breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα» της Λένας Χ. Δημητριάδου

  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα» της Λένας Χ. Δημητριάδου
  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα» της Λένας Χ. Δημητριάδου

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15/6 το βιβλίο της Λένας Χ. Δημητριάδου με τίτλο «Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα», στη γεμάτη από συμμαθητές και φίλους αίθουσα του Πολυχώρου Sala Ελιάς.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ της Τασούλας Χριστοδούλου και ο Οργανισμός Μαλλιάρης Παιδεία. Η όλη εκδήλωση ήταν ένα όμορφο νοσταλγικό απόγευμα για μία Βέροια που έχει πλέον χαθεί, ένα ταξίδι με καράβι το βιβλίο της Λένας Δημητριάδη «Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα».

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε  Ελένη Λούκαρη-Καλαϊτσίδου, Οικονομολόγος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Blogger – συμμαθήτρια της συγγραφέως η οποία αναφέρθηκε τόσο στο βιβλίο όσο και στο βιογραφικό της. Και σημείωσε χαρακτηριστικά : «Η γραφή της ρέει δυναμικά, σε κάνει να νιώθεις πολλά συναισθήματα, χαρά, λύπη, συγκίνηση… Οι περιγραφές είναι ζωντανές, παραστατικές, γίνεσαι μάρτυρας της ομορφιάς του τόπου σου μέσα από ένα νοσταλγικό ταξίδι αναμνήσεων…»

Έπειτα το λόγο πήρε ο Παντελής Γουλάρας, Οικονομολόγος, διαχειριστής της ιστοσελίδας "Στείλε μου γράμμα", ο οποίος ταξίδεψε από το Δουβλίνο ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου. Ο Π. Γουλάρας αναφέρθηκε στα όμορφα, αν και δύσκολα, παιδικά χρόνια και τις αναμνήσεις του από τη συμμαθήτριά του, Λένα Δημητριάδου, αλλά και από τους υπόλοιπους συμμαθητές/τριες, σημειώνοντας : «Τι όμορφο βιβλίο είναι αυτό», είπε, όταν διάβασε το βιβλίο και με αυτήν τη φράση έκλεισε την ομιλία του, αγκαλιάζοντας συγκινημένος τη συγγραφέα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αλέκος Χατζηκώστας, Εκδότης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας. Από την πλευρά του αρχικά παρομοίασε το βιβλίο με ένα viewmaster (παιχνίδι με εικόνες), γεμάτο εικόνες για τη Βέροια, που δεν υπάρχει πια και έχει χαθεί, για ένα παρελθόν που έφυγε ανεπιστρεπτί. Φυσικά υπογράμμισε ότι το παρελθόν δεν πρέπει να εξωραΐζεται, καθώς και ότι δεν ήταν το ίδιο όμορφο για όλους. Επίσης παρομοίασε το βιβλίο με τη σειρά «Κλασσικά Εικονογραφημένα», τονίζοντας ότι : «Το βιβλίο μπορεί να αντιμετωπιστεί κι ως έτσι… Ο τρόπος γραφής σε εισάγει στη λογοτεχνία. Διαβάζετε και μονορούφι και σε τεύχη. Διαθέτει καλά λογοτεχνικά στοιχεία. Με κατανοητή γλώσσα δίνει ανάγλυφα εικόνες. Το βιβλίο καταγράφει πολλά πράγματα…». Τέλος στάθηκε σε ένα ακόμη σημείο που αναφέρεται στο βιβλίο. Το ραδιόφωνο και τι σήμαινε για τους Βεροιώτες εκείνη την εποχή. «Είναι ένα βιβλίο, που πρέπει να το πάρει ο κάθε Βεροιώτης», είπε, κλείνοντας.

Ο Ποιητής Ηλίας Τσέχος αναφέρθηκε στη δομή του βιβλίου, στον τίτλο που τον κέντρισε, το εξώφυλλο, τα 28 αφηγήματα, στο θέμα του βιβλίου, σε αυτά που πρόκειται δηλαδή να δει ο αναγνώστης στο βιβλίο. «Το διάβασα εύκολα. Μπήκα σε μια άλλη εποχή, μισό αιώνα πριν, όμως με σημερινή γραφή της συγγραφέως… Η Λένα Δημητριάδου ξέρει να γράφει εύκολα, χρησιμοποιεί την τέχνη ως θεραπεία… Οι αναγνώστες θα βγουν κερδισμένοι», είπε μεταξύ άλλων.

Τελευταία μίλησε η συγγραφέας, που ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την αγάπη τους. Σήμερα στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συμμαθητές, συμμαθήτριες και παιδικοί της φίλοι. Η συγγραφέας αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου. Οι ιστορίες στριφογύριζαν ατελείωτα χρόνια μέσα της, μέχρι που τις μετέφερε σε χαρτί. Φυσικά πέρασαν πολλά χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί ως βιβλίο, και σε αυτό συνέβαλε ο Π. Γουλάρας, που πίστεψε σε αυτήν και την ενθάρρυνε. Στο βιβλίο μεταφέρει αναμνήσεις από την πόλη, τους ανθρώπους, τα συναισθήματα από τα πιο ευτυχισμένα και τρυφερά χρόνια που έζησε εδώ. Είναι μία κατάθεση ψυχής, ένα οδοιπορικό.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής