breaking news Νέο

Το «πράσινο» ψηφοδέλτιο στην Ημαθία - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Το «πράσινο» ψηφοδέλτιο στην Ημαθία - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης το ΠΑΣΟΚ, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ένας εκλογικός αιφνιδιασμός από τον πρωθυπουργό θα πρέπει να τους βρει έτοιμους. Οι ζυμώσεις και οι βολιδοσκοπήσεις έχουν ξεκινήσει και πολλοί φαίνεται να είναι οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ριχτούν στη μάχη του σταυρού με τα ψηφοδέλτια του κόμματος εν όψει της διαφαινόμενης προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών το φθινόπωρο.

Τον τόνο για ένα καλοκαίρι μακριά από την ξενοιασιά και τη ραστώνη της παραλίας έδωσε εξάλλου, απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πριν κάποιες εβδομάδες, ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος, διαμηνύοντας με νόημα «ότι φέτος δεν προβλέπονται διακοπές».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και μετά την εκπλήρωση όλων των οργανωτικών βημάτων που είχαν τεθεί ως προτεραιότητες του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς από τον Νίκο Ανδρουλάκη (αυτοοργάνωση, εκλογή νομαρχιακών, ψηφοφορία για το όνομα, συνέδριο και εκλογή γραμματέα, Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικού Συμβουλίου),στο ΠΑΣΟΚ προχωρούν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους, με προοπτική ο «πράσινος ήλιος» να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στα πολιτικά τεκταινόμενα του τόπου.

Για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος, βάσει κομματικών πηγών της Χαριλάου Τρικούπη, πέρα από ένα αναλυτικό, τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, απαιτούνται επίσης ανταγωνιστικές και μαχητικές υποψηφιότητες που θα δώσουν τον σκληρό -συλλογικό και προσωπικό- αγώνα του σταυρού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στόχος του νέου προέδρου του κινήματος και των στενών συνεργατών είναι η ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων, με πρόσωπα από τον χώρο των επιστημών, του επιχειρείν, των εργαζομένων, της αυτοδιοίκησης και της αγροτικής τάξης. Αναζητούν επίσης και νέες γυναίκες, αλλά και πρόσωπα από τη γενιά του brain drain, δηλαδή των νέων Ελλήνων επιστημόνων που μετανάστευσαν τα χρόνια των μνημονίων.

Θέτοντας πριν από μερικούς μήνες τις προϋποθέσεις επιλογής των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Αργύρης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ευθύνη μας είναι τα ψηφοδέλτια να περιλαμβάνουν τους καλύτερους μέσα από όρους επιλογής όπως η διεύρυνση των επιλογών με κριτήρια μορφωτικά, ηλικιακά, γεωγραφικά, κοινωνικά. Η αναζήτηση υποψηφιοτήτων και εκτός των μελών και φίλων του κόμματος, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα αντιπροσώπευσης σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Τρίτον, κατά 50% τουλάχιστον ανανέωση των προσώπων των προηγούμενων ψηφοδελτίων και η κατά 30% τουλάχιστον συμμετοχή των νέων κάτω των 40 ετών…».

Η ομάδα υπό τον Βαγγέλη Αργύρη εργάζεται ήδη πυρετωδώς και μάλιστα δεν αποκλείεται προς το τέλος του Ιουνίου ή το αργότερο στα μέσα Ιουλίου να παραδοθεί η λίστα των υποψηφίων βουλευτών στον Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και το κόμμα να καταστεί «ετοιμοπόλεμο» για τις εκλογές.

Όσον αφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ στην τοπική κοινωνία της Ημαθίας, μεγάλο ντέρμπι έχει ξεσπάσει παρασκηνιακά για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, καθώς οι υποψήφιοι είναι πολλοί, καθώς οι έδρες που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα ίσως θα είναι διπλάσιες από την προηγούμενη φορά.

Ειδικά στον Νομό μας, υπό προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι την πρώτη Κυριακή των εθνικών εκλογών θα ισχύει το αναλογικό εκλογικό σύστημα, οι «πράσινοι» υποψήφιοι μπορούν να «κατακτήσουν» μια βουλευτική έδρα.

Να θυμίσουμε πως στις εκλογές της 8ης Ιουλίου του 2019, οι έξι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για το Νομό Ημαθίας ήταν οι: 1. Μπάμπης Γκιόνογλου (μηχανικός-πρώην δήμαρχος Αλεξάνδρειας), 2. Νίκος Μπρουσκέλης (ιατρός), 3.Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου (αγρότης-συνδικαλιστής), 4.Ειρήνη Σαββίδου (υπάλληλος ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας), 5. Μαρία Τορορή (δικηγόρος) και 6. Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου (ιατρός).

Είναι προφανές, υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων κ. Αργύρης, θα υπάρξει ανανέωση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ της Ημαθίας κατά τουλάχιστον 50% των προσώπων που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες εκλογές, ενώ θα δοθεί βάρος και σε νέους υποψηφίους που θα έχουν ηλικία γύρω στα 40.

Πρόσφατα είχε διενεργηθεί μια «πράσινη» δημοσκόπηση στον Νομό Ημαθίας, με σκοπό να μετρήσει την δημοτικότητα και την απήχηση που έχουν κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα στην τοπική κοινωνία. Αυτοί ήταν: Ακριβόπουλος Λεωνίδας, Αποστόλου Ολυμπία, Γκιόνογλου Μπάμπης, Καζελίδου Κατερίνα, Μπρουσκέλης Νίκος, Σιδηρόπουλος Τάσος και Τορορή Μαρία.

Εύλογα η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είχε προκαλέσει απορίες και ερωτήματα σχετικά με την παρουσία, αλλά και την απουσία κάποιων προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας politic.gr, μετά από προσωπική εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν «κλειδώσει» ήδη οι δυο υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της Ημαθίας: α)της οικονομολόγου από την Νάουσα και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ολυμπίας Αποστόλου και β) του υιού του πρώην δημάρχου Βέροιας Ιωάννη Χασιώτη, νέου (ηλικιακά) δικηγόρου-συγγραφέα Μιχάλη Χασιώτη.

Από εκεί και πέρα φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του Νομού είναι ο γιατρός από το Δήμο Αλεξάνδρειας Νίκος Μπρουσκέλης. Αυξημένες πιθανότητες να είναι υποψήφιος βουλευτής έχει και ο δημοφιλής δικηγόρος και πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος. Ακόμα, μια σχεδόν σίγουρη θέση φαίνεται να έχει στο ψηφοδέλτιο η δικηγόρος-διαμεσολαβητής και αγαπητή στην τοπική κοινωνία της Νάουσας Μαρία Τορορή.

Τέλος, όσον αφορά την 6η θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία είναι μια δύσκολη εξίσωση και  δεν ξέρουμε αν θα είναι γυναίκα ή άνδρας και από ποιον Δήμο του Νομού θα προέρχεται. Προσωπική εκτίμηση του γράφοντος και λαμβάνοντας υπόψη την αναλογική εκπροσώπηση που πρέπει να υπάρχει από όλους τους Δήμους και ότι η Ημαθία είναι κατά βάση μια αγροτική κοινωνία, θα ρισκάρει να κάνει πρόβλεψη ότι ο τελευταίος υποψήφιος θα είναι από τον Δήμο Αλεξάνδρειας και θα είναι γεωργός.

Αν δεν είναι αγρότης, φαβορί είναι ο πρώην δήμαρχος Αλεξάνδρειας Μπάμπης Γκιόνογλου, που ήταν πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το 2019.

 

                                           Θάνος Κάλλης

                                          Δημοσιογράφος

                                      Δικηγόρος-Ιστορικός


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής