breaking news Νέο

Ζημιές στα πυρηνόκαρπα λόγω βροχοπτώσεων, ποια δεν καλύπτονται από ΕΛΓΑ

  • Ζημιές στα πυρηνόκαρπα λόγω βροχοπτώσεων, ποια δεν καλύπτονται από ΕΛΓΑ
  • Ζημιές στα πυρηνόκαρπα λόγω βροχοπτώσεων, ποια δεν καλύπτονται από ΕΛΓΑ

Η πρόσφατη κακοκαιρία «Genesis» με τις συνεχείς βροχοπτώσεις έπληξε τις ποικιλίες πυρηνόκαρπων που ήταν στην φάση της συγκομιδής. Χτυπήθηκε η καλλιέργεια του κερασιού, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην φάση της συγκομιδής - προκαλώντας «σκίσιμο» του καρπού και καθιστώντας έτσι την παραγωγή μη εμπορεύσιμη - αλλά και ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων, οι οποίες επίσης αυτή την περίοδο συγκομίζονται.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, τόνισε  ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που είχαν διάρκεια τριών ημερών, οι οποίες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα κεράσια και βερίκοκα που συγκομίζονται αυτή την εποχή. Επίσης έχουν προβλήματα οι ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων Spring bell, Spring Crest αλλά και νεκταρίνια της ποικιλίας Big Bang.

Είχαμε επικοινωνία, τη Δευτέρα (13/6) και σήμερα Τρίτη (14/6), με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, την προϊσταμένη του υποκαταστήματος Βέροιας, Μαρία Παππά, καθώς και τον υπουργό ΑΑΤ, Γεώργιο Γεωργαντά, από τους οποίους ζητήσαμε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις ζημιάς για τα φρούτα που συγκομίζονται αυτή την εποχή. Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα που συγκομίζονται αυτή την εποχή και επλήγησαν από τις βροχές αναμένεται να σαπίσουν πάνω στα δέντρα ή στα ψυγεία. Θα υπάρξει ζημιά για τους παραγωγούς και για τους εμπόρους».

 

Ζημιά σε νεκταρίνια

O  Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, τόνισε πως: «Υπάρχουν αλλοιώσεις στην σάρκα των ώριμων ποικιλιών που είναι στη φάση συγκομιδής των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών (ποικιλίας Big Bang) που οφείλονται στις βροχοπτώσεις. Αυτές οι αλλοιώσεις κάνουν τα φρούτα μη εμπορεύσιμα. Σε αντίθεση με τα κεράσια που σκίζεται η σάρκα τους αυτές οι αλλοιώσεις στα νεκταρίνια και ροδάκινα, που σαπίζουν τα φρούτα και τα κάνουν μη εμπορεύσιμα, δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και στο παρελθόν που είχαμε αντίστοιχες ζημιές ζητούσαμε να υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Όσοι δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν αυτές τις ποικιλίες έχουν πάθει μεγάλη ζημιά».   

Οι παραγωγοί ευελπιστούν πλέον στην άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ελεγχθούν όλα τα χωράφια που είναι στην συγκομιδή . Όπως τονίζουν τα κεράσια που έχουν σκισίματα από τις βροχοπτώσεις καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Οι ποικιλίες στα ροδάκινα, νεκταρίνια (πρώιμες) και βερίκοκα (μεσοπρώιμες), που συγκομίζονται αυτή την εποχή βγάζουν σημάδια στην επιφάνεια και σαπίζουν και δεν είναι εμπορεύσιμες αλλά δεν τις καλύπτει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Αν μείνουν στο δέντρο θα πέσουν στο έδαφος αν συγκομιστούν θα σαπίσουν στα ψυγεία και ζητάνε να βγουν  οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια και να γίνει σύντομα η εξατομίκευση των ζημιών για να αποζημιωθούν. Στο παρελθόν για το συγκεκριμένο αίτιο δινόταν ενισχύσεις de minimis, που είναι όμως χρονοβόρες οι διαδικασίες.


ροδάκινα

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής