breaking news Νέο

Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

  • Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή
  • Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή
  • Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή
  • Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή
  • Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή
  • Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή
  • Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε χθες Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022, στα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος των βασικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από εκπροσώπους Μικρασιατικών Συλλόγων της Ημαθίας, στο καφέ - εστιατόριο «Άρωμα Πόλης» στη Βέροια.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν: Από το Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας η πρόεδρος κ. Τασούλα Παυλίδου, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Τελλίδης, ο χοροδιδάσκαλος Φώτης Πανανόπουλος, το μέλος Πάρης Παπακανάκης ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Καππαδοκών Πλατέος «Βαρασσός» Βαγγέλης Κοσκερίδης ως αδελφό Σωματείο και η κυρία Μαρία Ανδρεάδου, που εκπροσώπησε την Π.Ε. Ημαθίας.

 

-Χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας

 

Η κυρία Μαρία Ανδρεάδου απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κ. Καλαϊτζίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, για τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και την αμέριστη υποστήριξή του στην υλοποίησή τους. «Ένα χρέος, για να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις», όπως ανέφερε μεταξύ των άλλων στο μήνυμά του ο Κ. Καλαϊτζίδης.

Η Π.Ε. Ημαθίας ως αρμόδια για την καθιερωμένη ετήσια οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, φέτος, για να τιμήσει τα 100 χρόνια της επετείου, θα διοργανώσει το μήνα Σεπτέμβριο ένα τετραήμερο ξεχωριστών εκδηλώσεων (15-18 Σεπτεμβρίου), σε συνεργασία και με τη στήριξη των Μικρασιατικών Συλλόγων της Ημαθίας. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς, μόλις ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες, μέσω δελτίων τύπου, ανέφερε η κυρία Ανδρεάδου.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Μικρασιατών παρουσίασαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Μνήμες του πολιτισμού των προσφύγων αποτελούν οι εκδηλώσεις της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είπε στην τοποθέτησή της η κ. Τασούλα Παυλίδου: «Ο Σεπτέμβριος έχει οριστεί από το επίσημο κράτος ως ο μήνας απόδοσης φόρου τιμής. Το 1922, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των Μικρασιατών Ελλήνων, μας καλεί σε έναν αναστοχασμό και ομοψυχία, την οποία απαιτεί και η εποχή μας σήμερα. Μνήμες όχι μόνο του ξεριζωμού και του ανελέητου κυνηγητού του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τους Τούρκους, αλλά και μνήμες του πολιτισμού των προσφύγων αποτελούν αυτές οι εκδηλώσεις της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Η παράδοση είναι η συνέχεια της ιστορίας, του πολιτισμού, της ζωής, της συνήθειας, των ηθών και των εθίμων του κάθε τόπου. Ενώνει το χθες με το σήμερα και το αύριο. Σκοπός μας είναι να μην ξεχάσουν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι. Η προσφυγιά είναι μία, κοινή για όλους. Η προσφυγιά της Μικράς Ασίας έχει και Πόντιους και Καππαδόκες και Θρακιώτες, ακόμη και Κύπριους. Όλοι πονάμε το ίδιο», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου.

Για τις δραστηριότητες που έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασσός», στα πλαίσια των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, μίλησε ο εκπρόσωπός του Βαγγέλης Κοσκερίδης. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στην περιοχή του Πλατέος είναι στα πλαίσια της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας και τελούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, του Δήμου Αλεξάνδρειας και της Ομοσπονδίας Καππαδοκών Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Δημαρχείου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προσφύγων ιδρυτών του Πλατέος, που ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες  που ήρθαν από τα χωριά των Φαράσων της Καππαδοκίας. Τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, παρουσία Συλλόγων Καππαδοκών από όλη την Ελλάδα. Στις 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ακόμη εκδήλωση προς την τιμή του Αγίου Παϊσίου, την παραμονή και την ημέρα της εορτής του και άλλες εκδηλώσεις που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη.

Ση διάσπαση της γενοκτονίας που έλαβε χώρα στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, την ίδια χρονική περίοδο (1913-1922) και με τον ίδιο θύτη - σφαγέα, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας Δημήτρης Τελλίδης. Τονίζοντας πως πρόκειται για μία παρατυπία, που δημιούργησε το ίδιο το κράτος και σαν σύλλογος …στέκεται στην άποψη πως πρέπει να διορθωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αναφέρομαι στη σαλαμοποίηση της ίδιας γενοκτονίας. Η ίδια η πολιτεία δημιούργησε τρεις επετειακές χρονολογίες, την 6η Απριλίου για τους Ανατολικοθρακιώτες, την 19η Μαϊου για τους Πόντιους και την 4η Σεπτεμβρίου για τους Μικρασιάτες. Ζητάμε από την πολιτεία να καθιερώσει μία ημέρα για την τέλεση των εκδηλώσεων, αν θέλουμε να διευρύνουμε τη λίστα των κρατών για τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής και αυτό είναι απαραίτητο να γίνει, για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά μας», κατέληξε ο κ. Τελλίδης, αναφέροντας το παράδειγμα των Εβραίων και των Αρμενίων.

Τις διάφορες εκδηλώσεις που έλαβαν και θα λάβουν χώρα, για να τιμηθούν τα 100 επετειακά χρόνια, σε ανοιχτή συνεργασία με όλους τους Συλλόγους του τόπου και σχολεία της περιοχής, αλλά και κάποιες που είναι σε εξέλιξη με τα ΚΗ' Παύλεια, ανέλυσε ο κύριος Πανανόπουλος, ο οποίος τόνισε πως : «Αν και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα καλλιτεχνικά, ένα που μας έδειξε η πανδημία είναι ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να επενδύσουμε στο πνευματικό μέρος του πολιτισμού και όχι τόσο στα "γλεντάκια", που καλά είναι και αυτά και βοηθάνε στην οικονομική ενίσχυση των συλλόγων, αλλά για να υπάρχει συνέχεια, πρέπει να επενδύσουμε στον πνευματικό πολιτιστικό πλούτο που έχει η πατρίδα μας. Αυτό είναι παιδεία. Την ώρα που μιλάμε για προσφυγιά, - φέροντας ως παράδειγμα τη Μικρασιατική Καταστροφή - δεν υπάρχει έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, που θα αποτελούσε συνέχεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ο κόσμος πρέπει να μάθει και την άποψη των ανθρώπων του πνεύματος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, να μάθουν τα πράγματα, τα οποία υπάρχουν σαν γνώσεις στο σκοτάδι. Εμείς φέτος στις δραστηριότητες που προγραμματίζουμε, δίνουμε μεγάλο βάρος στο μορφωτικό επίπεδο της εκδήλωσης και λιγότερο στο ψυχαγωγικό. Θέλουμε να ξεφύγουμε από το θρήνο και να πάμε στη δημιουργία, αυτό είναι το κάτι το καινούργιο που θέλουμε να επενδύσουμε και να δώσουμε στον κόσμο και αυτό το έχουν ενστερνιστεί οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, πως πρέπει να γίνονται παραστάσεις. Δεν κάνουμε γιορτές φέτος, κάνουμε εκδηλώσεις μνήμης. Η γιορτή είναι κάτι το χαρμόσυνο, εμείς κάνουμε επέτειο μνήμης, για να υπενθυμίζουμε αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε όλοι». Κλείνοντας, ανέφερε πως στις 2 Ιουλίου 2022 θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Μικρασιατών από 80 πανελλήνιους συλλόγους, αλλά και από την Κύπρο, στο γήπεδο της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, πρώτο τόπο εγκατάστασης των προσφύγων, και σε εκδηλώσεις που δρομολογεί ο Σύλλογος σε συνεργασία με δήμους και φορείς της Ημαθίας, σε μια προσπάθεια να κάνει κοινωνούς όλους τους ανθρώπους, που δεν γνωρίζουν τι είναι πρόσφυγες.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ανοίξουν την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία της μοναδικής ερμηνεύτριας του σμυρνέικου και παραδοσιακού τραγουδιού Γλυκερίας και το «Σμυρνέικο Μινόρε», στο Θέατρο Άλσους «Μ. Μερκούρη» στη Βέροια. Στο μουσικό αυτό οδοιπορικό μαζί της θα είναι ο τραγουδιστής Δημήτρης Κοντογιάννης και πολυμελής ορχήστρα και στην αφήγηση ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης και θα κλείσουν με το τετραήμερο εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Π.Ε. Ημαθίας. Στις 18 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη Βέροιας, με κεντρικό ομιλητή το Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα και καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική ηγεσία, φορείς και συλλόγους.

«Υπάρχει στόχος», τόνισε η κυρία Τασούλα Παυλίδου, κλείνοντας τη συνέντευξη, «και αυτός είναι να μαζευτούν χρήματα, για να αναπαλαιωθεί το σπίτι της «Βούλας Χατζίκου», το οποίο είχε δωρίσει στο Δήμο Βέροιας και αυτός το παραχώρησε σε εμάς για τις ανάγκες του Συλλόγου, ώστε να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε ως μόνιμη έκθεση με επαγγέλματα που ήρθαν από τη Μικρά Ασία, ιστορίες οικογενειών και με διάφορα αντικείμενα που έχουμε συλλέξει», ενώ - όπως είπε - στο σπίτι θα υπάρχει μία γωνιά με υλικό της κυρίας Χατζίκου, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κατοχή της ΚΕΠΑ, για να υπάρχει η συνέχειά της και η ιστορία της μέσα στο σπίτι.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων, που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις Μνήμης όπως :  Η γ. γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Τογκουσίδου Ευαγγελία, ο πρόεδρος του ΜΑΣ «Η Καλλιθέα» κ. Κων/νος Τοπαλίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας Πίσκος Δημήτρης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευστάθιος Χωραφάς» Αντώνης Καγκελίδης, τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας Στέλιος Μεϊμαρίδης και Αργύρης Σακαλής, o πρόεδρος της δημοτικής παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» Παύλος Παυλίδης και η κυρία Νανά Καραγιαννίδου, υπεύθυνη προγραμματισμού εκδηλώσεων ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, που συνεργάζεται στενά τα τελευταία χρόνια με το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ημαθίας.

 

Ε.Β.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής