breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022, δια ζώσης, τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με απόντες τους νοσούντες αντιδημάρχους από κορωνοϊό Στέλιο Ασλάνογλου και Βασίλη Παπαδόπουλο, με τις ευχές όλων για γρήγορη ανάρρωση και τα θέματα που κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, ήταν η ενεργειακή κρίση που μαστίζει δήμο και νοικοκυριά, η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τις καλλιέργειες του νομού, το φλέγον θέμα της έλλειψης εργατών γης, ανακατασκευή οδικών τμημάτων, κόμβων, λακκούβες κ.α.

 

Ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, ανοίγοντας τη δημόσια συζήτηση, αναφέρθηκε αρχικά στην επιμήκυνση του σχολικού ωραρίου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, μέχρι τις 6 το απόγευμα, όπως ανακοινώθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως ορθά πάρθηκε η απόφαση αυτή, όπως και το ότι, για να καλυφθούν οι ανάγκες, θα γίνουν προσλήψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και αύξηση κονδυλίων για τις αυξημένες δαπάνες της ενέργειας, πλην όμως - όπως είπε - δεν έγινε καμία αναφορά για τους παιδικούς σταθμούς, που είναι αυτονόητο, πως οι ανάγκες που θα προκύψουν, είναι ακριβώς ίδιες με τα δημοτικά σχολεία.

Αναφορικά με τη διάταξη που μπήκε σε διαβούλευση σε πρόσφατο νομοσχέδιο και αφορά την απαγόρευση εισαγωγής, από τις αντιπολιτεύσεις, θεμάτων στα Δημοτικά Συμβούλια εκτός ημερησίας διάταξης, ήταν το δεύτερο θέμα που έθεσε στη συζήτηση ο δήμαρχος Βέροιας, τονίζοντας πως : «Θεωρούμε ότι το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αυτορυθμίσει και να αυτορυθμιστεί. Το δικό μας μπορεί να αποφασίσει το αν ένα θέμα πρέπει να μπει και να συζητηθεί και θεωρούμε αχρείαστη και άσκοπη την όποια απαγόρεύση από το νόμο. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική».

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση, κατά το παρελθόν, του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, ο δήμαρχος ενημέρωσε, πως μετά από πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε για το αν θα επαναληφθεί, η πετυχημένη αυτή διαδικασία θα πραγματοποιηθεί 1,2,3 Σεπτεμβρίου, ενώ το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί, όταν είναι έτοιμο.

Μία «γόνιμη» είδηση, όπως τη χαρακτήρισε ο Κ. Βοργιαζίδης, είναι ότι μετά από πολλά χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον για το ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» στο Σέλι. Συγκεκριμένα, με έγγραφό της προς το Δήμο Βέροιας, η ξενοδοχειακή εταιρία Π.Ε. ΗΛΙΟΣ ΜΑΡΙΝ, αφού έκανε τους ελέγχους όσον αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη μίσθωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με τους ειδικούς όρους και προϋποθέσεις που θα τεθούν σε διαδικασία συνδιαλλαγής. «Αν συμβεί αυτό το πράγμα, θα είναι μία ιδιαίτερα «γόνιμη» διαδικασία για το Σέλι. Πέραν του ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σχετιζόμενες με αυτή τη δραστηριότητα, μιλάμε για τεράστια ανάπτυξη του Σελίου, καθώς, όπως γνωρίζουμε όλοι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κλίνες για τους επισκέπτες και πιστεύουμε να καταλήξει ευμενώς», υπογράμμισε ο δήμαρχος Βέροιας.

Ως ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλη χαρακτήρισε ο Κ. Βοργιαζίδης την επιλογή να κάνουμε τη Βέροια Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ένας θεσμός - ορόσημο στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τοπικές πολιτισμικές ταυτότητες. «Γίνονται κάποιες προσπάθειες συλλογής πληροφοριών για το θέμα αυτό. Η Ελευσίνα ήταν το 2021 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να ψάχνουμε για το τι σημαίνει πολιτιστική πρωτεύουσα. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί χρόνο, δεν αφορά καν την επόμενη θητεία, αλλά το τέλος της μεθεπόμενης. Αν όμως κάποιος ενδιαφέρεται πρέπει να τρέξει χρόνια νωρίτερα», επεσήμανε ο δήμαρχος, δηλώνοντας πως θα υπάρξει ενημέρωση, όποτε αυτή χρειαστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΗ» Γεωργίας Μπατσαρά, η οποία ευχήθηκε με τη σειρά της να ευωδοθούν όλα αυτά τα σχέδια που ανέφερε ο δήμαρχος Βέροιας «και ας το δούμε και σε βαθύ γήρας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο θεσμός ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ τόνισε πως είναι κάτι πολύ σημαντικό, τόσο για το νομό, όσο και για τη Μακεδονία. Για την προσπάθεια να λειτουργήσει ξανά το ξενοδοχείο στο Σέλι, η κύρια Μπατσαρά ανέφερε πως θα αποτελέσει πόλο έλξης του τουρισμού όχι μόνο για το Σέλι, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τις καλλιέργειες σε κεράσια, ροδάκινα και βερίκοκα, αλλά ακόμα και στα ακτινίδια που θα καρποφορήσουν το Σεπτέμβριο, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ήταν το άλλο θέμα που «έβαλε» στο τραπέζι η κυρία Μπατσαρά, κάνοντας έκκληση προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, αλλά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας το ενδιαφέρον όλων των βουλευτών του νομού, ευχόμενη να γίνει δίκαιη και σύντομη εκτίμηση των ζημιών, που πλήττουν το εισόδημα των αγροτών και έχουν αντίκτυπο στην οικονομία του νομού. Όσον αφορά στην κατασκευή του κόμβου μπροστά στο Βυζαντινό Μουσείο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυρία Μπατσαρά ανέφερε πως θα αποσυμφορήσει την κίνηση, κάτι που φυσικά θα το δούμε στην πορεία και καλό θα ήταν να συνεχιστεί και παρακάτω, καθώς υπάρχει μείζον κυκλοφοριακό πρόβλημα και στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ», Παύλος Παυλίδης, ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η διοίκηση του Δήμου για την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, για τα 100.000 ευρώ το μήνα που μπαίνει μέσα η επιχείρηση της ΔΕΥΑΒ. Επίσης αναφέρθηκε στις κυκλοφοριακές συνθήκες της πόλης και ειδικότερα σ' αυτές που διαμορφώθηκαν με το μεγάλο φορτίο της γέφυρας Κούσιου, από τότε που δόθηκε στην κυκλοφορία και δεν διασφαλίζει την οδική ασφάλεια στους οδηγούς, τονίζοντας πως σ' ένα τόσο σημαντικό έργο δεν δόθηκε η ανάλογη συνέχεια, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην μπορούν να στρίψουν από την οδό Βενιζέλου, γιατί δεν υπάρχει ορατότητα, εγκυμονώντας κινδύνους. Αναφέρθηκε επίσης στο κακό οδόστρωμα πολλών περιοχών με «μπαλώματα» και λακκούβες, που προκαλούν ζημιές στα αυτοκίνητα και στους δύο υπό κατασκευή κόμβους της οδού Ακροπόλεως, λέγοντας πως : «Ας κάνουμε πρώτα τον έναν και μετά κάνουμε τον άλλο, δεν είμαστε εναντίον των κόμβων, αλλά να είναι λειτουργικοί».

Ο Αντώνης Μαρκούλης, επικεφαλής της παράταξης «Προτεραιότητα στον Πολίτη», έθιξε επίσης το μείζον ζήτημα που προέκυψε με το πρόσφατο νομοσχέδιο και αφορά την απαγόρευση εισαγωγής, από τις αντιπολιτεύσεις, θεμάτων στα Δημοτικά Συμβούλια εκτός ημερησίας διάταξης, το οποίο χαρακτήρισε ως συνέχεια της αντισυνταγματικής πολιτικής του νόμου Θεοδωρικάκου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αναφέρθηκε επίσης στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και πλήττει το εισόδημα των των Ημαθιωτών, στην έλλειψη εργατικών χεριών, θεωρώντας πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις πρωτοβουλίες της ΚΕΠΑ, θεωρώντας ντροπή που σήμερα - Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής - διεξάγεται στην πόλη μας μία συναυλία και ο κόσμος πρέπει να πληρώσει, ενώ θα έπρεπε να είναι δωρεάν. Και αναφέρθηκε στα παράπονα που δέχεται από τους κατοίκους του Μακροχωρίου για τις συνεχείς διακοπές νερού που υφίστανται τις τελευταίες 20 ημέρες.

Στόχος βανδαλισμών έχει γίνει ο υπό κατασκευή Βρεφονηπιακός Σταθμός Κυψέλης, όπως ενημέρωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δικαίωμα για μία νέα Βέροια» Δημήτρης Τσανακτσίδης. «Κάθε βράδυ μαζεύονται και καταστρέφουν το εσωτερικό, σπάνε την τοιχοποιϊα και πετάνε τα κομμάτια. Οχλαγωγούν μέχρι το πρωί. Απασχολείται η Άμεση Δράση μέρα - παρά μέρα. Να κλείσουν οι είσοδοι», είπε ο κ. Τσανακτσίδης, ενώ απηύθυνε ερώτημα στον κύριο Διαμάντη για την άθλια κατάσταση που βρίσκεται το υδραγωγείο της Νέας Λυκογιάννης και την κακή ποιότητα του νερού, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει μία χημική ανάλυση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργος Μελιόπουλος, αφού συνεχάρη τους αθλητές της Ημαθίας για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στις αθλητικές διοργανώσεις, επεσήμανε την ανάγκη να αυξηθούν οι κλιματιζόμενοι χώροι για τις περιόδους καύσωνα, τονίζοντας πως οι χώροι είναι ελλιπείς και πρέπει να μένουν ανοιχτοί όλη την ημέρα, θέτοντας το ερώτημα, αν ο δήμος προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα, αλλά και αν η διοίκηση του δήμου μετά το αυξημένο ενεργειακό κόστος προτίθεται να απαιτήσει από την κυβέρνηση έξτρα χρηματοδότηση, ώστε να μην περάσει μέσω των δημοτικών τελών στους πολίτες. Όσον αφορά το θέμα της έλλειψης εργατών γης, είπε πως απαιτούνται γενναία μέτρα, θεωρώντας πως με το υπάρχον σύστημα δεν θα δοθεί λύση, την ώρα που η παραγωγή κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια, θίγοντας παράλληλα την ολιγωρία της κυβέρνησης και την ελλιπή αντιπυρική προστασία, με τα μηδενικά κονδύλια και τη μη πρόσληψη πυροσβεστών, με τις πρώτες δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας να είναι πλέον πραγματικότητα.

Ο δήμαρχος Βέροιας απαντώντας για το τι προτίθεται να κάνει η διοίκηση του δήμου για την ενεργειακή κρίση, τόνισε πως γίνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις στα δημοτικά σχολεία, υπογράφηκε η σύμβαση για αλλαγές από το δήμο σε καινούργια φωτιστικά LED. Ενημέρωσε πως ξεκινάει το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», ένα σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης για τους δήμους, στοχεύοντας σε έσοδα που μπορεί να πάρει ο δήμος από το εν λόγω πρόγραμμα. Τόνισε ακόμα πως θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά, όταν υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Απαντώντας στον κύριο Παυλίδη για τους κόμβους της οδού Ακροπόλεως, τόνισε πως : «Η μελέτη πρέπει να ολοκληρωθεί και δεν βρίσκουμε τον λόγο να κάνουμε μόνο τον έναν». Απαντώντας στις ερωτήσεις του κύριου Μελιόπουλου, ανέφερε πως δεν υπάρχει προσωπικό για έξτρα βάρδια, αλλά και δεν επιτρέπεται και από το νόμο, στη διεύρυνση ωραρίου των κλιματιζόμενων χώρων, ενώ για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας τόνισε πως η αύξηση είναι της τάξης του 120%, δόθηκε όμως έξτρα ΚΑΠ 740.000 χιλιάδες ευρώ, που το τελευταίο τετράμηνο «εξανεμίστηκαν» λόγω των υπέρογκων χρεώσεων της ΔΕΗ και ο δήμος περιμένει ακόμη ένα ποσό της τάξης των 650.000 ευρώ, για να συμπληρωθούν τα χρήματα. «Τα ζητάμε και τα παίρνουμε, αποδίδω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», κατέληξε ο Κ. Βοργιαζίδης.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικών Ηλίας Τσιφλίδης απάντησε στα αγροτικά θέματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως όντως οι καταστροφές είναι τεράστιες, το κατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας κάνει μία τεράστια προσπάθεια, αλλά χωρίς ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτα γρήγορα. «Εμείς από την πλευρά μας πιέζουμε μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους και όλους τους εμπλεκόμενους για να έχουμε γρήγορες εκτιμήσεις και κατά συνέπεια αποζημιώσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι, αν δεν πάμε σε γρήγορες αποζημιώσεις, ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος». Όσον αφορά τους εργάτες γης, υπογράμμισε πως έχουμε και εδώ μεγάλο πρόβλημα, αλλά το θέμα και πάλι μπορεί να λυθεί μόνο διακρατικά και οι περισσότεροι εργάτες γης από τις όμορες χώρες ψάχνουν να βρούνε καλύτερα μεροκάματα, δυστυχώς, σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά την κακή κατάσταση του οδοστρώματος σε πολλές περιοχές της πόλης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Τσαχουρίδης Αλέξανδρος σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι αναθέσεις στους εργολάβους

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής