, συνομολόγησαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στην ανάγκη να βαδίσουμε στο ίχνος των εξελίξεων για την προαγωγή της δημοσιογραφίας και του ελληνικού λόγου στο περιβάλλον της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και των επικείμενων νέων εφαρμογών internet (web3).

 

Στο κατώφλι της, η προτεινόμενη συντακτική ομάδα δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών μελών, ακόμα και στη μικρότερη επιχείρηση Τύπου. Η δημοσιογραφική ιδιότητα δεν μπορεί να προκύπτει από το Μητρώο των συνδικαλιστικών Ενώσεων, που δεν επαρκεί ούτε προσφέρεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα αλλά από τον κωδικό της υπαγωγής του εργαζόμενου συντάκτη στο Ταμείο κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

 

Επισημαίνεται η εκκρεμότητα της επίλυσης των ασφαλιστικών ζητημάτων του κλάδου που προκλήθηκαν από τουλάχιστον ατυχείς χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας και αναίρεσαν κάθε πλαίσιο στήριξης των επαρχιακών εφημερίδων, δυναμιτίζοντας  την αγορά εργασίας, καταβαραθρώνοντας τα οικονομικά των περιφερειακών επιχειρήσεων Τύπου.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΗΠΕ ζητά να ανοίξει διαδικασία οργανωμένου διαλόγου, ο οποίος απαιτείται επιτακτικά, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ποιότητα του περιεχομένου και της δομής του προσχεδίου.

 

Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στο τριήμερο εκδηλώσεων του ΣΗΠΕ στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στα Χανιά, με αφορμή την ετήσια γ.σ. των μελών του Συνδέσμου μπορεί να αποβεί ευεργετική για την ανταλλαγή απόψεων και τη διεξαγωγή του διαλόγου με θεσμικό και αξιόπιστο τρόπο. Η ανταπόκριση στην πρόσκληση των εκπροσώπων των πανεπιστημίων που συνεργάζονται με τον ΣΗΠΕ, των κομμάτων και των άλλων Ενώσεων Τύπου, δημιουργεί ικανοποιητικές προϋποθέσεις προς τούτο.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος      O Αντιπρόεδρος     H  Γ. Γραμματέας    Η Ταμίας    Ο Κοσμήτωρ

Γ. Κατσαΐτης      Μ. Χαλκιαδάκης    Ν. Βαφειάδου         Χ. Χιώτη      Ευ. Λέμας                                                             


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής